Vegan/vegetarian

Άλειμμα (σάλτσα) ρόκας με ξινομυζήθρα για ζυμαρικά και όχι μόνο

Άλειμμα (σάλτσα) ρόκας με ξινομυζήθρα για ζυμαρικά και όχι μόνο

Ένα pesto με άρωμα Κρήτης!

Όταν βιάζεσαι, δεν έχεις  χρόνο ούτε διάθεση για πολλά μαγειρέματα , θέλεις κάτι ελαφρύ και νόστιμο, σχεδόν πάντα περνά από το μυαλό σου (τουλάχιστον έτσι συμβαίνει σε μένα…) μια απλή μακαρονάδα με ελαφριά σάλτσα.
Άλειμμα (σάλτσα) ρόκας με ξινομυζήθρα για ζυμαρικά και όχι μόνο
Κόκκινες, λευκές, νηστίσιμες, αρτύσιμες, με θαλασσινά , με κρεατικά, με λαχανικά , με διάφορα τυριά, σχεδόν όλες οι σάλτσες ταιριάζουν με τα μακαρόνια. Εκτός από τις μαγειρεμένες, αρκετές ωμές σάλτσες μπορούν να νοστιμίσουν τις μακαρονάδες μας. Το πλεονέκτημα μιας ωμής σάλτσας  είναι ότι ετοιμάζεται στη στιγμή, αρκεί να έχουμε τα υλικά.
Άλειμμα (σάλτσα) ρόκας με ξινομυζήθρα για ζυμαρικά και όχι μόνο
Επειδή η ρόκα μας φέτος πρόκοψε πολύ είχα την ευχέρεια να τη δοκιμάσω σε διάφορες εφαρμογές. Η σημερινή αλοιφή είναι στην λογική των ιταλικών pesto αλλά η προσθήκη ξινομυζήθρας της  δίνει άρωμα Κρήτης.
Αν σας αρέσει η πιπεράτη γεύση της ρόκας θα την απολαύσετε με την μακαρονάδα σας αλλά και με φρυγανισμένο  ή
φρέσκοψημένο ψωμί ή με αλμυρά παξιμαδάκια  ή με κρητικό κριθαρένιο ντάκο . Εμείς τη δοκιμάσαμε και με εύκολα ψωμάκια ολικής άλεσης ( παράλειψη το ότι δεν έβγαλα σχετική φωτογραφία… Ξεχάστηκα!).
Άλειμμα (σάλτσα) ρόκας με ξινομυζήθρα για ζυμαρικά και όχι μόνο

Παρατηρήσεις

1)Η σάλτσα διατηρείται στο ψυγείο και μάλιστα είναι πιο νόστιμη την επόμενη μέρα που δένουν οι γεύσεις των υλικών της.

2)Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρά μας αρέσουν τα φαγητά μας.

3)Μια από τις φορές που την έφτιαξα , έβαλα τριμμένο αμύγδαλο (πούδρα αμυγδάλου που λέμε) επειδή δεν είχα ολόκληρα λευκά. Ταίριαξε το ίδιο καλά, αλλά ίσως σε κάποιους αρέσει να νοιώθουν στο δόντι το αμύγδαλο…

4)Για πιο ωραία εμφάνιση μπορούμε να πασπαλίσουμε τη μακαρονάδα ή το άλειμμά μας με αμυγδαλάκι φιλέ.Καλημέρα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο