VIDEOS

Γαύρος μαρινάτος (VIDEO)

Γαύρος μαρινάτος (VIDEO)

Καλοκαίρι, Αύγουστος, θάλασσα, βεράντα, παρέα, ούζο, γαυράκια και άλλα…

Γαύρος μαρινάτος (VIDEO)

Συνειρμοί εποχής (ασχέτως αν το φετινό καλοκαίρι όλοι στην  άκρη του μυαλού μας έχουμε δυσάρεστες σκέψεις για το δύσκολο Χειμώνα…). Αγαπημένο  μεζεδάκι που δεν λείπει από τις καλοκαιρινές βεράντες και φτιάχνεται εύκολα.

Γαύρος μαρινάτος (VIDEO)

Καθένας έχει και ένα τρόπο να προτείνει όπως έχω διαπιστώσει. Άλλος προτείνει δυο, άλλος δέκα άλλος 24 ώρες. Άλλος αρωματίζει με ρίγανη, άλλος με δάφνη, άλλος με πρασινάδες. Σχεδόν όλοι με σκόρδο.

Κάποιοι συντηρούν σε σπορέλαιο, κάποιοι σε ελαιόλαδο.  Η δικός μου λοιπόν γαύρος είναι έτοιμος σε μια μέρα, χρόνος όμως που μπορεί να συντομευτεί με κάποια «κόλπα».

Γαύρος μαρινάτος (VIDEO)
 Αρωματίζω με καρότο και σέλινο ή με δάφνη και κόκκους πιπεριού και σχεδόν πάντα με σκόρδο. Συντηρώ με ελαιόλαδο, εννοείται! Όπως λέει και μια φίλη από την άλλη πλευρά του Αιγαίου που έχει ισχυρούς δεσμούς με την Κρήτη, «δεν μπαίνει σπορέλαιο σε κρητικό σπίτι».
Γαύρος μαρινάτος (VIDEO)
Απαραίτητη προϋπόθεση για να μαρινάρω γαύρο ή άλλα ψάρια, είναι να είναι ολόφρεσκα. Αν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, καλύτερα να τον τηγανίσουμε ή να τον βάλουμε στο ταψί.
Γαύρος μαρινάτος (VIDEO)

Παρατηρήσεις

 

1)Μπορούμε  να επιταχύνουμε τη διαδικασία με δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι  να αυξήσουμε το αλάτι, οπότε μειώνουμε το χρόνο του αλατίσματος σε 2 ώρες. Σ’ αυτήν την περίπτωση τα φιλέτα πρέπει να  καλύπτονται από αλάτι. Ο δεύτερος τρόπος είναι να βάλουμε το γαύρο ταυτόχρονα σε αλάτι και ξύδι και να τον κρατήσουμε εκεί 3-4 ώρες.

2)Οι χρόνοι μαριναρίσματος αυξομειώνονται ανάλογα με το μέγεθος των γαύρων. Οι προαναφερόμενοι στη συνταγή αφορούν κανονικό μέγεθος. Κάθε φιλέτο (όχι κάθε ψάρι) είναι λίγο μεγαλύτερο από 10 cm. Πιο μικρά ψαράκια θα τα αφήσουμε λιγότερο και στο αλάτι και στο ξύδι.

3)Προτιμώ ελαιόλαδο στη συντήρηση των ψαριών μου όπως άλλωστε αναφέρω και στη λακέρδα. Μπορεί να πήζει λίγο στο ψυγείο αλλά μέχρι να τον σερβίρουμε ειδικά αυτήν την εποχή έχει ρευστοποιηθεί εντελώς.

4)Εκτός από εξαιρετικός μεζές, ο μαριναρισμένος γαύρος συνοδεύει τέλεια όσπρια.

5)Ο μαριναρισμένος γαύρος δεν είναι παστός γαύρος. Γι αυτό δεν χρειάζεται να φτιάχνουμε τεράστιες ποσότητες. Τον καταναλώνουμε σε 10 μέρες πάνω κάτω. Όχι ότι δεν διατηρείται περισσότερες αλλά νομίζω ότι «χάνει» σε νοστιμιά.

Καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο