Vegan/vegetarian

Κομπόστα μήλο-κυδώνι, μαζί ή χώρια

Κομπόστα μήλο-κυδώνι, μαζί ή χώρια

Κάτι ελαφρύ…

Οι κομπόστες είναι ανέκαθεν ένα από τα πιο ελαφριά και ανώδυνα γλυκά της κουζίνας μας. Ένα κλικ θερμίδες παραπάνω από τα σκέτα φρούτα. Γλυκό για αρρώστους και για δίαιτα θεωρείται από πολλούς. Το βράσιμο των φρούτων  σε ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης  τα κάνει πιο ελαφριά και εύπεπτα από τα ωμά φρούτα.
Κομπόστα μήλο-κυδώνι, μαζί ή χώρια
Οι κομπόστες καταναλώνονται σκέτες, ως ελαφρύ γλυκό ή επιδόρπιο, γαρνίρουν κρέμες ρυζόγαλο και γιαούρτι , αλλά χρησιμοποιούνται και σε πολλές τούρτες. Ποιος δεν θυμάται τις  σπιτικές τούρτες της δεκαετίας του 1970 με φρυγανιές,  κομπόστα, άνθος αραβοσίτου  και σαντιγύ από το μεταλλικό κουτί;
Κομπόστα μήλο-κυδώνι, μαζί ή χώρια
Δεν φτιάχνω μεγάλες ποσότητες, συνήθως δεν κονσερβοποιώ τις κομπόστες μου. Από την παραγωγή στην κατανάλωση είναι… Αυτή την εποχή συνηθίζω την κομπόστα μήλου. Εκτός από το ότι είναι πολύ νόστιμη, όση ώρα ετοιμάζεται πλημμυρίζει το σπίτι αρώματα! Κανέλα-μήλο-γαρύφαλλο είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός για χειμωνιάτικο αρωματικό σπιτιού.
Φέτος αποφάσισα να συνδυάσω τα μήλα μου με κυδώνια. Οι γεύσεις τους ταιριάζουν και τους πηγαίνουν τα ίδια αρώματα!
Κομπόστα μήλο-κυδώνι, μαζί ή χώρια
Παρόλο που η προσθήκη και άλλων φρούτων νωπών ή αποξηραμένων δεν αποκλείεται, είναι πιο εύκολο να αποφασίσουμε να φτιάξουμε αυτό το ελαφρύ επιδόρπιο με λίγα μόνο υλικά που συνήθως υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια αυτή την εποχή. Είναι πολύ ωραία μόνο με μήλα ή μόνο με κυδώνια ή και με τα δύο ή ακόμα ακόμα και με μια χούφτα σταφίδες για γαρνίρισμα!
Κομπόστα μήλο-κυδώνι, μαζί ή χώρια

Παρατηρήσεις

1)Ενδεικτικά, τα φρούτα μου καθαρισμένα έτοιμα για την κομπόστα ήταν 600 γραμμάρια.

2)Τα μήλα μου ήταν σκληρά οπότε έβρασαν στον ίδιο χρόνο με τα κυδώνια. Αν κάποιο από τα φρούτα είναι πολύ αφράτο, το αφαιρούμε πριν από τα 15 λεπτά που συστήνω να βράσουν και αφήνουμε το άλλο. Μετά προσθέτουμε αυτό που αφαιρέσαμε για να κρυώσουν μαζί στο σιρόπι.

3)Θεωρώ ότι τους πηγαίνει  των φρούτων να μείνουν κάποιες ώρες στο σιρόπι. Τους δίνει μια διαφάνεια αυτό το «πότισμα». Αν όμως θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αμέσως την κομπόστα μπορούμε να παραλείψουμε τον εμποτισμό…

4)Αν η κομπόστα προορίζεται για παιδιά ή ασθενείς αντί λικέρ μπορούμε να βάλουμε κάποιο σιρόπι χωρίς αλκοόλ. Πολύ ωραία τους πηγαίνει το σιρόπι ροδιού  ή η κανελάδα.

5)Αν μας αρέσουν τα πιο “σύνθετα” αρώματα, μπορούμε να προσθέσουμε αμπερόζα (αμπερόριζα) και μια φλούδα πορτοκαλιού όταν βράζουμε τα φρούτα μας.

Καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο