Vegan/vegetarian

Κολοκυθόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο και κρητικά τυριά

Κολοκυθόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο και κρητικά τυριά

Περί ορέξεως…

Κολοκύθια! Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσες συνταγές με κολοκύθια υπάρχουν; Παρά την απαξιωτική έκφραση που συχνά χρησιμοποιούμε ονομάζοντας κολοκύθια τα ασήμαντα πράγματα ή τις ανούσιες κουβέντες, τα έρμα τα κολοκυθάκια είναι βασικό συστατικό μερικών από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά πιάτα και συνδυάζονται με πολλά και διάφορα υλικά.
Κολοκυθόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο και κρητικά τυριά
Ακατανόητη η απαξίωση εκ μέρους μου γιατί οι  κολοκυθοκεφτέδες , τα μαγειρευτά με χοχλιούς  ή κρέας , το σφουγγάτο και οι διάφορες κολοκυθόπιτες (η πιο δημοφιλής συνταγή στο blog είναι αυτή η κολοκυθόπιτα!) είναι από τα πιάτα που για πάρτη τους έχω
χαλάσει αυστηρές δίαιτες κατά καιρούς… Και απ’ ότι βλέπω στα δημοφιλή της εβδομάδας δεν αρέσουν μόνο σε μένα κάποια κολοκυθοφαγητά.
Κολοκυθόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο και κρητικά τυριά
Εντάξει, δεν αναφέρω τα βραστά τα οποία όταν είναι φρέσκα είναι από τις αξεπέραστες καλοκαιρινές σαλάτες, γιατί αυτά συστήνονται και από γιατρούς και από διαιτολόγους οπότε δεν δημιουργεί τύψεις η κατανάλωσή τους …
Η σημερινή κολοκυθόπιτα έγινε με το εσωτερικό μερικών κολοκυθιών που χρησιμοποιήθηκαν σε γεμιστά και για να συμπληρωθεί η αναγκαία ποσότητα συμπληρώθηκαν με 1-2 ολόκληρα. Περισσότερο ήθελα να σας δείξω το φύλλο γιατί η γέμιση είναι πάνω κάτω της συνταγής «ό,τι έχουμε» μαζί βέβαια με κολοκύθια!
Κολοκυθόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο και κρητικά τυριά
Είναι μια παραλλαγή της  ζύμης  για εύκολο φύλλο .Το άνοιγμα φύλλου με ξιλίκι (ο πλάστης στα κρητικά) ήταν απαγορευμένο λόγω ενός πολυήμερου λουμπάγκο κι έτσι προτιμήθηκε αυτό το φύλλο που ανοίγει και απλώνεται με το χέρι! Αποδείχτηκε ότι η παραλλαγή ήταν ωραιότερη από την αρχική συνταγή και μάλλον θα καθιερωθεί…. Το σταρένιο αλεύρι -αν βρεθεί στο σπίτι- και ο χυμός λεμονιού του δίνουν καλύτερη υφή.
Κολοκυθόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο και κρητικά τυριά

Παρατηρήσεις

1)Χώρισα τη ζύμη σε 4 μέρη και έφτιαξα δυο μικρές πίτες γιατί σε κάποιους στην οικογένεια δεν αρέσει ο δυόσμος οπότε τον πρόσθεσα μόνο στην μία πίτα. Η μια μάλιστα μπήκε στην κατάψυξη για να καταναλωθεί άλλη μέρα.

2)Στη γέμιση μπορούμε βέβαια να αυτοσχεδιάσουμε είτε με άλλο συνδυασμό τυριών είτε με την προσθήκη άλλων μυρωδικών (σε πολλούς αρέσουν τα κολοκύθια με τη ρίγανη…). Ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες διατηρημένες σε ελαιόλαδο.

3)Πάντα στη γέμιση πίτας με ωμά λαχανικά προσθέτω κάποιο υλικό που θα τραβήξει τα υγρά που θα κατεβούν. Έτσι 1-2 κουταλιές ρύζι ή σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά είναι σχεδόν πάντα απαραίτητα. Εδώ, ξέχασα να βάλω το σιμιγδάλι και γι αυτό πασπάλισα τη γέμιση στις πίτες μου πριν τις κλείσω!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο