Αλμυρά

Λαχανοντολμάδες με κιμά στο φούρνο (με κρέμα αυγολέμονο)

Λαχανοντολμάδες με κιμά στο φούρνο (με κρέμα αυγολέμονο)

Λίγοι θα τους αντισταθούν!

Εορταστικό, παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο πιάτο που συνηθίζεται σε όλη την Ελλάδα αυτές τις μέρες. Η δική μου πρόταση  είναι να τους μαγειρέψουμε στο φούρνο και να  τους προσθέσουμε ένα αγαπημένο κρητικό άρωμα.
Λαχανοντολμάδες με κιμά στο φούρνο (με κρέμα αυγολέμονο)
Κάθε χρόνο οπωσδήποτε κάποια από τις μέρες των εορτών θα φτιάξουμε λαχανοντολμάδες με κιμά. Πολλές χρονιές συμπληρώνουν το
χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Τώρα δεν θέλουμε ορφανούς-νηστίσιμους λαχανοντολμάδες. Θέλουμε πλούσια γέμιση με κιμά, και απαλή  και αρωματική κρέμα αυγολέμονο .
Λαχανοντολμάδες με κιμά στο φούρνο (με κρέμα αυγολέμονο)
Επίσης οι  λαχανοντολμάδες είναι καλύτεροι κατά τη γνώμη μου μεγαλούτσικοι. Πρόσφατα έλεγα με φίλη πως ένα στοιχείο
νοικοκυροσύνης παλιότερα στην Κρήτη, ήταν το μέγεθος  για τα ντολμαδάκια με κληματόφυλλα που έπρεπε να είναι μικρά μικρά . Στους λαχανοντολμάδες και ιδιαίτερα σ’ αυτούς με τον κιμά αυτό είναι μειονέκτημα (πάντα κατά τη δική μου γνώμη…).
 Όπως και  τους νηστίσιμους, προτιμώ να τους μαγειρεύω στο φούρνο. Αυτή η επιλογή έχει ένα   μικρό μειονέκτημα και πολλά πλεονεκτήματα.  Το μειονέκτημα είναι θέλουν λίγο περισσότερο  χρόνο για να μαγειρευτούν απ’ όσο αν τους φτιάχναμε στην κατσαρόλα.
Λαχανοντολμάδες με κιμά στο φούρνο (με κρέμα αυγολέμονο)
Από την  άλλη:  δεν ξετυλίγουν, δεν  « πιάνουν» δεν θέλουν συνεχή παρακολούθηση  , ενώ είναι πολύ πιο νόστιμοι απ’ ότι στην κατσαρόλα . Επίσης η κρέμα αυγολέμονο δεν δεσμεύει αυτούς που αποφεύγουν το αυγό να το καταναλώσουν οπωσδήποτε, γιατί προστίθεται στο  σερβίρισμα.
Λαχανοντολμάδες με κιμά στο φούρνο (με κρέμα αυγολέμονο)
Το αρωματικό που διαφοροποιεί τη γεύση τους είναι το αγαπημένο μου, το μάραθο. Δυο τρία κλαδάκια αρκούν για να δώσουν τη διαφορά. Φυσικά μπορεί να παραληφθεί  αν δεν σας αρέσει αλλά η γνώμη μου είναι μην το απορρίψετε πριν το δοκιμάσετε. Φτιάξτε τους λαχανοντολμάδες  σας χωρίς αυτό, και σε 5-6 τελευταίους προσθέστε το την πρώτη φορά που θα το αποφασίσετε.  Θα σας αρέσει και θα το καθιερώσετε!
Λαχανοντολμάδες με κιμά στο φούρνο (με κρέμα αυγολέμονο)
 

Παρατηρήσεις

1)Αν το λάχανο είναι πολύ αφράτο μπορούμε πρώτα να το «ξεφυλλίσουμε» και μετά να ζεματίσουμε τα φύλλα.

2)Αν έχουμε κατεστραμμένα φύλλα λάχανου και τρυφερά κοτσάνια μπορούμε να τα κρατήσουμε για λαχανόρυζο

3)Το κρεμμύδι είναι καλό να τριφτεί ή να αλεστεί. Μας χρειάζεται η υγρασία που αποδίδει έτσι. Για τον ίδιο λόγο βάζουμε και την ντομάτα (που οι περισσότεροι δεν την βάζουν αλλά τους πηγαίνει). Εγώ είχα μια από τις τελευταίες υπαίθριες και τη χρησιμοποίησα αυτή τη φορά.

4)Η κρέμα μπορεί  να μην έχει τη λευκότητα που εμφανίζουν οι αντίστοιχες έτοιμες κρέμες, αλλά είναι πολύ πιο γευστική λόγω της νοστιμιάς που έχει ο ζωμός από τους ντολμάδες. Επίσης να ξαναζεσταθεί σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να κόψει. Καλό είναι στο ξαναζέσταμα να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές νερό.

UPDATE 20-1-2017: Νέος ευκολότερος τρόπος για την κρέμα. Χτύπησα στο μούλτι τα αυγά με το κορνφλάουρ και τη 1/2 κούπα νερό, ενώ έβραζε σε κατσαρόλα το υγρό (2 κούπες ζωμός + νερό).  Άδειασα σε ευρύχωρο σκεύος τα αυγά και πρόσθεσα το χυμό λεμονιού χτυπώντας πάντα με πιρούνι. Πρόσθεσα το 1/3 περίπου του καυτού  ζωμού χτυπώντας όπως το αυγολέμονο, και άδειασα το μείγμα στην κατσαρόλα. Πήρε 2-3 βράσεις και έπηξε όμορφα δίνοντας μια βελουτέ ωραία κρέμα.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο