Vegan/vegetarian

Χωριάτικη ομελέτα με πατάτες σκέτη ή με ξινομυζήθρα (ή φέτα) (VIDEO)

Χωριάτικη ομελέτα με πατάτες σκέτη ή με ξινομυζήθρα (ή φέτα) (VIDEO)

Ποίημα!

Όταν η συζήτηση στο γραφείο μας πηγαίνει στο «τι τρώτε σήμερα εσείς» σχεδόν πάντα πέφτουν ιδέες που με κάνουν να προγραμματίζω το φαγητό της επόμενης μέρας. Ιδιαίτερα όταν κάποιοι συνάδελφοι που έχουν το χάρισμα της γλαφυρής περιγραφής περιγράφουν αναλυτικά την παρασκευή κάποιου πιάτου… Τέτοια ήταν και η περιγραφή της ομελέτας της σημερινής ανάρτησης από τον Μ.  Ομελέτα με πατάτες λοιπόν, κοινώς σφουγγάτο με πατάτες και -αν θέλουμε-ξινομυζήθρα ή φέτα, σε δυο μάλιστα παραλλαγές! Τη δική μου και του Μ.!
Χωριάτικη ομελέτα με πατάτες σκέτη ή με ξινομυζήθρα (ή φέτα) (VIDEO)
Η ομελέτα με την εκδοχή  του Μ. δεν ήταν άγνωστη και σε άλλους συναδέλφους. Με τα ίδια υλικά, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο παρασκευής (που έχει τη σημασία του) και με τον ίδιο ενθουσιασμό για την νοστιμιά της.
Χωριάτικη ομελέτα με πατάτες σκέτη ή με ξινομυζήθρα (ή φέτα) (VIDEO)

«Παχιά να την κάμεις. Όχι φτενή φτενή. Και τσι πατάτες να τσι κόψεις χοντρές , κυδωνάτες. Και να μην την κάψεις. Να πομείνει
ανοιχτόχρωμη.Μόλις σου χτυπήσει η μυρωδιά στα ρουθούνια να τηνε γυρίσεις.  Κι ανε τη κάμεις βράδυ κι έχεις πράμα κρεατικό
από το μεσημέρι, κοτόπουλο ή κρέας, ψιλόκοψέ το κι αυτό»

(Ο Μ. αν και έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αθήνα, με τους κρητικούς μιλά άψογα κρητικά).

«Και πώς δα πομείνει ανοιχτόχρωμη αν είναι παχιά παχιά; Δα ψηθεί θέλει τ’ αυγό;»

«Να κατεβάσεις το μάτι στο 5. Να τη σιγοψήσεις».

Πετάχτηκε και η Μ. «Η μάνα μου την κάνει και πιάνει όλο το ύψος του τηγανιού. Και ζεστή και κρύα είναι τέλεια!». Αυτό και για μένα θεωρείται αυτονόητο! Η ομελέτα η δική μας η χωριάτικη δεν είναι λεπτή σαν κρέπα! Είναι  παχιά και χορταστική!

Χωριάτικη ομελέτα με πατάτες σκέτη ή με ξινομυζήθρα (ή φέτα) (VIDEO)
Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν την φτιάχναμε έτσι όπως μου την είπαν. Μπορεί κάποιες φορές να πετούσα μια χούφτα ξινομυζήθρα σε ομελέτες αλλά τις υπόλοιπες λεπτομέρειες που μου είπαν οι συνάδελφοι (το χοντρό κόψιμο της πατάτας, το μεγάλο πάχος και το αργό ψήσιμο) δεν τις έκανα. Η συνταγή τους ήταν ακριβώς η ίδια όπως και η γεύση και η εικόνα που περιέγραψαν. Σε αντίθεση με το χοντρό κόψιμο της πατάτας που συνηθίζεται σε κάποια σπίτια, σε κάποια άλλα -ανάμεσά τους και στο δικό μου-  η πατάτα κόβεται σε λεπτά μπαστουνάκια και έτσι τηγανίζεται πιο γρήγορα. Η μάνα μου μάλιστα και πολλές γνωστές μου μαγείρισσες θεωρούν “τεμπέλικο” το χοντρό κόψιμο!
Χωριάτικη ομελέτα με πατάτες σκέτη ή με ξινομυζήθρα (ή φέτα) (VIDEO)
Επειδή εγώ φτιάχνω πολύ συχνά ομελέτα, τις περισσότερες φορές κόβω λεπτές τις πατάτες γιατί τελειώνω πιο γρήγορα με το τηγάνισμα αλλά και γιατί στους δικούς μου αρέσει μάλλον με πιο λεπτοκομμένες τις πατάτες. Εδώ όμως παραθέτω και τις δύο εκδοχές γιατί το σφουγγάτο με πατάτες είναι το πιο συνηθισμένο σφουγγάτο της Κρήτης και μάλιστα μπορώ να πω ότι αφορά όλες τις εποχές αφού τα υλικά του τα βρίσκουμε ολοχρονίς!
Χωριάτικη ομελέτα με πατάτες σκέτη ή με ξινομυζήθρα (ή φέτα) (VIDEO)
Στο βίντεο θα δείτε την εκδοχή τη δική μου, και στις φωτογραφίες την εκδοχή του Μ. με τις πιο χοντροκομμένες πατάτες! Οι γνώμες για το ποια είναι καλύτερη, διίστανται!  Όπως κι αν την φτιάξετε, θα έχετε ένα πλήρες, χορταστικό και πεντανόστιμο πιάτο!

Παρατηρήσεις

1)Η ξινομυζήθρα δεν λιώνει όπως άλλα τυριά. Και με φέτα η ομελέτα μας είναι νόστιμη αλλά δεν είναι ίδια. Εδώ βρίσκουμε τα κομματάκια της ξινομυζήθρας και είναι εξαιρετικό το γευστικό αποτέλεσμα.

2)Σε επόμενη παρασκευή θα προσθέσω ακολουθώντας τη συμβουλή του Μ. κρεατικό αν έχω, παρόλο που η
παραδοσιακή εκδοχή την θέλει με αυτά τα 4 υλικά μόνο.

3)Μη χτυπήσετε τα αυγά στο multi. Είναι καλύτερα με το πιρούνι σε μπολ και ας κρατάνε λίγο…

4)Η ομελέτα είναι παραδοσιακή αλλά δεν την συνηθίζουμε στην περιοχή μου με ξινομυζήθρα όπως τη φτιάχνουν σε άλλες περιοχές (πολλές απ’ ότι έμαθα) με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Εμείς
φτιάχνουμε το σφουγγάτο με γλυκιά μυζήθρα που έχω δώσει εδώ, χωρίς πατάτες, που είναι περισσότερο ορεκτικό παρά φαγητό. Είναι βέβαια και αυτή υπέροχη σε γεύση.

5)Μπορούμε να αδειάσουμε τοελαιόλαδο πριν προσθέσουμε τα αυγά αν θέλουμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε. Εγώ που το αδειάζω στο γύρισμα της ομελέτας, το χρησιμοποιώ για τηγάνισμα αυγών.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο