Vegan/vegetarian

Κέικ γιαουρτιού με καλαμποκάλευρο

Μέχρι να το σκεφτούμε, το φτιάξαμε! 
 
 
Όσο καλοκαιριάζει, τα κέικ αραιώνουν. Άλλα γλυκά πιο
καλοκαιρινά ,πιο κρεμώδη κάνουν την εμφάνισή τους . Αρκετοί όμως θέλουν κάτι
πιο στερεό, πιο ψωμένιο  να συνοδεύει τον
καφέ ή το αναψυκτικό τους. Ειδικά στο πρωινό, ένα κέικ τρώγεται πάντα, ακόμη και στις μεγάλες ζέστες! 
 
 
Έτσι τα κέικ και τα διάφορα βουτήματα, κουλουράκια και παξιμαδάκια
δεν λείπουν από τα σπίτια μας ακόμη και το καλοκαίρι. Είναι και πιο υγιεινά όπως
και να το κάνουμε αν τα φτιάξουμε με ελαιόλαδο και ελαττώσουμε αυγά και ζάχαρη.
Αυτή την εποχή μάλιστα εγώ  συνηθίζω να
τα μικραίνω κιόλας. 
 
 
Για να μη μένουν και να στεγνώνουν μιας και στο σπίτι
είμαστε μόνο ενήλικες πια και περιοριζόμαστε σε μια φέτα, φτιάχνω μικρότερα κέικ με 1-2 κούπες αλεύρι στις μακρόστενες
φόρμες που είναι μικρότερης χωρητικότητας.
 
 
Τούτο εδώ εκτός από νόστιμο, έχει και πολύ ωραίο χρώμα λόγω του
καλαμποκάλευρου που αντικαθιστά ένα μέρος του αλευριού. Το συγκεκριμένο αλεύρι
του δίνει και μια πιο  … ρουστίκ γεύση θα
λέγαμε, εκτός από το ωραιότατο χρώμα.  
 
 
Επίσης
αντικαθιστώ μέρος της ζάχαρης ή όλη την ποσότητά της με μέλι ή μαρμελάδα (όπως στο
σημερινό) και για άρωμα και για γεύση. 
 
 
Αυτή τη φορά μάλιστα είχα στη διάθεσή
μου μικρότερη μακρόστενη φόρμα από αυτή που συνηθίζω κι έτσι προέκυψαν και 6 cupcakes.
 
 
Υλικά:
 
1 κούπα καλαμποκάλευρο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2,5 κουταλάκια μπέικιν
2-3 σωληνάκια βανίλιας
2/3 κούπας ελαιόλαδο ελαφρύ
2 αυγά
¾ κούπας ζάχαρη
2 μεγάλες κουταλιές μέλι ή μαρμελάδα (κατά προτίμηση
εσπεριδοειδών, αλλά όλες ταιριάζουν)
1 κεσέ γιαούρτι
½ κούπα τρούφα ή σταγόνες σοκολάτας
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
 
Επί το έργον:
 
Ανάβουμε
το φούρνο στους  180 βαθμούς. 
  

 

Ανακατεύουμε τα αλεύρια και το μπέικιν
σε ένα μπολ. 
 
 
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και  τα αυγά 3-4 λεπτά  με το μίξερ του χεριού. Προσθέτουμε το γιαούρτι,
το μέλι (ή τη μαρμελάδα) και τις βανίλιες  και ανακατεύουμε ξανά. 
 
 
Στο τέλος  προσθέτουμε την τρούφα και με μια
σπάτουλα  ενσωματώνουμε τα αλεύρια στο υπόλοιπο μείγμα. 
 
 
Αδειάζουμε το χυλό μας σε μακρόστενη φόρμα ή μικρή στρογγυλή (των 24 -26 cm) . Ψήνουμε το κέικ στον
προθερμασμένο φούρνο μας για 50 λεπτά περίπου σύμφωνα με τις γενικές οδηγίεςψησίματος των κέικ.
  
 
Αφήνουμε να μείνει
κανένα δεκάλεπτο στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε. Πασπαλίζουμε με την άχνη μόλις
κρυώσει λίγο. 
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Αντί τρούφα πολλές φορές βάζω  καρύδια χοντροκοπανισμένα. Τότε αντικαθιστώ τις
βανίλιες με λίγη κανέλα (λίγη για να μη επηρεαστεί πολύ το χρώμα).
 
2)Η μαρμελάδα που χρησιμοποίησα αυτή τη φορά είναι η
τελευταία που έφτιαξα , η μαρμελάδα δέσπολο προηγούμενης ανάρτησης. Αυτή έβαλα
και στο γαρνίρισμα των cupcakes. Ταίριαζε κι αυτή!
 
3)Ανάλογα πόσο γλυκά μας αρέσουν τα κέικ μας, μπορούμε να ελαττώσουμε κι άλλο την ζάχαρη, σε μισή κούπα. Επίσης μπορούμε να  αντικαταστήσουμε όλη την ζάχαρη με μέλι. Έτσι θα χρησιμοποιήσουμε 3/4 ως 1 κούπα μέλι.
 

4)Υπενθυμίζω ότι η κούπα που μετρώ τα υλικά είναι η κλασική πυρέξ δοσομετρική κούπα που φαίνεται στο πλάι της σελίδας…Καλημέρα! 

 

 
 
 
 

 

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές