Vegan/vegetarian

Μελομακάρονα γεμιστά

Μελομακάρονα γεμιστά

Ala Crete…

Ο προσδιορισμός ala Crete  κρίνεται  απαραίτητος γιατί το σουσάμι δεν νομίζω ότι συνηθίζεται αλλού. Είναι σήμα κατατεθέν
κρητικών συνταγών και εδώ είναι η δική μου παραλλαγή για ακόμη περισσότερο! Καβουρδισμένο και ελαφρά σπασμένο-κοπανισμένο
είναι το κλασικό γαρνίρισμα που κάνουμε ακόμη στα σπίτια μας ακόμη κι αν έχουμε αυξήσει σε σχέση με παλιότερα και το καρύδι.
Μελομακάρονα γεμιστά
Εκτός από την  κλασική συνταγή μου που μάλλον αρέσει αν κρίνω από την επισκεψιμότητα που έχει η αντίστοιχη ανάρτηση κάθε χρόνο, φτιάχνω συχνά και τη σημερινή συνταγή. Φέτος ειδικά είναι η δεύτερη φορά που τα φτιάχνω γιατί είχαμε ωραία καρύδια από αγαπημένο συγγενή.
Μελομακάρονα γεμιστά
Έχω διαφοροποιήσει την παραδοσιακή συνταγή της μαμάς μου προσθέτοντας σουσάμι και στη γέμιση  και μπορώ να πω ότι γίνονται ανάρπαστα. Καρύδι βέβαια χρησιμοποιούσαν στη γέμιση πάντα. Ταιριάζει τόσο πολύ με το μέλι και τα αρώματα των μελομακάρονων!
Η  δόση είναι μικρή (καμιά πενηνταριά γίνονται- ίσα 2 ταψάκια ) και έτσι αφενός δεν βαριέται κανείς να τα φτιάξει, αφετέρου
εξαφανίζονται άμεσα! Αυτή την εποχή φροντίζω να έχω πάντα καβουρδισμένο σουσάμι  για να μην είναι πρόβλημα η προετοιμασία του.
Μελομακάρονα γεμιστά
Το πλένω πολύ καλά , το αφήνω να στραγγίσει και το καβουρδίζω στο φούρνο για ευκολία παρόλο που στο τηγάνι γίνεται πιο γρήγορα.
Μελομακάρονα γεμιστά
Για το μέλωμα έχω πια καθιερώσει το κρύο σιρόπι-καυτά μελομακάρονα. Μ’ αρέσει που έτσι ποτίζουν σιρόπι μέχρι το βάθος χωρίς όμως να λιώνουν.Το επιπλέον μέλι από πάνω βοηθά να κολλήσει το καρύδι και δίνει πρόσθετη γεύση. Επειδή η ζύμη αυτών εδώ είναι πιο απαλή από των κλασικών, αφήνω λιγότερη ώρα στο σιρόπι τα μελομακάρονά μου. Από 20 ως 30 δευτερόλεπτα! Μέλωμα με το χρονόμετρο που λένε…
Μελομακάρονα γεμιστά

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να χοντροκόψουμε τα καρύδια της γέμισης με μαχαίρι αντί να τα αλέσουμε.Τότε θα κρατήσουμε μερικά για να τα κόψουμε μικρότερα για το γαρνίρισμα ή θα γαρνίρουμε με σκέτο σουσάμι ελαφρά αλεσμένο.

2)Επειδή πάντα στα γεμιστά γλυκά η αναλογία  γέμισης-ζύμηςμπορεί να «μη μας βγει», αν βάλουμε πολύ γέμιση στα πρώτα προτιμούμε να κάνουμε κάποια χωρίς γέμιση για να περισσέψουν υλικά για το γαρνίρισμα. Πάντως επειδή σουσάμι και καρύδι έχουν στο εσωτερικό τους τα μελομακάρονά μας,  δεν χρειάζεται να τα πνίξουμε από πάνω… Αν τηρήσουμε τις αναλογίες που δίνω μάλλον θα πάνε ίσα -ίσα!

3)Δοκιμάζουμε το χρόνο μελώματος κατά τα γούστα μας. Τα πρώτα, όταν το σιρόπι είναι αρκετό για να βυθιστούν, θέλουν λιγότερο χρόνο. Τα τελευταία τα αναποδογυρίζουμε να πάρουν σιρόπι και από τις δυο πλευρές.

4)Κατά τη γνώμη μου το πιο κατάλληλο μέλι για τα μελομακάρονα είναι το θυμαρίσιο ή μείγμα θυμαρίσιου-ανθόμελου.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο