Vegan/vegetarian

Κέικ γιαουρτιού με καλαμποκάλευρο

Κέικ γιαουρτιού με καλαμποκάλευρο

Μέχρι να το σκεφτούμε, το φτιάξαμε!

Όσο καλοκαιριάζει, τα κέικ αραιώνουν. Άλλα γλυκά πιο καλοκαιρινά ,πιο κρεμώδη κάνουν την εμφάνισή τους . Αρκετοί όμως θέλουν κάτι
πιο στερεό, πιο ψωμένιο  να συνοδεύει τον καφέ ή το αναψυκτικό τους. Ειδικά στο πρωινό, ένα κέικ τρώγεται πάντα, ακόμη και στις μεγάλες ζέστες!
Κέικ γιαουρτιού με καλαμποκάλευρο
Έτσι τα κέικ και τα διάφορα βουτήματα, κουλουράκια και παξιμαδάκια δεν λείπουν από τα σπίτια μας ακόμη και το καλοκαίρι. Είναι και πιο υγιεινά όπως και να το κάνουμε αν τα φτιάξουμε με ελαιόλαδο και ελαττώσουμε αυγά και ζάχαρη. Αυτή την εποχή μάλιστα εγώ συνηθίζω να τα μικραίνω κιόλας.
Κέικ γιαουρτιού με καλαμποκάλευρο
Για να μη μένουν και να στεγνώνουν μιας και στο σπίτι είμαστε μόνο ενήλικες πια και περιοριζόμαστε σε μια φέτα, φτιάχνω μικρότερα κέικ με 1-2 κούπες αλεύρι στις μακρόστενες φόρμες που είναι μικρότερης χωρητικότητας.
Τούτο εδώ εκτός από νόστιμο, έχει και πολύ ωραίο χρώμα λόγω του καλαμποκάλευρου που αντικαθιστά ένα μέρος του αλευριού. Το συγκεκριμένο αλεύρι του δίνει και μια πιο  … ρουστίκ γεύση θα λέγαμε, εκτός από το ωραιότατο χρώμα.
Κέικ γιαουρτιού με καλαμποκάλευρο
Επίσης αντικαθιστώ μέρος της ζάχαρης ή όλη την ποσότητά της με μέλι ή μαρμελάδα (όπως στο σημερινό) και για άρωμα και για γεύση.
Κέικ γιαουρτιού με καλαμποκάλευρο
Αυτή τη φορά μάλιστα είχα στη διάθεσή μου μικρότερη μακρόστενη φόρμα από αυτή που συνηθίζω κι έτσι προέκυψαν και 6 cupcakes.
Κέικ γιαουρτιού με καλαμποκάλευρο

Παρατηρήσεις

1)Αντί τρούφα πολλές φορές βάζω  καρύδια χοντροκοπανισμένα. Τότε αντικαθιστώ τις βανίλιες με λίγη κανέλα (λίγη για να μη επηρεαστεί πολύ το χρώμα).

2)Η μαρμελάδα που χρησιμοποίησα αυτή τη φορά είναι η τελευταία που έφτιαξα , η μαρμελάδα δέσπολο προηγούμενης ανάρτησης. Αυτή έβαλα και στο γαρνίρισμα των cupcakes. Ταίριαζε κι αυτή!

3)Ανάλογα πόσο γλυκά μας αρέσουν τα κέικ μας, μπορούμε να ελαττώσουμε κι άλλο την ζάχαρη, σε μισή κούπα. Επίσης μπορούμε να  αντικαταστήσουμε όλη την ζάχαρη με μέλι. Έτσι θα χρησιμοποιήσουμε 3/4 ως 1 κούπα μέλι.

4)Υπενθυμίζω ότι η κούπα που μετρώ τα υλικά είναι η κλασική πυρέξ δοσομετρική κούπα που φαίνεται στο πλάι της σελίδας…Καλημέρα!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο