Vegan/vegetarian

Τραγανά κουλουράκια λεμονιού (νηστίσιμα, με ελαιόλαδο)

Τραγανά κουλουράκια λεμονιού (νηστίσιμα, με ελαιόλαδο)
Αρωματικά και ιδιαίτερα!
Άλλη μια συνταγή για κουλουράκια θα πείτε; Ε, το έχω δηλώσει! Όταν έφτασα στο 50 σταμάτησα… Αμέτρητες είναι οι συνταγές για λαδερά κουλουράκια στα τετράδιά μου. Και -υποθέτω – κάθε κρητικιάς. Κάθε σπίτι έχει και τη δική του και γι αυτό  οι περισσότερες έχουν ονοματεπώνυμο στις σημειώσεις μας!  Κατά περιόδους «κολλάμε» σε κάποιες …
Τραγανά κουλουράκια λεμονιού (νηστίσιμα, με ελαιόλαδο)
Αυτά εδώ είναι τα αγαπημένα της μάνας μου. Δεν λείπουν  σχεδόν ποτέ από το σπίτι της και ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας.
Ταιριάζουν με χυμούς και ροφήματα και καταναλώνονται από το πρωί μέχρι το βράδυ! Φέτος λοιπόν κολλήσαμε σ’ αυτά εδώ.
Τα έχω φτιάξει ήδη 2 φορές από την Καθαρά Δευτέρα, και φεύγουν ταχύτατα γιατί δυστυχώς κανείς  δεν μένει στο πρώτο…
Τραγανά κουλουράκια λεμονιού (νηστίσιμα, με ελαιόλαδο)
Οι ποσότητες που δίνω ως μία δόση, είναι οι μισές από αυτές που έχει η αρχική συνταγή. Επειδή όμως δίνουν περίπου 60 μεγαλούτσικα
κουλουράκια (και περισσότερα μικρότερα), θεωρώ ότι είναι αρκετές  για να μη βαρεθούμε να πλάθουμε.
Προτιμώ να τα φτιάχνω σαν τριβιδάκια (έτσι λέμε στην Κρήτη τα μακρουλά, κυλινδρικά βουτήματα) γιατί   έτσι βουτιούνται ευκολότερα στον ελληνικό καφέ!
Τραγανά κουλουράκια λεμονιού (νηστίσιμα, με ελαιόλαδο)
Τα υλικά όπως έχουμε ξαναπεί είναι πάνω κάτω τα ίδια σ’ αυτές τις συνταγές, μόνο που αλλάζει η αναλογία τους . Όταν αυξάνεται το ελαιόλαδο σχετικά με τα υπόλοιπα υγρά, τα κουλουράκια γίνονται πιο τραγανά.
Τραγανά κουλουράκια λεμονιού (νηστίσιμα, με ελαιόλαδο)
Η σημερινή συνταγή έχει δυο ιδιαιτερότητες , δυο διαφορές από τις προηγούμενες. Η μια είναι ότι δεν περιέχουν κανελογαρύφαλλα όπως οι περισσότερες παρόμοιες συνταγές, αλλά άφθονο ξύσμα λεμονιού.  Η δεύτερη και κυριότερη –γιατί στο κάτω κάτω κανελογαρύφαλλα μπορούμε να βάλουμε παντού- είναι η θερμοκρασία ψησίματος. Η αρχική οδηγία είναι για 150 βαθμούς. Εγώ το
έχω αυξήσει σε 160 που είναι επίσης αρκετά χαμηλότερη από τη συνήθη.
Τραγανά κουλουράκια λεμονιού (νηστίσιμα, με ελαιόλαδο)
Ίσως και αυτός είναι ο λόγος που δεν τα φτιάχνω τόσο συχνά όσο άλλα. Αυξάνεται ο χρόνος ψησίματος αρκετά, αλλάζει όμως και η υφή τους. Αυτός ο τρόπος , μαζί με το αυξημένο λάδι, τα κάνει αρκετά τραγανά ,  κάτι ανάμεσα σε παξιμαδάκι και κουλουράκι. Είναι όμως τέλεια . Λιώνουν στο στόμα όπως τα κουλουράκια βουτύρου!
Τραγανά κουλουράκια λεμονιού (νηστίσιμα, με ελαιόλαδο)

Παρατηρήσεις

1)Τελευταία, βάζω το φλοιό ενός λοβού βανίλιας  σε ½ λίτρο ρακή και περιμένω τουλάχιστον μια εβδομάδα, να πάρει χρώμα η ρακή.Το ποτό που προκύπτει το χρησιμοποιώ σε κουλουράκια , κέικ  και λοιπά  αρτοσκευάσματα.

2)Μπορούμε να βάλουμε ανάμεικτο χυμό λεμονιού-πορτοκαλιού αντί σκέτο λεμόνι.

3)Το σουσάμι μπορεί να είναι αναποφλοίωτο ή αποφλοιωμένο.

4)Αν παραλείψουμε το σουσάμι και αυξήσουμε ελάχιστα τοΗ αλήθεια είναι ότι πιο εμφανίσιμα είναι με το λευκό, αλλά ίσως νοστιμότερα –τουλάχιστον  για μερικούς- είναι με το αναποφλοίωτο αλεύρι να γίνουν πιο σκληρά, τα κουλουράκια αυτά είναι πολύ καλά για μικρά παιδάκια, κάτι σαν μπισκότα οδοντοφυΐας θα λέγαμε.  Κάποιες μαμάδες μπορούν να ελαττώσουν και τη ζάχαρη σε μισή κούπα. Η ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 κουλουράκι από τα 60 της δόσης, είναι αμελητέα!

«…όταν θα φτάσει η γυναίκα στην πόρτα της Παράδεισος, θα σταθεί και θα ρωτήσει: Θα μπουν μέσα και οι σύντροφοί μου, Κύριε? Ποιοι σύντροφοι? θα τη ρωτήσει ο Θεός. Να, η σκάφη, η κούνια, το λυχνάρι, η στάμνα, ο αργαλειός. Αν δεν μπουν, δεν μπαίνω. Κι ο Θεός καλόκαρδος, θα γελάσει: Γυναίκες είστε, θα πει. Μπορώ να σας χαλάσω χατήρι? Εμπάτε όλοι μέσα. Γέμισε σκάφες και κούνιες κι αργαλειούς η Παράδεισο. Δεν έχω πια πού να βάλω τους αγίους» (Καζαντάκης Ν. , Ο τελευταίος πειρασμός )

Η ισοτιμία είναι ακόμη μακρινό όνειρο για ένα μεγάλο πλήθος γυναικών σε όλο τον πλανήτη (πουθενά δεν έχει επιτευχθεί εντελώς εδώ που τα λέμε, και έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας…). Πιστεύω ότι ακόμη και όταν επιτευχθεί,  ο παράδεισος πολλών από μας  θα περιλαμβάνει κάποια απ’ αυτά τα “εργαλεία”!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο