Γλυκά

Κέικ πιπερόριζας (ginger cake) με πετιμέζι

Κέικ πιπερόριζας (ginger cake) με πετιμέζι

Αρωματικό και χριστουγεννιάτικο !

 […]Μα τ’  άλλα δεν εμέτρησα  γιατ’ ο Χριστός επέρνα
κι εκειά που στάθηκ’ ο Χριστός ώρια – πανώρια βρύση
κι εκεί που παραστάθηκε πανώριο κυπαρίσσι
κι είχε στη ρίζα τζίντζεβρο και στη κορφή κανέλα[…]

Απόσπασμα από παραδοσιακά κάλαντα της δυτικής Κρήτης που έπεσε τυχαία στην αντίληψή μου.

Κέικ πιπερόριζας (ginger cake) με πετιμέζι
Τι είναι όμως το τζίντζεβρο; Από μια μικρή έρευνα επιβεβαιώθηκε η υποψία μου! Τίποτε άλλο από το γνωστό μας τζίντζερ . Στην Κρήτη λοιπόν όχι μόνο γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν την πιπερόριζα όπως άλλωστε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (μη ξεχνάμε την τζιτζιμπύρα των Επτανήσων ) αλλά την έλεγαν και τζίντζεβρο ονομασία που παραπέμπει στο όνομα με το οποίο είναι ευρέως γνωστή σήμερα.  Καλός και πολυμαθής αναγνώστης του blog  μου είπε ότι το τζίντζεβρο των κρητικών καλάντων είναι το γνωστό μας τζίντζερ !
Κέικ πιπερόριζας (ginger cake) με πετιμέζι
Φυσικά η σημερινή συνταγή δεν είναι παραδοσιακή κρητική  αφού η χρήση της πιπερόριζας μάλλον δεν συναντάται σε παραδοσιακές συνταγές. Είναι όμως ένα κέικ που φτιάχνω αρκετά χρόνια (όταν για κάποιους λόγους καθυστερήσω να φτιάξω το κλασικό μου χριστουγεννιάτικο κέικ που θέλει μήνες ωρίμανσης…) και αναζητούσα αιτία να σας το συστήσω γιατί πραγματικά είναι πολύ ωραίο!
Η αναφορά λοιπόν στο τζίντζερ που βρήκα στα παλιά κρητικά κάλαντα , νομίζω ότι είναι η καλύτερη αιτία! Η αντικατάσταση δε του golden syrup που προτείνουν οι περισσότερες συνταγές με το δικό μας πετιμέζι, νομίζω ότι του δίνει το απαραίτητο κρητικό άρωμα που
δικαιολογεί τη θέση του εδώ! Καταρχήν να επισημάνω ότι έφτιαξα μόνη μου το τζίντζερ με σιρόπι με τη συνταγή του διάσημου
David  Lebovitz που μπορείτε να δείτε εδώ.
Κέικ πιπερόριζας (ginger cake) με πετιμέζι
Από κει και πέρα το κέικ είναι πολύ εύκολο.  Αν δεν έχουμε χρόνο για να παρασκευάσουμε εμείς το σιροπιαστό τζίντζερ, μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε ζαχαρωμένο που θα το μουσκέψουμε για λίγη ώρα σε 1-2 κουταλιές νερό ή κάποιο λικέρ. Έτσι έχω κάνει άλλες φορές.
Κέικ πιπερόριζας (ginger cake) με πετιμέζι

Παρατηρήσεις

1)Η συνταγή είναι προσαρμογή από κάποια που είχα βρει σε παλιό βιβλίο συνταγών προσφορά γνωστού εγγλέζικου  supermarket! Επειδή συνηθίζω να δίνω σε όγκους τα υλικά, μετέτρεψα τα γραμμάρια των υλικών της αρχικής συνταγής σε κούπες (δοσομετρικές) για ευκολία.

2)Το κέικ είναι υγρό σαν σιροπιασμένο. Αν μας αρέσει πιο ψηλό το βάζουμε σε 24 νούμερο φόρμα. Εγώ το βάζω σε 26 και νομίζω ότι είναι κανονικό αλλά άλλοι το θέλουν ψηλότερο.

3)Οι γλυκαντικές ύλες της αρχικής συνταγής είναι μαύρη ζάχαρη, μελάσα και golden syrup. Εγώ όπως αναφέρω χρησιμοποιώ μαύρη ζάχαρη και πετιμέζι. Θα μπορούσε κάποιος να βάλει και χαρουπόμελο. Φτιάχνοντάς το ξανά φέτος, μου ήρθαν ιδέες και για άλλες μετατροπές που θα δοκιμαστούν και θα ανακοινωθούν…

4)Όπως λέω παραπάνω, αν χρησιμοποιήσουμε ζαχαρωμένο τζίντζερ αντί σιρόπι από το βάζο με το τζίντζερ θα μουσκέψουμε το τζίντζερ σε νερό , χυμό ή λικέρ 2-3 κουταλιές ώστε να έχουμε τα υγρά που απαιτεί η συνταγή.

5)Προτιμώ να είναι λίγο αραιό το γλάσο για να απορροφηθεί κάπως από το κέικ. Έτσι βάζω 4 κουταλιές χυμό. Αν το θέλουμε λίγο πιο σφικτό (σε εμφάνιση είναι καλύτερο έτσι) βάζουμε μόνο 3 κουταλιές.

Καλό Χειμώνα (τυπικά, σήμερα είναι η πρώτη μέρα του)!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο