Κουλουράκια κανέλας με ελαιόλαδο

Κι άλλα κουλουράκια!
 
 
Όπως έχω ξαναγράψει, στα τετράδιά μου υπάρχουν παραπάνω από
πενήντα συνταγές με λαδερά κουλουράκια, πολλές με …ονοματεπώνυμο.Αν λογαριάσω κι αυτές που γυροφέρνουν μέσα στα βιβλία μαγειρικής σε μικρά χαρτάκια, δεν θα προλάβω να τις φτιάξω όλες ποτέ!  Έτσι
φαντάζομαι θα συμβαίνει σε κάθε σπίτι εδώ στην Κρήτη όπου οι περισσότερες
συνταγές για κουλουράκια γίνονται με λάδι ελιάς. 
 
 
Τα υλικά είναι πάνω κάτω ίδια,
σε διαφορετικές όμως αναλογίες και γι αυτό με διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα.
Τον τελευταίο καιρό έχω βαλθεί να ξαναδοκιμάζω μερικές από τις ξεχασμένες-δοκιμασμένες συνταγές μου. Η αφορμή για να ασχοληθώ με τούτη εδώ ήταν η ορθογραφία του
τίτλου!
 
 
Το τετράδιο είναι από τα πρώτα «συστηματικά» μου συνταγοτετράδια και γι αυτό παλιό και ξεχασμένο. Πόσο καιρό είχα να δω την κανέλα με δύο Λ! Είχα ξεχάσει αυτή τη γραφή
εντελώς!  
 
 
Διαβάζοντας τα υλικά αναρωτήθηκα γιατί «κανέλας». Σε
όλα σχεδόν τα λαδοκούλουρα κανέλα δεν βάζουμε; Κι όμως εδώ ίσως ο συνδυασμός
των υπόλοιπων υλικών και η έλλειψη άλλου αρώματος κάνει πιο έντονη τη μυρωδιά της.
Γίνονται σχετικά πιο σκούρα, πράγμα όμως που καθόλου δεν ενοχλεί! 
 
 
 
Η πορτοκαλάδα
είναι η χαρακτηριστική λέξη που γράφω στις συνταγές μου όταν δεν βάζω  αναγκαστικά χυμό πορτοκαλιού . Συνήθως αυτή  στις παλιές συνταγές ήταν η συμπυκνωμένη
πορτοκαλάδα που πολλές φορές έμπαινε στις ζύμες χωρίς να αραιωθεί.
Χρησιμοποιούνταν το καλοκαίρι ελλείψει πορτοκαλιών. Τα βαλένθια  (ή μήπως βαλέντζια) δεν τα είχαμε ανέκαθεν εδώ… 
 
 
‘Εφτιαξα τη μισή δόση αλλά προσάρμοσα τις
ποσότητες των φουσκωτικών με δεδομένο ότι τα 250 περίπου ml της δοσομετρικής
κούπας που χρησιμοποιώ είναι αρκετά περισσότερα από τα ml του κοινού φλιτζανιού
του  τσαγιού.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
 

Υλικά:

 
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
½ κούπα πορτοκαλάδα
½ κούπα ρακή (ανάμεικτη  με λίγο κονιάκ)
1 κοφτό κουταλάκι αμμωνία
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
4-4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Προαιρετικά 1 κούπα σουσάμι (αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο)
 

Επί το έργον:

 
 
Αναμειγνύουμε το 
ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα οινοπνευματώδη και τα
αρωματικά. Διαλύουμε τη σόδα και την αμμωνία (τις έχουμε βάλει μαζί σε ένα
ποτηράκι) στην πορτοκαλάδα και τα προσθέτουμε. Ρίχνουμε τις τρεις κούπες αλεύρι
ανακατεύοντας απαλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο σταδιακά, να μη μας ξεφύγει και
μας κάνει σκληρή τη ζύμη μας. 
 
 
Πρέπει να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Αφήνουμε να
μείνει κανένα μισάωρο και αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια μας. Ανάλογα με
το πόσο γρήγορες είμαστε ανάβουμε τώρα το φούρνο στους 170 βαθμούς  ( ή αργότερα, όταν θα έχουμε μισογεμίσει το
πρώτο ταψί).  
 
 
Πλάθουμε μικρά κουλουράκια
και αν θέλουμε 
 
 
τα κυλούμε σε σουσάμι που έχουμε καθαρίσει, ξεπλύνει και απλώσει
σε βαμβακερή πετσέτα. 
 
 
Τα αραδιάζουμε σε ταψί. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά στη
μεσαία σχάρα του φούρνου.  Τα φυλάσσουμε
σε κουτί μπισκότων.
 
 
 

 

Παρατηρήσεις:

 
1)Δεν είχα κονιάκ και χρησιμοποίησα λικέρ μαζί με τη ρακή. Η
ρακή που είναι χαρακτηριστικό υλικό πολλών κρητικών κουλουριών, μπορεί να
αντικατασταθεί με άλλο άχρωμο και άοσμο οινοπνευματώδες  απ’ ότι μου έχει πει φίλη που μένει εκτός
Κρήτης και δεν την βρίσκει πάντα.
 
2) Για να κολλήσει το σουσάμι καλύτερα στα κουλουράκια το
πασπαλίζουμε με  ένα κουταλάκι ζάχαρη και
ανακατεύουμε .
 
3)Με τις παραπάνω ποσότητες έγιναν 2 ταψάκια της κουζίνας
κουλουράκια (60 όχι πολύ μεγάλα κουλουράκια). Στο ένα δεν έβαλα σουσάμι γιατί
δεν μου έφτασε αυτό που είχα , αλλά δεν ήταν καθόλου άσχημα!
 
4)Προσέχουμε να μη παραπέσει το αλεύρι γιατί γίνονται σκληρά. Με το ξεκούρασμα , η πολύ μαλακή ζύμη στρώνει τελικά! 
 

5)Update 22-2-2019: Επειδή πολλές φίλες θέλουν να αποφύγουν το αλκοόλ, ήδη έχει γραφεί σε κάποιο από τα σχόλια και το συμπληρώνω κι εδώ ότι μπορεί να αντικατασταθεί με χυμό πορτοκαλιού (να γίνει 1 κούπα δηλαδή αντί μισή) ή γάλα ή κανελόνερο.

Καλή εβδομάδα!  

Print Friendly, PDF & Email