Μαρμελάδα σταφύλι

Όλο γλύκα!
 
 
Θα μου πείτε γιατί μαρμελάδα και όχι γλυκό σταφύλι. Αφενός  γιατί οι μαρμελάδες έχουν διάφορες χρήσεις (σε
μπισκότα, κέικ κλπ)  και αφετέρου γιατί
στη μαρμελάδα αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλών ειδών σταφύλια
ανακατεμένα  , ακόμη και ποικιλίες με
σπόρια.  
 
 
Δεν είναι ανάγκη οι ρώγες να
είναι ολόκληρες. Ούτως ή άλλως θα τα αλέσουμε. Όπως έχω ξαναγράψει φτιάχνω τις μαρμελάδες
μου στο τέλος εποχής για κάθε φρούτο. Έχω την αίσθηση ότι τα όψιμα φρούτα είναι
πιο γλυκά, πιο κατάλληλα για μαρμελάδες. Εκτός πια κι αν πέσουν στα χέρια μου
πολύ μεγάλες ποσότητες…
 
 
 
Έτσι και τούτη εδώ. Ολόγλυκα σταφύλια πλούσια σε σάκχαρα και πιο αρωματικά από τα πρώιμα. 
 
 
Η μαρμελάδα σταφύλι μπήκε  σχετικά πρόσφατα στο συνταγολόγιό μου – πριν 1-2
χρόνια- και  την έχω φτιάξει σε αρκετές
εκδοχές μέχρι να μας αρέσει το αποτέλεσμα. Η σημερινή εκδοχή με το πορτοκάλι
θεωρώ ότι είναι η καλύτερη. Την αρωματίζουμε με κανέλα ή με αμπερόζα και τη
φτιάχνουμε σε ό,τι ποσότητα θέλουμε γιατί η αναλογία είναι 1: 0,5: 0,25!
 
 
 
Υλικά:
 
3 κούπες ρώγες σταφυλιών
1,5 κούπα ζάχαρη
¾ κούπας χυμό πορτοκαλιού (ή νερό)
2 ξυλάκια κανέλας μήκους 4cm το καθένα ή αμπερόζα ή και τα δύο
Χυμό μισού λεμονιού
 
Επί το έργον:
 
 
Πλένουμε τα σταφύλια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα . 
 
 
Από πάνω
πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και περιχύνουμε με το χυμό. Αφήνουμε να μείνουν 2-3
ώρες. 
 
 
Θα κατεβάσουν υγρό αρκετό για τη μαρμελάδα μας. Βάζουμε την κατσαρόλα σε
δυνατή θερμοκρασία να βράσουν τα υλικά μας για 10 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, βγάζοντας με ένα κουτάλι τον αφρό από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. 
 
 

Αποσύρουμε   την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.

 
 
 
Αν
έχουμε μεταλλικό πολτοποιητή την πολτοποιούμε αμέσως αλλιώς περιμένουμε να
κρυώσει ελαφρά και την αλέθουμε στο multi (1-2 πατήματα κάθε φορά , να είναι
χοντροαλεσμένη). 
 
 
Προσθέτουμε τα ξυλάκια της κανέλας  ή την αμπερόζα(αμπερόριζα)  και ξαναβράζουμε την μαρμελάδα μέχρι να δέσει.
Δοκιμάζουμε το δέσιμο κατά τα γνωστά… Την σερβίρουμε ζεστή σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα που αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Αν τα σταφύλια είναι μόνο άσπρα, και θεωρούμε ότι γίνεται
πολύ ανοιχτόχρωμη, την δένουμε σε δυο φάσεις σκεπάζοντας την κατσαρόλα εν τω
μεταξύ για να σκουρύνει λίγο το χρώμα της. Αν και θεωρώ ότι το χρώμα της με την
προσθήκη της κανέλας γίνεται πολύ ωραίο.
 
2)Ο χυμός πορτοκαλιού εκτός από το ωραίο άρωμα εμπλουτίζει
σε πηκτίνη τη μαρμελάδα μας και αποκτά της δίνει ωραία υφή.
 
 
Προτιμήστε τον από το
νερό.
 
3)Αν τα στα σταφύλια μας έχουμε και ποικιλίες με σποράκια,
κόβουμε τις ρώγες  πριν το βράσιμο και τα
αφαιρούμε.  Αυτό που δεν γίνεται στο
γλυκό , δεν εμποδίζει καθόλου τη μαρμελάδα!
 
4)Δοκιμάστε τη με γιαούρτι και λίγο καρυδάκι. Γίνεται ωραιότατο επιδόρπιο!
 
 
 
Καλή εβδομάδα!
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email