Κέικ πιπερόριζας (ginger cake) με πετιμέζι

Αρωματικό και
χριστουγεννιάτικο !
 
 
 […]Μα τ’  άλλα δεν εμέτρησα  γιατ’ ο Χριστός επέρνα
κι εκειά που στάθηκ’ ο Χριστός ώρια – πανώρια
βρύση
κι εκεί που παραστάθηκε πανώριο κυπαρίσσι
κι είχε στη ρίζα τζίντζεβρο και στη κορφή κανέλα[…]
 

Απόσπασμα από παραδοσιακά κάλαντα της δυτικής Κρήτης που έπεσε τυχαία στην αντίληψή μου. 

 
 
 
 
Τι είναι όμως το
τζίντζεβρο; Από μια μικρή έρευνα επιβεβαιώθηκε η υποψία μου! Τίποτε άλλο από το
γνωστό μας τζίντζερ . Στην Κρήτη λοιπόν όχι μόνο γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν
την πιπερόριζα όπως άλλωστε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (μη ξεχνάμε την τζιτζιμπύρα των Επτανήσων ) αλλά
την έλεγαν και τζίντζεβρο ονομασία που παραπέμπει στο όνομα με το οποίο είναι
ευρέως γνωστή σήμερα.  Καλός και πολυμαθής αναγνώστης του blog  μου είπε ότι το τζίντζεβρο των κρητικών καλάντων είναι
το γνωστό μας τζίντζερ !
 
 
Φυσικά η
σημερινή συνταγή δεν είναι παραδοσιακή 
κρητική  αφού η χρήση της
πιπερόριζας μάλλον δεν συναντάται σε παραδοσιακές συνταγές. Είναι όμως ένα κέικ
που φτιάχνω αρκετά χρόνια (όταν για κάποιους λόγους καθυστερήσω να φτιάξω το
κλασικό μου χριστουγεννιάτικο κέικ που θέλει μήνες ωρίμανσης…) και αναζητούσα
αιτία να σας το συστήσω γιατί πραγματικά είναι πολύ ωραίο! 
 
 
Η αναφορά λοιπόν στο
τζίντζερ που βρήκα στα παλιά κρητικά κάλαντα , νομίζω ότι είναι η καλύτερη
αιτία! Η αντικατάσταση δε του golden syrup που προτείνουν οι περισσότερες συνταγές
με το δικό μας πετιμέζι, νομίζω ότι του δίνει το απαραίτητο κρητικό άρωμα που
δικαιολογεί τη θέση του εδώ!
Καταρχήν να
επισημάνω ότι έφτιαξα μόνη μου το τζίντζερ με σιρόπι με τη συνταγή του διάσημου
David  Lebovitz που μπορείτε να δείτε εδώ.
 
 
Από κει και
πέρα το κέικ είναι πολύ εύκολο.  Αν δεν
έχουμε χρόνο για να παρασκευάσουμε εμείς το σιροπιαστό τζίντζερ, μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε ζαχαρωμένο που θα το μουσκέψουμε για λίγη ώρα σε 1-2 κουταλιές
νερό ή κάποιο λικέρ. Έτσι έχω κάνει άλλες φορές.
 
 
 
Υλικά:
 
225 gr ( 1 κούπα ¾ κούπας) αλεύρι που φουσκώνει
2 κουταλάκια
τριμμένο τζίντζερ
1 κουταλάκι
κοφτό κανέλα
1 κουταλάκι
σόδα
100 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα (150 gr) μαύρη ζάχαρη μαλακή
½ κούπα (150 gr)  πετιμέζι
3 κουταλιές
σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ από σιρόπι
2 κουταλιές
σούπας σιρόπι  από το βάζο με το τζίντζερ
2 μέτρια αυγά
1 κούπα γάλα
 
Για το γλάσο:
 
1,5 κούπα
ζάχαρη άχνη
3-4 κουταλιές
χυμό πορτοκαλιού
 
Για το
γαρνίρισμα: 
 
γλυκά κουταλιού ή τρούφα σοκολάτας ή καρύδα ή τριμμένοι ξηροί
καρποί
 
Επί το έργον:
 
Ανάβουμε το
φούρνο στους 180 βαθμούς. 
 
 
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα 4 πρώτα στεγνά υλικά . 
 
 
Ψιλοκόβουμε
το τζίντζερ σε κομματάκια μεγέθους μισού σπιρτόξυλου ή και μικρότερα.   
 
 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το πετιμέζι με τη
ζάχαρη και μόλις ζεσταθεί (πριν βράσει) αποσύρουμε και ανακατεύουμε να διαλυθεί
η ζάχαρη. 
 
 
Προσθέτουμε το γάλα και  τα
αυγά και χτυπάμε με σύρμα ή με μίξερ χεριού να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
 
 
Σε
μπολ ανάμειξης χτυπάμε το βούτυρο με το μείγμα του αλευριού να γίνει
ψιχουλιαστό  (με το μίξερ ή με το χέρι) και προσθέτουμε το υγρό μείγμα, τα κομματάκια του τζίντζερ και το
σιρόπι. Ανακατεύουμε καλά. 
 
 
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 24-26 νούμερο και αδειάζουμε
το μείγμα μας. Ψήνουμε για 50-55 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία
σχάρα. Αν χρειαστεί σκεπάζουμε το κέικ στα 40 λεπτά (πριν δεν ανοίγουμε το
φούρνο ΠΟΤΕ!) .  Δοκιμάζουμε αν έχει
ψηθεί βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού που πρέπει να βγαίνει καθαρή. Δεν το
παραψήνουμε όμως, να μη στεγνώσει…
 
 
Όταν είναι
έτοιμο, αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά στη φόρμα και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. 
 
 
Όταν
κρυώσει εντελώς αναμειγνύουμε την αχνοζάχαρη με το χυμό πορτοκαλιού και
περιχύνουμε το κέικ. 
 
 
Στρώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού και
γαρνίρουμε με ό,τι μας αρέσει!
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Η συνταγή
είναι προσαρμογή από κάποια που είχα βρει σε παλιό βιβλίο συνταγών προσφορά
γνωστού εγγλέζικου  supermarket! Επειδή συνηθίζω να δίνω σε όγκους τα
υλικά, μετέτρεψα τα γραμμάρια των υλικών της αρχικής συνταγής σε κούπες
(δοσομετρικές) για ευκολία.
 
2)Το κέικ είναι
υγρό σαν σιροπιασμένο. Αν μας αρέσει πιο ψηλό το βάζουμε σε 24 νούμερο φόρμα.
Εγώ το βάζω σε 26 και νομίζω ότι είναι κανονικό αλλά άλλοι το θέλουν ψηλότερο.
 
3)Οι
γλυκαντικές ύλες της αρχικής συνταγής είναι μαύρη ζάχαρη, μελάσα και golden syrup. Εγώ όπως αναφέρω χρησιμοποιώ μαύρη
ζάχαρη και πετιμέζι. Θα μπορούσε κάποιος να βάλει και χαρουπόμελο. Φτιάχνοντάς
το ξανά φέτος, μου ήρθαν ιδέες και για άλλες μετατροπές που θα δοκιμαστούν και
θα ανακοινωθούν…
 
4)Όπως λέω
παραπάνω, αν χρησιμοποιήσουμε ζαχαρωμένο τζίντζερ αντί σιρόπι από το βάζο με το
τζίντζερ θα μουσκέψουμε το τζίντζερ σε νερό , χυμό ή λικέρ 2-3 κουταλιές ώστε
να έχουμε τα υγρά που απαιτεί η συνταγή.
 
5)Προτιμώ να
είναι λίγο αραιό το γλάσο για να απορροφηθεί κάπως από το κέικ. Έτσι βάζω 4
κουταλιές χυμό. Αν το θέλουμε λίγο πιο σφικτό (σε εμφάνιση είναι καλύτερο έτσι)
βάζουμε μόνο 3 κουταλιές.
 
Καλό Χειμώνα (τυπικά, σήμερα είναι η πρώτη μέρα του)! 
 
 
 

 

  

Print Friendly, PDF & Email