Vegan/vegetarian

Μαρμελάδα σταφύλι

Μαρμελάδα σταφύλι

Όλο γλύκα!

Θα μου πείτε γιατί μαρμελάδα και όχι γλυκό σταφύλι. Αφενός  γιατί οι μαρμελάδες έχουν διάφορες χρήσεις (σε μπισκότα, κέικ κλπ)  και αφετέρου γιατί στη μαρμελάδα αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλών ειδών σταφύλια ανακατεμένα, ακόμη και ποικιλίες με
κουκούτσια!
Μαρμελάδα σταφύλι
Δεν είναι ανάγκη οι ρώγες να είναι ολόκληρες. Ούτως ή άλλως θα τα αλέσουμε. Όπως έχω ξαναγράψει φτιάχνω τις μαρμελάδες
μου στο τέλος εποχής για κάθε φρούτο. Έχω την αίσθηση ότι τα όψιμα φρούτα είναι πιο γλυκά, πιο κατάλληλα για μαρμελάδες. Εκτός πια κι αν πέσουν στα χέρια μου πολύ μεγάλες ποσότητες…
Μαρμελάδα σταφύλι
Έτσι και τούτη εδώ. Ολόγλυκα σταφύλια πλούσια σε σάκχαρα και πιο αρωματικά από τα πρώιμα.
Η μαρμελάδα σταφύλι μπήκε  σχετικά πρόσφατα στο συνταγολόγιό μου – πριν 1-2 χρόνια- και  την έχω φτιάξει σε αρκετές
εκδοχές μέχρι να μας αρέσει το αποτέλεσμα. Η σημερινή εκδοχή με το πορτοκάλι θεωρώ ότι είναι η καλύτερη. Την αρωματίζουμε με κανέλα ή με αμπερόζα και τη φτιάχνουμε σε ό,τι ποσότητα θέλουμε γιατί η αναλογία είναι 1: 0,5: 0,25!
Μαρμελάδα σταφύλι

Παρατηρήσεις

1)Αν τα σταφύλια είναι μόνο άσπρα, και θεωρούμε ότι γίνεται πολύ ανοιχτόχρωμη, την δένουμε σε δυο φάσεις σκεπάζοντας την κατσαρόλα εν τω μεταξύ για να σκουρύνει λίγο το χρώμα της. Αν και θεωρώ ότι το χρώμα της με την προσθήκη της κανέλας γίνεται πολύ ωραίο.

2)Ο χυμός πορτοκαλιού εκτός από το ωραίο άρωμα εμπλουτίζει σε πηκτίνη τη μαρμελάδα μας και αποκτά της δίνει ωραία υφή. Προτιμήστε τον από το νερό.

3)Αν τα στα σταφύλια μας έχουμε και ποικιλίες με σποράκια, κόβουμε τις ρώγες  πριν το βράσιμο και τα αφαιρούμε.  Αυτό που δεν γίνεται στο γλυκό , δεν εμποδίζει καθόλου τη μαρμελάδα!

4)Δοκιμάστε τη με γιαούρτι και λίγο καρυδάκι. Γίνεται ωραιότατο επιδόρπιο!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο