Vegan/vegetarian

Χειμωνιάτικο τουρλού κατσαρόλας

Χειμωνιάτικο τουρλού κατσαρόλας

Χρώματα κι αρώματα!

Ποιος λέει ότι μόνο το Καλοκαίρι έχει αξιόλογα μείγματα λαχανικών;  Τα λαχανικά του Χειμώνα είναι εξίσου νόστιμα , αρωματικά και θρεπτικά. Άγρια, καλλιεργημένα ή ανάμεικτα, δίνουν θαυμάσια καθημερινά πιάτα , υγιεινά και θρεπτικά.
Χειμωνιάτικο τουρλού κατσαρόλας
Μερικά λαχανικά τα έχω συνδέσει απαράβατα με το καλοκαίρι. Μελιτζάνες και κολοκύθια δεν μπαίνουν στην κουζίνα μου τους χειμωνιάτικους μήνες. Και ντομάτες μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις . Η επιλογή αυτή είναι απολύτως συνειδητή και γίνεται για δύο λόγους: αφενός θεωρώ ότι τα λαχανικά εκτός εποχής είναι επιβαρυμένα   με περισσότερα φυτοφάρμακα, και αφετέρου τα λαχανικά εκτός εποχής μου φαίνονται άνοστα!
Χειμωνιάτικο τουρλού κατσαρόλας
Από τα καλοκαιρινά λαχανικά καταναλώνουμε μόνο εκείνα που έχω διατηρήσει με κάποια παραδοσιακή ή σύγχρονη μέθοδο. Ακόμη και ντομάτες σπάνια αγοράζω αυτήν την εποχή. Λίγα από εκείνα τα μικρά ντοματάκια διαφόρων χρωμάτων και ποικιλιών χρησιμοποιώ για να χρωματίσω τις σαλάτες μου . Είναι άλλωστε και τα μόνα που μυρίζουν ντοματίλα τώρα!
Έτσι το Χειμωνιάτικο τουρλού μου έχει αποκλειστικά χειμωνιάτικα λαχανικά. Κουνουπίδι, πράσα, γούλα (σέσκουλα) , σέλινα, καρότα,  πατάτες,  λίγα μαραθάκια ή άλλο άγριο μυριστικό αν έχω, αρκετό λαδάκι και πελτέ ντομάτας ή σπιτική σάλτσα και έτοιμο το τουρλού μου. Εντάξει και κάτι να λείπει από τα παραπάνω, δεν χάλασε ο κόσμος! Ή κάτι αν βρίσκεται ακόμη δεν θα μας γυρίσουν το προξενιό! Αλλαγές και προσθαφαιρέσεις όχι μόνο επιτρέπονται, αλλά επιβάλλονται! Έτσι μάλιστα, έχουμε κάθε φορά άλλο φαγητό…
Χειμωνιάτικο τουρλού κατσαρόλας

Παρατηρήσεις

1)Όπως λέω παραπάνω, τα λαχανικά μπορούν να είναι «ό,τι έχουμε». Πολλές φορές έχω προσθέσει 2-3 κλαδιά άγρια μυριστικά (αρχατζίκους, καυκαλίθρες, λαγουδόχορτα, αγριολάπαθα) και άλλες φορές βρέθηκεστο σπίτι σελινόριζα, ή κόκκινη κολοκύθα, ή μανιτάρια.  Έτσι  συμπλήρωσα πάνω κάτω το κιλό που λέω στα υλικά. Η πατάτα , το καρότο και το κουνουπίδι είναι αυτά που κρατώ συνήθως σταθερά σ’ αυτό το φαγητό.

2)Αν δεν μας βρίσκονται πράσα, προσθέτουμε ένα ακόμη κρεμμύδι.

3)Την τελευταία φορά που το έφτιαξα είχαν ξεμείνει μερικά από τα ντοματάκια που σας έλεγα πιο πάνω στο ψυγείο, οπότε τα χώρισα στα δύο και τα πρόσθεσα. Ταίριαξαν τέλεια και έδωσαν ωραίο χρώμα στο πιάτο. Καλημέρα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο