Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές, σπιτική κομπόστα και άνθος αραβοσίτου (και σε νηστίσιμη εκδοχή) (video)

Ανάλαφρο επιδόρπιο για καλοκαιρινά τραπέζια…
 
 

Προλάβατε το μάθημα των οικοκυρικών στο σχολείο; Μάθημα
αποκλειστικά για κορίτσια στα χρόνια μας που περιελάμβανε κάποια στοιχεία
οικιακής οικονομίας και …κέντημα, πλέξιμο, μαγειρική, ζαχαροπλαστική και ό,τι άλλο θα μας ετοίμαζε για καλές νοικοκυρές με την πολύ στενή έννοια της λέξης!

 
 

Ο εξ απαλών ονύχων διαχωρισμός των δύο φύλων και ο σαφής καθορισμός των ρόλων… Δεν θυμάμαι ποια μαθήματα συμπλήρωναν το αναλυτικό πρόγραμμα των τμημάτων αρρένων στο σχολείο μας στη
θέση των ωρών αυτού του μαθήματος, που προετοίμαζε τα θήλεα για τον στερεότυπο
ρόλο τους!

 
 

Από τότε κύλισε πολύ νερό στ’ αυλάκι, όλα τα παιδιά πλέον
διδάσκονται τα ίδια μαθήματα ανεξαρτήτως φύλου, κι έτσι τουλάχιστον αυτός ο
διαχωρισμός έχει εκλείψει από το σχολείο.

 

Εγώ έχω μείνει με την απορία γιατί να
έχουν αποκλειστεί τότε οι συμμαθητές μου από τα μαθήματα των οικοκυρικών αφού
εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι και καλοί θα ήταν σ’ αυτά και το ίδιο χρήσιμα
(ή άχρηστα) θα ήταν και σ’ αυτούς!

 
 

Πάντως για να ξαναγυρίσουμε στις συνταγές, η «οικοκυρικών» μας
είχε υποχρεώσει να διατηρούμε τετράδιο συνταγών και η σημερινή συνταγή
οφείλω να πω ότι είναι δική της. Κάποιες παρεμβάσεις δικές μου που προέκυψαν  μετά από τις αμέτρητες φορές που την έχω φτιάξει. Επί παραδείγματι η αρχική συνταγή ήθελε κομπόστα βερίκοκο ή ροδάκινο του εμπορίου, και την κρέμα σκέτη.

 
 

Εγώ φτιάχνω πολύ εύκολα σπιτική κομπόστα και προσθέτω στην κρέμα μου μια ιδέα φρέσκο βούτυρο και μπόλικο ξύσμα λεμονιού. Επίσης τέτοιες μέρες νηστίσιμες, αντικαθιστώ το γάλα της κρέμας με χυμό πορτοκαλιού.  Κατά τα άλλα έχω διατηρήσει την συνταγή της καθηγήτριάς μου. Ένα γλυκό που
φτιάχνω από τα δώδεκά μου κάθε καλοκαίρι.

 
 
 

Συνήθως το φτιάχνω σε πυρέξ αλλά εδώ δεν είχα πυρέξ κατάλληλου μεγέθους και χρησιμοποίησα σκεύος αλουμινίου μιας χρήσης σε διαστάσεις 28Χ21. Ελαφρύ επιδόρπιο, χωρίς
περίπλοκα υλικά που απολαμβάνουμε όλοι χωρίς τύψεις (ή έστω με ελάχιστες
τύψεις).

 
 
 
Υλικά:
 

Για ένα σκεύος που χωράει 10-12
φρυγανιές σε μια στρώση

12 φρυγανιές σταρένιες
 
Για την κομπόστα:
 
1 μεγάλο ροδάκινο (ή δύο μέτρια)
½ κούπα ζάχαρη
½ κούπα νερό
 

 

Για την κρέμα:

 
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
2 κούπες και 2/3 κούπας γάλα ή χυμό πορτοκαλιού
6 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κομμάτι σαν μεγάλο λουκούμι φρέσκο βούτυρο ( ή μια γεμάτη
κουταλιά σούπας). Παραλείπεται στη νηστίσιμη εκδοχή (δείτε παρατηρήσεις)
Ξύσμα ενός λεμονιού
 

Για το ζελέ:

 
1 συσκευασία ζελέ φρούτου μπανάνα ή λεμόνι ή άλλο
ανοιχτόχρωμο κατά προτίμηση
 
Προαιρετικά, κομματάκια από κόκκινα φρούτα (κεράσια,
βανίλιες, δαμάσκηνα κλπ)
 
Επί το έργον:
 
Με το βιντεάκι μας το γλυκό γίνεται ακόμα πιο εύκολο! Δείτε εδώ:
 

 
Φτιάχνουμε την κομπόστα:
 
 
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε πολύ
λεπτές φέτες το ροδάκινο. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 3-4 λεπτά
(από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός και προσθέτουμε το ροδάκινο και τα άλλα
φρούτα αν βάλουμε.  Βράζουμε την κομπόστα
για 5 λεπτά από την στιγμή που ξαναρχίζει ο βρασμός.
 
 
Σουρώνουμε την κομπόστα
και κρατάμε το σιρόπι.
 
 
Φτιάχνουμε την κρέμα άνθους αραβοσίτου σύμφωνα με τις
οδηγίες του φακέλου και όταν την αποσύρουμε από το μάτι προσθέτουμε το βούτυρο 
 
 
και το ξύσμα λεμονιού. 
 
 
Στρώνουμε σε κατάλληλο σκεύος τις φρυγανιές ώστε να καλυφθεί
ο πάτος του, και πάνω από την κάθε φρυγανιά ρίχνουμε μια κουταλιά σιρόπι από την
κομπόστα μας.
 
Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και 
 
 
στρώνουμε τα φετάκια του
ροδάκινου πάνω της καθώς και τα κομματάκια των άλλων φρούτων. Αφήνουμε
να κρυώσει (βάζουμε στο ψυγείο αν χρειάζεται να επιταχύνουμε τη διαδικασία)
και φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες που προτείνονται στη συσκευασία
του.
 
 
Απλώνουμε προσεκτικά το ζελέ πάνω από το γλυκό ώστε να μη σπάσει η κρέμα και να μη μετακινηθούν τα κομμάτια των φρούτων. Καλό είναι να έχει πήξει ελαφρά. Φροντίζουμε με λίγα λόγια την εμφάνιση του γλυκού. Αφήνουμε στο ψυγείο  μέχρι να στερεοποιηθεί το ζελέ και σερβίρουμε.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Αν το γλυκό δεν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά,
προσθέτουμε στο σιρόπι της κομπόστας ένα σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας μας.
 
2)Αν περισσέψει σιρόπι κομπόστας το χρησιμοποιούμε στην παρασκευή
του ζελέ.
 
3)Το βούτυρο στην κρέμα προσθέτει στη γεύση της, αλλά κάνει
και πιο σφικτή την υφή της όταν κρυώσει το γλυκό. Το παραλείπω στη νηστίσιμη εκδοχή και ελαττώνω λίγο το χυμό για να γίνει πιο σφικτή η κρέμα.4)Στην νηστίσιμη παραλλαγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό φρέσκου πορτοκαλιού (υπάρχουν πλέον καλοκαιρινά εγχώρια πορτοκάλια) ή χυμό τύπου αμίτα ή αραιωμένη συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα.
 
5)Αντί ροδάκινα κομπόστα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ωμά
φρούτα όπως πεπόνι ή μπανάνες. Δεν θα τα κάνουμε κομπόστα και για να μουσκέψουμε
τις φρυγανιές θα φτιάξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι με ½ κούπα ζάχαρη , ¼ κούπας νερό
και 1 σωληνάκι βανίλια. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομπόστα του
εμπορίου όπως άλλωστε λέει η αρχική συνταγή.
 
Καλό μήνα! 
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email