Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με ελαιόλαδο

Γιατί η  σοκολάτα φτιάχνει κάπως τη διάθεση…
 
 
Για τις κρητικές μπανάνες σας έχω ξαναμιλήσει. Παράγονται κυρίως στην Άρβη αλλά τα τελευταία
χρόνια και σε άλλες περιοχές της Κρήτης. Πολύ αρωματικές, αλλά αρκετά
μικρότερες από τις εισαγόμενες . Αν τις βρείτε κάπου  οι εκτός Κρήτης δοκιμάστε
τις. 
 
 
Οι 3-4 που είχαν υπερωριμάσει θα πετιόντουσαν αν δεν τις χρησιμοποιούσα
σήμερα. Το άλλο κέικ μπανάνας που έχω δημοσιεύσει παλιότερα τις θέλει σε
κομματάκια κι έτσι θα χάνονταν. Έτσι επέλεξα μια άλλη μου συνταγή που οι
μπανάνες λιώνουν και χάνονται μέσα στο μείγμα. 
 
 
Αφήνουν μόνο την λεπτή γεύση και το μπανανένιο άρωμα. Για το συνδυασμό με τη σοκολάτα δεν χρειάζεται να πω πολλά λόγια. Υπάρχουν άραγε κάποιοι που να θεωρούν αταίριαστα αυτά τα δυο υλικά; Εγώ πάντως δεν γνωρίζω κανένα… 
 
 
Επειδή δεν υπήρχαν σήμερα στο σπίτι οι σταγόνες
σοκολάτας που χρησιμοποιώ συνήθως γι αυτή τη συνταγή, χρησιμοποίησα σοκολάτα
55% σε κακάο σε μεγαλούτσικα κομματάκια. Όπως μάλιστα δεν την είχα στο ψυγείο, δεν μπορούσα να την τρίψω και την πρόσθεσα κομμένη σε μεγαλύτερα κομματάκια. Έγινε ωραιότερο από άλλες φορές. 
 
 
Ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου διατηρήθηκε ρευστή κι έδωσε άλλη υφή στο κέικ. Οι
σοκολατομανείς της οικογένειας απεφάνθησαν ότι είναι καλύτερο έτσι!
 
 
 
Υλικά:
1 κούπα λιωμένες μπανάνες
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
1,5 κουταλάκι γλυκού σόδα
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
100-150 γραμμάρια σοκολάτα σε κομματάκια
2 κούπες αλεύρι
Επί το έργον:
 
 
Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και μετράμε μία κούπα πολτό. 
 
 
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα αυγά να αφρατέψουν και προσθέτουμε τη σόδα
διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τον πολτό της μπανάνας.
 
 
Ανακατεύουμε τις σταγόνες ή τα κομμάτια σοκολάτας με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα. 
 
 
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα 24 νούμερο ή σε μια μακρόστενη φόρμα. Ψήνουμε το κέικ  στους 180 βαθμούς για 50  λεπτά περίπου σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες ψησίματος
 
Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε
σε πιατέλα. Σερβίρουμε όταν κρυώσει.
 
 
Παρατηρήσεις:
1)Αντί αλεύρι για όλες τις χρήσεις και σόδα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
 
2)Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια με λίγη
ζάχαρη άχνη.
 
3)Η αρχική συνταγή είχε βέβαια βούτυρο ή μαργαρίνη . Όπως συνηθίζω
τα τελευταία χρόνια αντικατέστησα με ελαιόλαδο καλής ποιότητας τη λιπαρή ουσία
του κέικ. Ειδικά στα κέικ με φρούτα νομίζω ότι ταιριάζει και γευστικά
περισσότερο…
 
Καλή εβδομάδα!
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email