Vegan/vegetarian

Μπριάμ στον φούρνο (VIDEO)

Μπριάμ στον φούρνο (VIDEO)

Από τα πιο αγαπημένα πιάτα του Καλοκαιριού! 

Το μπριάμ ή τουρλού είχα πάντα την αίσθηση ότι γίνεται με λαχανικά που δεν φτάνουν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους, που είναι λίγα. Λίγες  μελιτζάνες, λίγα κολοκύθια , λίγες πιπεριές, λίγες πατάτες.
Μπριάμ στον φούρνο (VIDEO)

Φαγητό-επινόηση μάλλον και τούτο, για να χρησιμοποιηθούν τα βρισκούμενα, η παραγωγή του κηπάκου που  διατηρούσε κάθε οικογένεια στο παρελθόν.Εκείνο που είναι μπόλικο είναι η ντομάτα.

Μπριάμ στον φούρνο (VIDEO)

Η ντομάτα που τα δένει όλα μαζί και κάνει αυτό το πιάτο ένα από τα πιο αγαπημένα του καλοκαιριού. Δεν διανοούμαι να φτιάξω αυτό το φαγητό το Χειμώνα.

Είναι δυνατόν τα άοσμα και εν πολλοίς ανούσια χειμωνιάτικα κολοκύθια και μελιτζάνες να δέσουν τόσο όμορφα; Είναι δυνατόν η σάλτσα από νερουλές χειμωνιάτικες ντομάτες να μελώσει και να μυρίσει; Μόνο Καλοκαίρι λοιπόν το μπριάμ.

Μπριάμ στον φούρνο (VIDEO)

Αν θέλουμε να ανακατέψουμε λαχανικά το χειμώνα,  ας ανακατέψουμε τα δικά του, τα χειμωνιάτικα: πράσα , κουνουπίδι και λοιπά, ταιριάζουν  καλύτερα με τον πελτέ και τη διατηρημένη σάλτσα ντομάτας!

Μπριάμ στον φούρνο (VIDEO)

 Το μπριάμ μαγειρεύεται και στην κατσαρόλα και στο φούρνο, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματασε κάθε περίπτωση. Στο μπριάμ  κατσαρόλας  το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα μαγειρέματος, αλλά ο κίνδυνος να λιώσουν τα λαχανικά είναι μάλλον μεγαλύτερος. Στο φούρνο, αργεί λίγο περισσότερο το φαγητό μας αλλά τα λαχανικά μένουν ακέραια και γίνεται μάλλον πιο νόστιμο.
 Μπριάμ στον φούρνο (VIDEO)

Κάθε καλοκαίρι το φτιάχνω αρκετές φορές είτε έτσι είτε αλλιώς. Δεν ξέρω γιατί όταν το μαγειρεύω στην κατσαρόλα το λέω με το άλλο του όνομα, τουρλού. Για μένα μπριάμ είναι αυτό που μαγειρεύω στο φούρνο!

Μπριάμ στον φούρνο (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  1. Αν δεν μας αρέσει η ελαφριά πικράδα από τις μελιτζάνες, τις ξεπικρίζουμε για κανένα μισάωρο σε ελαφρά αλατισμένο νερό.
  2. Ζύγισα από περιέργεια τις μελιτζάνες τα κολοκύθια και τις πιπεριές (χωρίς τα κρεμμύδια τις πατάτες και τις ντομάτες) καθαρισμένα και κομμένα και ήταν όλα μαζί 1.100 γραμμάρια. Οι ποσότητες ανά είδος μπορούν να αυξομειωθούν. Επειδή συνήθως εμείς οι παλιές τις ποσότητες σ’ αυτά τα φαγητά τις κανονίζουμε με το μάτι, ήθελα αυτή την πληροφορία για τις νεώτερες που θα διαβάσουν τη συνταγή.
  3. Αν έχουμε σκεύος που σκεπάζει (γάστρα) μπορούμε να μαγειρέψουμε το μπριάμ μας σ’ αυτό και να την ξεσκεπάσουμε μετά από την πρώτη ώρα.

Καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο