Κέικ κρασιού με σταφίδες

Για τον Άγιο Τρύφωνα και τους αμπελουργούς…
 
 
Καλό μήνα! Του Αγίου Τρύφωνα σήμερα, τ’ Αγιού  Τρυφώνου όπως λέμε στην Κρήτη. Του προστάτη
των αμπελουργών. Η γιορτή του σηματοδοτούσε την έναρξη των εργασιών στα αμπέλια
με πρώτα πρώτα τα κλαδέματα. Απεικονίζεται άλλωστε με κλαδευτήρι στις εικόνες
του .Η σημερινή μέρα είναι αργία για τους γεωργούς . Σε πολλά μέρη συνηθίζουν
να κλαδεύουν 4 κλήματα όλα κι όλα και να ραντίζουν τα αμπέλια τους με
αγιασμό.  
 
 
Η δύσκολη και επισφαλής  καλλιέργεια των αμπελιών (προσβάλλονται εύκολα
από ασθένειες και η παραγωγή τους εξαρτάται πολύ από τις καιρικές συνθήκες
)  δημιουργούσε την ανάγκη στους γεωργούς
μας να έχουν ένα Άγιο  στον οποίο να «αναθέτουν» την προστασία τους  μόλις
αρχίζουν οι αμπελουργικές εργασίες. Δεν είναι τυχαίο που και στην υπόλοιπη
Ευρώπη ο προστάτης άγιος των αμπελιών είναι ο Saint Vincent και
γιορτάζει στις 22 Ιανουαρίου.  
 
 
Στην  Ελλάδα έφτιαχναν σαν σήμερα γλυκά και φαγητά
με κρασί και σταφίδες, με προϊόντα δηλαδή της αμπέλου.Όταν λοιπόν είδα αυτή τη συνταγή ξεφυλλίζοντας ένα παλιό τετράδιο, την
θεώρησα κατάλληλη για τη γιορτή του Άγιου –αμπελουργού  κι έτσι σήμερα ήρθε η μέρα της.  Και κρασί και σταφίδες!  Ένα κέικ απλό, καθημερινό , εύκολο  και νόστιμο, με υλικά που έχουμε στο σπίτι
σχεδόν πάντα. 
 
 
Επειδή δεν θυμόμουν την πηγή αυτής της συνταγής (δεν είχα
σημειώσει ποια φίλη μου την είχε δώσει ή αν την είχα δει σε κάποιο περιοδικό ή
εκπομπή) έκανα μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μήπως κυκλοφορεί. Διαπίστωσα
λοιπόν ότι κέικ κρασιού φτιάχνουν πάρα πολλά στη Γερμανία, σε διάφορες
παραλλαγές. Δεν ξέρω αν και το δικό μου έχει γερμανικές καταβολές αφού στην
αρχική συνταγή χρησιμοποιείται βούτυρο. Ως  συνήθως αντικατέστησα ένα μέρος του με
ελαιόλαδο. Πάντως σταφίδες δεν είδα πουθενά αλλού!
 
Υλικά:
 
1 κούπα βούτυρο (ή ελαιόλαδο καλής ποιότητας ή μισό μισό)
1,5 κούπα ζάχαρη
4 αυγά μέτρια
1 κούπα σταφίδες
½ κούπα κρασί
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
1,5 κουταλιά κακάο
2 βανίλιες
Αλεύρι και ελάχιστο ελαιόλαδο για τη φόρμα (αν δεν
χρησιμοποιήσουμε σιλικόνης)
 
Επί το έργον:
Ετοιμάζουμε τα υλικά μας και τη φόρμα: 
 
 
Βάζουμε σε ένα μπολ  τις σταφίδες με το  κρασί και τις αφήνουμε να μουσκέψουν μισή ώρα
τουλάχιστον. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε  αλεύρι,
μπέικιν, σόδα, κανελογαρύφαλλα  ,
βανίλιες  και κακάο.  Μετράμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο (συνήθως
βάζω όσο βούτυρο θέλω  στην δοσομετρική
κούπα- από 1 κουταλιά ως μισό πακέτο- και την απογεμίζω με ελαιόλαδο) . Λαδώνουμε καλά μια φόρμα 26 νούμερο και
την πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές αλεύρι. Γυρίζουμε να πάει παντού και
τινάζουμε το περίσσιο. 
 
 
Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε καλά τη λιπαρή ουσία με τη
ζάχαρη και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα
προσθέτουμε το κρασί με τις σταφίδες και ξαναχτυπάμε. 
 
 
Σταματάμε το μίξερ και
κοσκινίζουμε πάνω από το μπολ το μείγμα του αλευριού (το περνάμε από σήτα
δηλαδή, για να εξασφαλίσουμε την καλή ανάμειξη των συστατικών). Ανακατεύουμε με
σπάτουλα και αδειάζουμε στην φόρμα. 
 
 
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 60-65 λεπτά,
ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες ψησίματος για κέικ. 
Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να μείνει στη φόρμα 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε
σε πιατέλα. 
 
 
Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή γαρνίρουμε με λευκό ή
σοκολατένιο γλάσο. 
 
 
 
Εγώ σήμερα άλειψα την επιφάνεια με σιρόπι από γλυκό
κουταλιού και πασπάλισα με ψηφίδες σοκολάτας (το ίδιο κάνω σε άλλα κέικ με
πετιμέζι ή με ελαφρά αραιωμένη μαρμελάδα ή μέλι).
 
 
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μισή κούπα καρύδια ή άλλους
ξηρούς καρπούς. 
 
2)Αν χρησιμοποιήσουμε φόρμα σιλικόνης γλυτώνουμε βέβαια τη
διαδικασία του αλευρώματος…
 
3)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι κρασί θέλουμε. Όλο και κάποιο μας έχει περισσέψει! Επειδή στο μείγμα μπαίνει και κακάο, ακόμη και πολύ σκούρο να είναι δεν έχει επίδραση στο τελικό χρώμα του κέικ αφού αυτό οφείλεται στο κακάο και στην κανέλα. 
 
4)Αν δεν έχουμε χρόνο για να μουσκέψουμε τις σταφίδες, τις βάζουμε καλύτερα στο αλεύρι παρά στο κρασί.
 

 

5)Τις πληροφορίες για τον Άγιο Τρύφωνα τις βρήκα εδώ:  http://users.sch.gr/rizos/agios_trifonas.htm
 
Καλό μήνα και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!
 
 

Print Friendly, PDF & Email