Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου

Τονομακαρονάδα για δύο σε χρόνο ρεκόρ!

 

Ο συνδυασμός θαλασσινών ή ψαριών με ζυμαρικά είναι από του
πιο συνηθισμένους και τους πιο αγαπημένους. Λευκές ή κόκκινες σάλτσες με
καλοκαθαρισμένα και ακίνδυνα φιλέτα ψαριού ή κομματάκια θαλασσινών, πάνω από
παντός είδους ζυμαρικά. Πιάτα για όλες τις
εποχές  που φέρνουν τη θάλασσα στο
τραπέζι μας. 

 

Αυτή εδώ ετοιμάζεται σε χρόνο ρεκόρ και μπορεί να είναι ένα
πρόχειρο γεύμα για δύο ή αν πολλαπλασιάσουμε τα υλικά για περισσότερους. Είναι
μια λύση που κάνει μια πρόχειρη κονσέρβα να αποτελεί μέρος ενός αληθινού
πιάτου! Μερικοί τη θεωρούν καλύτερη κι από μακαρονάδα με κιμά , ιδιαίτερα το
καλοκαίρι.
Φτιάχνω αυτή τη σάλτσα  και με τόνο σε νερό και με τόνο σε λάδι. Αν
χρησιμοποιήσω τόνο σε λάδι, το στραγγίζω και βάζω από το δικό μας ελαιόλαδο. 

Έχω φτιάξει αυτή τη σάλτσα και με περίσσευμα βραστού μπακαλιάρου ή μπακαλιάρου  πλακί  και έγινε πολύ νόστιμη. Έτσι «ανακύκλωσα» και περίσσιο μαγειρεμένο μπακαλιάρο… Ακόμη και με περισσεύματα βραστού ψαριού γίνεται, και έτσι είναι και πιο κατάλληλη για παιδάκια! Καθαρισμένο ψαράκι και μακαρόνια… Υγιεινό και νόστιμο πιάτο.

 

 

Αυτή την εποχή χρησιμοποιώ ντομάτα τριμμένη
από την κατάψυξή μου αλλά το καλοκαίρι η φρέσκια ντομάτα την αναβαθμίζει περισσότερο!

 
Υλικά (για 2  μερίδες):
 
1 κονσέρβα τόνου σε λάδι ή σε νερό
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο (βλ. παρατηρήσεις)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (ή 2-3 φρέσκα αν έχουμε)
2 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι ρακή ή λευκό κρασί ή άλλο λευκό ποτό
1 κούπα τριμμένη ντομάτα  ή αντίστοιχη ποσότητα κονκασέ ή σπιτική σάλτσα
5-6 κλαδάκια μαϊντανό
Αλάτι  
Πιπέρι
Προαιρετικά, 1 κουταλιά κάπαρη
300 γραμμάρια ζυμαρικά της επιλογής μας (προτιμώ λεπτά
μακαρόνια για να είναι έτοιμα ταυτόχρονα με τη σάλτσα).
 
Επί το έργον:

 

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα και το αχνίζουμε με
2 κουταλιές νερό (αν βάλουμε φρέσκο αυτό δεν χρειάζεται, τσιγαρίζουμε κατευθείαν με το λάδι). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και όταν τσιγαριστεί ελαφρά
προσθέτουμε το σκόρδο και τον τόνο   

 

και
τον ανακατεύουμε να τσιγαριστεί , να χωρίσει σε μικρά κομματάκια και να «λαδωθεί»
παντού. Σβήνουμε με το ποτό. 

 

 

Προσθέτουμε την ντομάτα  και  τον
μαϊντανό , την κάπαρη (αν βάλουμε), αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράζει
για κανένα τεταρτάκι.

 
 

 

Κάπου στα ενδιάμεσα της διαδικασίας βάζουμε και το νερό για
τα μακαρόνια να βράσει και τα ετοιμάζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
(βάζω πάντα μια κουταλιά ελαιόλαδο  εκτός
από το αλάτι ή στο νερό που βράζουν ή μετά που τα σουρώνω). 

 

Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και αν θέλουμε λίγο
ακόμη μαϊντανό ψιλοκομμένο.
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Αν ο τόνος είναι συντηρημένος σε λάδι  και δεν θέλουμε να το πετάξουμε, δεν
προσθέτουμε άλλο ελαιόλαδο στη σάλτσα.Εγώ όπως λέω παραπάνω πετάω το δικό του και βάζω δικό μας ελαιόλαδο (όταν δεν χρησιμοποιώ τόνο σε νερό).
 
2)Αν βάλουμε κάπαρη φροντίζουμε να είναι ξαλμυρισμένη, αλλιώς προσέχουμε το αλάτι. 
 
3)Εννοείται ότι μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά, π.χ. πιπεριές , μανιτάρια, κλπ. Αλλά έτσι θα αυξηθεί ο χρόνος ετοιμασίας . Αν μας αρέσει πιο πλούσια, θα ετοιμάσουμε πρώτα την σάλτσα με τις πιπεριές και τα μανιτάρια και ό,τι άλλο υλικό σκεφτούμε και θα προσθέσουμε στο τέλος τον τόνο γιατί αυτός δεν χρειάζεται παραπάνω από 10-15 λεπτά. Ίσα να δέσει με τα υπόλοιπα.
 
4)Την δεκαετία του 1980 που πρωτοέφτιαξα αυτή τη συνταγή,
ήταν πολύ της μόδας η κρέμα γάλακτος. Σε πολλές συνταγές προσθέταμε και μια
δόση κρέμας. Ευτυχώς επέστρεψα νωρίς σε
υγιεινότερες επιλογές και κράτησα μόνο για γιορτές και επετείους την
κρέμα!  Εν τούτοις, της πήγαινε της σάλτσας.
Δυο –τρεις κουταλιές στο τέλος του βρασμού της , την αναβάθμιζαν. Αντί της κρέμας γάλακτος, τα τελευταία χρόνια προσθέτω στο σερβίρισμα της μακαρονάδας  μια γενναία κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι σε
κάθε πιάτο, αν έχω στο σπίτι. Αλλιώς , καλή είναι και σκέτη!  Καλημέρα!
 
 
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email