Βερίκοκο γλυκό του κουταλιού

Χρυσοκίτρινο, αρωματικό, καλοκαιρινό!
 
 

Τα βερίκοκα είναι ένα φρούτο με αμέτρητες  χρήσεις στην μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Φρέσκα, αποξηραμένα, νωπά, μαγειρεμένα, λιωμένα, ολόκληρα, κομματιασμένα, όπως και να τα χρησιμοποιήσουμε νοστιμίζουν  και στολίζουν ταυτόχρονα μ’ αυτό το υπέροχο χρώμα τους τα πιάτα μας και το τραπέζι μας. 

  
 
Αν η ποικιλία τους είναι αρωματική και γλυκιά είναι απολαυστικά ακόμη και
ολόσκετα. Όσες φτιάχνουμε μαρμελάδες στο σπίτι είναι μάλλον απίθανο να μην
τα έχουμε χρησιμοποιήσει στην παρασκευή μαρμελάδας. Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι η πιο εύκολη και
η πιο συνηθισμένη απ’ όλες τις σπιτικές μαρμελάδες. 
 
 
Επειδή όπως έχω ξαναγράψει τις
μαρμελάδες μου τις φτιάχνω συνήθως στο τέλος της εποχής κάθε φρούτου, με τα
πρώτα βερίκοκα που βρήκα να μου αρέσουν προτίμησα να φτιάξω γλυκό. Ωραίο γλυκό
το βερίκοκο. Λαμπερό , αρωματικό , με χρώμα εκτυφλωτικό !
 
 
Έχει όμως κάποιους …κινδύνους
στην προετοιμασία του. Εύκολα μπορεί να λιώσει και να μετατραπεί σε μαρμελάδα!
Γι αυτό πρέπει να διαλέξουμε φρούτα ώριμα μεν, αλλά καθόλου μαλακά.  Επίσης πρέπει να  χρησιμοποιήσουμε ασβέστη για να γίνει τραγανό
και νόστιμο. 
 
 
Μια ιδέα ξινό  ή λεμόνι που
βάζω  στην επεξεργασία του, έχει διπλό
όφελος: αφενός τονίζει το χρώμα, αφετέρου αποτρέπει το ζαχάρωμα. Όσο για τα αμυγδαλάκια,
προτιμώ να βάζω περισσότερα σε κάθε βάζο απ’ όσα είναι τα βερίκοκα για να
αντιστοιχούν 2-3 σε κάθε μερίδα!  
 
 
Η
συνταγή της μάνας μου λέει  22-25 βερίκοκα ανά κιλό ζάχαρης. Φέτος τα
ζύγισα για να γράψω εδώ την κατά βάρος αναλογία που είναι πιο αξιόπιστη. Είδα ότι ανάλογα
με το μέγεθος μπορεί να είναι από 1 κιλό ως 1200 γραμμάρια, δηλαδή ποσότητες
φρούτου που είναι και οι δύο αποδεκτές για την ποσότητα της ζάχαρης. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
 
 
Υλικά:
 
1- 1,2 kg
βερίκοκα (ζυγισμένα με τα κουκούτσια )
1 kg
ζάχαρη
2 , 5 κούπες νερό (625 ml)
Ασβεστόνερο (δείτε στο «επί το έργον»)
Χυμό ενός λεμονιού 
ή/και λίγο ξινό
1-2 ξυλάκια κανέλας ή 1 λοβό βανίλιας ή  2 σωληνάκια βανίλιας
Προαιρετικά, αμύγδαλα ασπρισμένα διπλάσια ή τριπλάσια από
τα βερίκοκα.
 
Επί το έργον:
 
 
Διαλέγουμε βερίκοκα με σκληρή σάρκα, να μην έχουν καθόλου
μαλακώσει και τα πλένουμε καλά.   Φτιάχνουμε το ασβεστόνερο:  διαλύουμε 2 κουταλιές σκόνη ασβέστη σε ένα
λίτρο νερό, ή αν χρειάζεται παραπάνω,  3
κουταλιές σε 1,5 λίτρο.
 
 
Με ένα χοντρό καρφί ή παρόμοιο μεταλλικό αντικείμενο
(εγώ χρησιμοποίησα το πίσω μέρος από ένα αναδευτήρα του μίξερ χειρός) τρυπάμε
κάθε βερίκοκο σπρώχνοντας το κουκούτσι ώστε να βγει από το σημείο που υπήρχε το
κοτσάνι. Κρατάμε τα βερίκοκα κλεισμένα στη χούφτα μας φροντίζοντας να μην
ανοίξουν, και αν θέλουμε να κάνουμε λικέρ δεν πετάμε τα κουκούτσια.  
 
 
Τα ρίχνουμε ένα ένα  στο ασβεστόνερο. Αφήνουμε να μείνουν 2-3 ώρες,
ανακατεύοντας πότε πότε.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρόλα για να βράσουν και  ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μετράμε   5-7 λεπτά από την στιγμή που θα βράσει το
σιρόπι μας και το αποσύρουμε από το μάτι. Περιμένουμε να κρυώσει.
 
 
Μετά από την παραμονή στο ασβεστόνερο, τα βερίκοκά μας θα
έχουν γίνει πιο σκληρά και θα είναι πιο εύκολο να τα καθαρίσουμε με ένα καλό
μαχαιράκι. Τα καθαρίζουμε λοιπόν και τα πλύνομε πολύ καλά.
 
 
Κάνουμε ένα διάλυμα με 1 κοφτό κουταλάκι ξινό ή το χυμό μισού
λεμονιού ανά λίτρο νερού  και βάζουμε τα
πλυμένα και καθαρισμένα βερίκοκα μας για μισή ώρα περίπου στο νέο διάλυμα. 
 
 
Τα αδειάζουμε
σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν εντελώς. 
 
 
Ωστόσο το σιρόπι θα έχει κρυώσει. Βάζουμε τα βερίκοκα μέσα
στο κρύο σιρόπι και τα βράζουμε για 10 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο
βρασμός). 
 
 
Αφαιρούμε όσο μπορούμε από τον αφρό που σχηματίζεται χωρίς να
παίρνουμε σιρόπι όσο γίνεται. Αφήνουμε να μείνει  για 24 ώρες. Προσθέτουμε το άρωμα της επιλογής
μας και το χυμό μισού λεμονιού και δένουμε τελείως το γλυκό μας σύμφωνα με τις γενικές
οδηγίες για το δέσιμο των γλυκών του κουταλιού.
 
 
Λίγο πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε τα ασπρισμένα αμυγδαλάκια να
πάρουν μια βράση μαζί με το γλυκό.  Αν έχουμε θερμόμετρο θέλουμε να φτάσει στους 105
βαθμούς Κελσίου. 
 
 
Σερβίρουμε με ένα κουτάλι τα βερίκοκα και τα ανάλογα αμύγδαλα σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα  και τα απογεμίζουμε με το σιρόπι. Τα κλείνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν
αναποδογυρισμένα.
 
 
Διατηρείται  σε ντουλάπι  μέχρι να ανοίξουμε κάθε βάζο. Όταν το ανοίξουμε, το φυλάσσουμε σε ψυγείο.
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Μπορούμε να καθαρίσουμε τα βερίκοκα πριν τα βάλουμε στο
ασβεστόνερο, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο όταν έχουν σκληρύνει λίγο ακόμη. Επίσης
μπορούμε να μην τα καθαρίσουμε καθόλου αν η ποικιλία που θα χρησιμοποιήσουμε
δεν έχει τραχιά φλούδα.
 
2)Προτιμώ όπως προανέφερα να βάζω περισσότερα αμύγδαλα από
βερίκοκα σε κάθε βάζο ώστε σε κάθε σερβίρισμα να μπαίνουν 2-3. Μπορούμε βέβαια
να βάλουμε σε κάθε φρούτο ένα αμύγδαλο στη θέση του κουκουτσιού πριν τα βάλουμε
στο σιρόπι.
 
3)Αν τα βερίκοκα μας κινδυνεύουν να λιώσουν, πριν το οριστικό δέσιμο του γλυκού τη δεύτερη μέρα τα αφαιρούμε προσεκτικά από το σιρόπι, το δένουμε και μετά τα ξαναρίχνουμε στο δεμένο σιρόπι να πάρουν μια βράση ίσα ίσα.  
 

 

4)Άσχετο: Μάλλον ποτέ δεν θα συνηθίσω τα βερύκκοκα ως «βερίκοκα» .
Κάθε φορά  που έγραφα τη λέξη  και σ’ αυτή την ανάρτηση, ήθελε διόρθωση! Διαβάστε μια εξαιρετική ανάλυση για τη λέξη εδώ: 
 
Καλημέρα! 
 

Print Friendly, PDF & Email