Αλμυρά

Συκώτι ψητό με σάλτσα – άλειμμα γιαουρτιού

Ένα πιάτο διαίτης!
Μετά την υπερφαγία των εορτών, όλοι αναζητούμε πιάτα διαίτης και ελαφρά γλυκίσματα. Γι άλλους είναι θέμα υγείας, για άλλους  θέμα εμφάνισης και για άλλους θέμα ισορροπιών…Για μας πλέον είναι όλα τα παραπάνω! Έτσι αντί του συνήθους «γλυκού της Κυριακής», η ανάρτηση σήμερα είναι ένα πιάτο διαίτης που θα αρέσει και σε όσους δεν κάνουν  δίαιτα αρκεί να αγαπούν το συκώτι.
Εμείς πάντως το αγαπούμε και το μαγειρεύουμε με διάφορους τρόπους . Τους παραδοσιακούς κρητικούς που είναι τηγανητό με σαβόρε (τρόπος που προτιμούμε για το χοιρινό συκώτι) ,  το κοκκινιστό και το στιφάδο,  αλλά και με άλλους, όπως τον πιο “μοντέρνο” με βαλσάμικο που είχαμε δοκιμάσει σε εστιατόριο γνωστού σεφ και τον παραδοσιακό ιταλικό που προτείνει η φίλη μου η Μαρίνα
Για ψητό συκώτι καταλληλότερο είναι το μοσχαρίσιο. Για ναγίνει μαλακό και ζουμερό έχω διαβάσει και έχω χρησιμοποιήσει διάφορες συμβουλές. Η σημερινή, παρόλο που  είναι πρόταση  μιας νέας μαγείρισσας , ήταν εξαιρετική.
Μου είπε την ιδέα με τα κρεμμύδια και εγώ αυτοσχεδίασα στη συνέχεια… Όντως το συκώτι μας έγινε μαλακό. Το έχω φτιάξει ήδη αρκετές φορές. Παρόλο που η αρχική συνταγή έλεγε ότι τα κρεμμύδια δεν τα σερβίρουμε ήταν τελικά κι αυτά πολύ νόστιμα.
Η ιδέα να το συνοδεύσω την τελευταία φορά που το έφτιαξα  με μια κλασική σάλτσα γιαουρτιού που
φτιάχνω σε πολλές περιπτώσεις,  μάλλον ήταν επιτυχημένη γιατί δεν έμεινε ίχνος ούτε από το συκώτι ούτε από τη σάλτσα ούτε βέβαια από τα κρεμμύδια!
Υλικά:
 600-700 gr μοσχαρίσιο συκώτι
2-3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
Ελάχιστο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
 1 κεσές γιαούρτι στραγγιστό
1-2 κουταλιές  σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
2-3 κλαδιά άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια)
1-2  κουταλιές κάπαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον:
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά της σάλτσας γιαουρτιού και ανακατεύουμε  με ένα κουτάλι .
Δοκιμάζουμε  και διορθώνουμε τη γεύση σε ό,τι νομίζουμε ότι λείπει και φυλάσσουμε στο ψυγείο.
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας κόψει το συκώτι σε φέτες με πάχος 2 cm περίπου  και να αφαιρέσει τη μεμβράνη από την εξωτερική τους επιφάνεια. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένουμε το συκώτι και το αλείφουμε μελίγο λάδι, λαδώνοντας τα χέρια μας.
Λαδώνουμε και  ένα πυρέξ  απλώνουμε τις φέτες σε μια στρώση. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και πιπέρι (αλλά δεν αλατίζουμε τώρα) .  Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια και τα απλώνουμε πάνω από τις φέτες του συκωτιού.
Τα ντόπια ξερά κρεμμύδια έχουν πράσινες φύτρες αυτή την εποχή. Βγάζουμε όσες μπορούμε…
Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι.
Βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Το  βγάζουμε , τραβάμε τα κρεμμύδια στο πλάι , αλατίζουμε ελαφρά το συκώτι  , το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά,  αλατίζουμε κι αυτή  την πλευρά και ξανασκεπάζουμε με  τα κρεμμύδια.
Ξαναβάζουμε για άλλα 10 λεπτά στο φούρνο (λιγότερα ή περισσότερα ανάλογα με το πόσο ψημένο μας  αρέσει)   και αποσύρουμε.
Σερβίρουμε ζεστό το συκώτι  ραντίζοντάς το με λίγο χυμό λεμονιού αν
θέλουμε και συνοδεύοντάς το με την κρύα σάλτσα γιαουρτιού.
Παρατηρήσεις:
1)Δεν αλατίζω ποτέ το συκώτι πριν να το μαγειρέψω ή να το τηγανίσω. Είναι συμβουλή παλιού κρεοπώλη (και εστιάτορα) για να μένει μαλακό και νομίζω ότι έχει τη σημασία της.
2)Στο σερβίρισμα μπορούμε να περιχύσουμε το συκώτι με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
3) Τα αλείμματα γιαουρτιού από τώρα και μετά είναι από ταπιο ωραία συνοδευτικά για όλα τα ψητά κρατικά και εμείς τουλάχιστον τα  συνηθίζουμε. Οι αυτοσχεδιασμοί, όχι μόνο επιτρέπονται, αλλά …επιβάλλονται! Έτσι μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο τουρσί , κάποιο αλλαντικό της επιλογής μας και  ό,τι μπαχαρικό νομίζουμε πως ταιριάζει γευστικά και χρωματικά.
Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα από αύριο!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές