Vegan/vegetarian

Άλειμμα (σάλτσα) ρόκας με ξινομυζήθρα για ζυμαρικά και όχι μόνο

Ένα pesto με άρωμα Κρήτης!
Όταν βιάζεσαι, δεν έχεις  χρόνο ούτε διάθεση για πολλά μαγειρέματα ,
θέλεις κάτι ελαφρύ και νόστιμο, σχεδόν πάντα περνά από το μυαλό σου (τουλάχιστον
έτσι συμβαίνει σε μένα…) μια απλή μακαρονάδα με ελαφριά σάλτσα.
Κόκκινες,
λευκές, νηστίσιμες, αρτύσιμες, με θαλασσινά , με κρεατικά, με λαχανικά , με
διάφορα τυριά, σχεδόν όλες οι σάλτσες ταιριάζουν με τα μακαρόνια. Εκτός από τις
μαγειρεμένες, αρκετές ωμές σάλτσες μπορούν να νοστιμίσουν τις μακαρονάδες μας. Το
πλεονέκτημα μιας ωμής σάλτσας  είναι ότι ετοιμάζεται στη στιγμή, αρκεί να έχουμε τα υλικά.
Επειδή η ρόκα μας φέτος πρόκοψε πολύ είχα την ευχέρεια να τη
δοκιμάσω σε διάφορες εφαρμογές. Η σημερινή αλοιφή είναι στην λογική των
ιταλικών pesto αλλά η προσθήκη ξινομυζήθρας της  δίνει άρωμα Κρήτης.
Αν σας αρέσει η πιπεράτη
γεύση της ρόκας θα την απολαύσετε με την μακαρονάδα σας αλλά και με φρυγανισμένο  ή
φρέσκοψημένο ψωμί ή με αλμυρά παξιμαδάκια  ή με κρητικό
κριθαρένιο ντάκο . Εμείς τη δοκιμάσαμε και με εύκολα ψωμάκια ολικής άλεσης ( παράλειψη το ότι δεν έβγαλα σχετική φωτογραφία…
Ξεχάστηκα!).
Υλικά:
1 ματσάκι ρόκα (να βγει περίπου 1 κούπα όταν την κόψουμε)
1/3 ως ½ κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ξινομυζήθρα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές σούπας ασπρισμένα αμύγδαλα (ή κουκουνάρι)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επί το έργον:
Όχι πολλά πράγματα…
Πλένουμε καλά τη ρόκα και την αφήνουμε
να στραγγίξει (την απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας αν βιαζόμαστε). Την κόβουμε με το χέρι σε κομματάκια και την βάζουμε στο multi.
Προσθέτουμε τα
υπόλοιπα υλικά και αλέθουμε με κοφτές κινήσεις, μέχρι να έχουμε μια αλοιφή με
την υφή που μας αρέσει (εμείς προτιμούμε να είναι αδρή και όχι εντελώς
βελουτέ).
Αν θέλουμε να την σερβίρουμε με μακαρόνια ή άλλα ζυμαρικά
έχουμε δύο επιλογές:
Αφού  βράσουμε τα ζυμαρικά
σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου θα τα σουρώσουμε αφήνοντας πάνω κάτω μισή
κούπα υγρό στην κατσαρόλα που έβρασαν (δεν χρησιμοποιώ σουρωτήρι αλλά απλά γέρνω
την κατσαρόλα να φύγει το περίσσιο νερό). Θα ανακατέψουμε τη σάλτσα με τα καυτά
ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα και θα σερβίρουμε αμέσως.
Κατ’ άλλο τρόπο, θα σερβίρουμε τα σουρωμένα μακαρόνια καυτά
και από πάνω θα βάλουμε όση ποσότητα σάλτσας θέλει ο καθένας.
Παρατηρήσεις:
1)Η σάλτσα διατηρείται στο ψυγείο και μάλιστα είναι πιο
νόστιμη την επόμενη μέρα που δένουν οι γεύσεις των υλικών της.
2)Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλάτι ανάλογα με
το πόσο αλμυρά μας αρέσουν τα φαγητά μας.
3)Μια από τις φορές που την έφτιαξα , έβαλα τριμμένο
αμύγδαλο (πούδρα αμυγδάλου που λέμε) επειδή δεν είχα ολόκληρα λευκά. Ταίριαξε το ίδιο καλά, αλλά ίσως σε
κάποιους αρέσει να νοιώθουν στο δόντι το αμύγδαλο…
4)Για πιο ωραία εμφάνιση μπορούμε να πασπαλίσουμε τη
μακαρονάδα ή το άλειμμά μας με αμυγδαλάκι φιλέ.Καλημέρα!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές