Vegan/vegetarian

Μπισκότα κανέλας με μέλι και καστανή ζάχαρη

Μπισκότα κανέλας με μέλι και καστανή ζάχαρη

Τα μαμαδίστικα!

Το πλαστήρι μου, καινούριο απόκτημα με άλλη διάμετρο από αυτά που ήδη είχα, έπρεπε να δοκιμαστεί. Και τι πιο νόστιμο, εύκολο, και
γρήγορο  από τα μαμαδίστικα μπισκοτάκια κανέλας της σημερινής συνταγής που ταιριάζουν με καφέ, αναψυκτικό αλλά μπορούν
παίξουν και το ρόλο μπισκότων παγωτού;
Μπισκότα κανέλας με μέλι και καστανή ζάχαρη
Από τα πιο βολικά χρειασίδια (χρειαζούμενα-εργαλεία ) της κουζίνας που αντικατέστησε επάξια τους σοφράδες της προηγούμενης γενιάς από τη δική μου. Ο σοφράς ήταν ένα χαμηλό στρογγυλό τραπέζι που εδώ στην Κρήτη δεν χρησίμευε για τραπέζι φαγητού, αλλά για τραπέζι ζυμώματος.
Μπισκότα κανέλας με μέλι και καστανή ζάχαρη
Το είχαν κρεμασμένο στον τοίχο και κατέβαινε από κει μόνο την ώρα του ζυμώματος. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως είδα σε μια πρόχειρη αναζήτηση, οι σοφράδες χρησίμευαν ως τραπέζια. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει εγκαταλειφθεί . Δεν ξέρω καν τι έχει απογίνει ο σοφράς που είχε η μάνα μου κρεμασμένο πίσω από την πόρτα της κουζίνας… Γιατί και η γενιά της μάνας μου -τουλάχιστον στην επαρχία- σε σοφράδες ζύμωνε! Μετά ήρθαν τα τραπέζια της κουζίνας με φορμάικα ή άλλες λείες επιφάνειες και σιγά σιγά εγκαταλείφθηκαν. Μόνο σε κάποια τουριστικά καταλύματα  είχα δει σοφράδες σαν έπιπλα πια, σαν τραπεζάκια καθιστικού, στολισμένους με τσεβρέδες και ανθοδοχεία.
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά ξύλινα πλαστήρια σε διάφορες διαμέτρους που είναι πολύ βολικά για ζυμώματα. Πολύ πιο βολικά από τα φύλλα σιλικόνης.  Αν βρεθεί στο δρόμο σας , κάντε τη δαπάνη (ασήμαντη)… Έχω ήδη τρία αλλά  η πιο βολική διάμετρος είναι στα 55-60 εκατοστά. Αρκετή για άνοιγμα φύλλου και όχι πολύ μεγάλη για να δυσκολεύει την αποθήκευσή του. Επίσης καλό είναι να έχει δυο σανιδάκια για  “πατήματα”. Ένα μικρό σοφραδάκι είναι. Θα κάνει  πιο εύκολα τα ζυμώματά σας!
Μπισκότα κανέλας με μέλι και καστανή ζάχαρη
Για τα μπισκοτάκια μας τώρα… Παρόλο που κανείς δεν απαγορεύει να τα πλάσουμε και σαν κουλουράκια, τα λέω μπισκοτάκια
διαφοροποιώντας τα από  τα νηστίσιμα κουλουράκια κανέλας  , γιατί το βούτυρο και τα αυγά που προσθέτω τους δίνουν περισσότερο μπισκοτένια υφή. Η μαύρη ζάχαρη αντικατέστησε τη λευκή της αρχικής συνταγής, και το μέλι τους δίνει ιδιαίτερη μελένια γεύση. Ιδανικά για παιδιά θα τα έλεγα…
Μπισκότα κανέλας με μέλι και καστανή ζάχαρη

Παρατηρήσεις

1)Συνηθίζω το μισό – μισό βούτυρο ελαιόλαδο σ’  αυτή τη συνταγή, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εξ ολοκλήρου βούτυρο ή
λάδι.

2)Για να κολλήσει η κανελοζάχαρη στα μπισκότα μπορούμε να τα περάσουμε με λίγο νερό με τη βοήθεια ενός πινέλου που θα τινάξουμε ώστε να έχει ελάχιστη υγρασία. Πρέπει όμως να τα φουρνίσουμε αμέσως μετά για να μη λιώσει η ζάχαρη.

3)Η αρχική συνταγή είχε λευκή ζάχαρη (παλιά δεν κυκλοφορούσε μαύρη , και είναι πάνω από 20 χρόνια στο τετράδιό μου). Η μαύρη όμως τους πηγαίνει καλύτερα.

4) Οι φωτογραφίες του σοφρά και οι πληροφορίες είναι από τα sites

http://www.cretanethnologymuseum.gr/imke/html/gr/323.html
http://neomonastiri.blogspot.gr/2009/06/blog-post.html
https://opyrros.wordpress.com/tag/%CF%83%CE%BF%CF%86%CF%81%CE%AC%CF%82/

 

Χρόνια Πολλά στις μαμάδες αλλά και στις Φωτεινούλες μας που γιορτάζουν σήμερα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο