Vegan/vegetarian

Απλό κέικ βανίλιας (και ανθόνερου αν μας αρέσει!)

Απλό κέικ βανίλιας (και ανθόνερου αν μας αρέσει!)

Σε δύο εκδοχές…

Σαν οικογένεια μάλλον διανύουμε εποχή κέικ αν και καλοκαιριάζει. Ίσως γιατί το συνδυάζουμε με μαρμελάδες αλλά και με παγωτά, με
καφέδες αλλά και με αναψυκτικά, ή πιθανόν γιατί τελειώνει γρήγορα και δεν έχουμε τον πειρασμό μπροστά στα μάτια μας για πολλές μέρες, όπως συμβαίνει με άλλα βουτήματα. Ή ακόμη ακόμη, γιατί μεταφέρονται εύκολα στην παραλία αφού δεν έχουν σιρόπια και κρέμες. Έχω λοιπόν θυμηθεί ένα σωρό συνταγές από τα παλιά. 
Απλό κέικ βανίλιας (και ανθόνερου αν μας αρέσει!)
Προσπαθώ μόνο να μειώσω τις δόσεις που έκανα όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά και δεν αρκούνταν σε μια φέτα. Όπως έλεγα και σε προηγούμενη ανάρτηση, θέλω να είναι μικρό για να μη μπαγιατεύει, για να χτυπιέται γρήγορα αν είναι δυνατόν ακόμη και στο multi, και για να τελειώνει γρήγορα!   Λόγω εποχής δεν θέλω να είναι βαρύ από πολλά μπαχαρικά, θέλω όμως να είναι αρωματικό!
Απλό κέικ βανίλιας (και ανθόνερου αν μας αρέσει!)
Ένα τέτοιο κέικ είναι το σημερινό μου. Κέικ βανίλιας, με ελαφρές παραλλαγές από την κλασική μου συνταγή προς τις κατευθύνσεις που προανέφερα… Ποσότητα για μια μικρή μακρόστενη φόρμα, αντικατάσταση μιας ποσότητας βουτύρου (ή όλου του βουτύρου) με ελαιόλαδο και τα αυγά ολόκληρα και όχι χωρισμένα όπως προστάζει η  κλασική συνταγή στο τετράδιό μου… Εκείνο που δεν άλλαξα είναι το κοσκίνισμα του αλευριού που ούτως ή άλλως κάνει τα κέικ πιο αφράτα.
Σ’ αυτό το κέικ βανίλιας, η προαιρετική προσθήκη είναι 2-3 κουταλιές ανθόνερο ή ροδόνερο. Η μια κουταλιά μέσα στο μείγμα και οι άλλες σ’ ένα τελικό ράντισμα, πριν την αχνοζάχαρη. Αν σας αρέσουν οι λουλουδένιες ευωδιές στα γλυκά, μην το παραλείψετε…
Απλό κέικ βανίλιας (και ανθόνερου αν μας αρέσει!)

Παρατηρήσεις

1) Αν θέλουμε να γίνει ακόμη πιο αφράτο, χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα. Έτσι, κάνουμε την διαδικασία που αναφέρεται παραπάνω  μόνο με τους κρόκους και στο τέλος προσθέτουμε εναλλάξ με το αλεύρι αλεύρι τη μαρέγκα.

2)Αν δεν βάλουμε ανθόνερο, βάζουμε λίγη από τη βανίλια της συνταγής στην άχνη που θα πασπαλίσουμε το κέικ μας για πιο έντονη μυρωδιά.

3)Αν δεν χρησιμοποιήσουμε φόρμα σιλικόνης, λαδώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά τη φόρμα που θα ψήσουμε το κέικ μας.

4)Επειδή ξέρω ότι όλες κάνουμε τις παραλλαγές μας, ειδικά σ’ αυτό το κέικ πηγαίνει καλύτερα η λευκή από τη μαύρη ζάχαρη. Μην την αντικαταστήσετε. Μάλιστα, αν μας αρέσουν τα “γλυκά” γλυκά, μπορούμε να την αυξήσουμε κατά 1/4 της κούπας ακόμη. Κατά τη γνώμη μου ένα από τα ωραία χαρακτηριστικά του είναι το λευκοκίτρινο χρώμα του. Αν μάλιστα το καλύψουμε με σοκολάτα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίθεση χρωμάτων και γεύσεων.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο