Vegan/vegetarian

Κέικ ροδάκινο

Κέικ ροδάκινο
Πάντα με ελαιόλαδο!
Κέικ ροδάκινο
Τελευταία μέρα του Αυγούστου σήμερα… Σχεδόν ένας ολόκληρος
μήνας από την τελευταία μου ανάρτηση.
Πλήρης και αποκλειστική η απασχόληση με την πιο γλυκιά μου
μουσαφίρισσα  γι αυτό και το «σύνδρομο της
άδειας φωλιάς» πιο έντονο αυτή τη φορά. Τέλος πάντων… Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η σοφία της μαντινάδας :
Πόσο αργούνε οι στιγμές όταν κανείς προσμένει
και κάθε μια γλυκιά στιγμή πόσο γοργά διαβαίνει
Η σχετικότητα του χρόνου με απλά, σοφά λόγια…
Κέικ ροδάκινο
Επαναφορά λοιπόν στα καθ’ ημάς από το
Νότο . Με κέικ φρουτένιο και μυρωδάτο που όσοι το δοκίμασαν το βρήκαν
απολαυστικό.
Σας φαίνονται κι εσάς τα ροδάκινα φέτος πιο νόστιμα; Πιο ζουμερά
και πιο αρωματικά; Πάντα ήταν από τα αγαπημένα μου φρούτα αλλά ειδικά φέτος δεν
λείπουν από το ψυγείο μου.
Κέικ ροδάκινο
Η ιδέα να χρησιμοποιηθούν σε κέικ πιθανόν να μην
είναι πρωτότυπη προέκυψε όμως ξαφνικά, ελλείψει ταρτιέρας ή κατάλληλου ταψιού
για ροδακινόπιτα στο σπίτι των διακοπών μας.
Κέικ ροδάκινο
Επειδή το καλοκαίρι δεν μας αρέσουν
πολύ τα στεγνά κέικ , και τα ροδάκινα που είχα ήταν πολλά και ώριμα,
αυτοσχεδίασα και …πέτυχε!  Οι δοκιμαστές
αποφάνθηκαν: Φανταστικό αυτό το κέικ! Από τα καλύτερα που έχεις φτιάξει! Κάποιοι μάλιστα το συνδύασαν με παγωτό βανίλια και σοκολάτα και ισχυρίστηκαν  ότι ταίριαζε απόλυτα και με τα δυο!
Κέικ ροδάκινο
Υλικά:
Μισό κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 κούπα ελαιόλαδο  πλην 2 κουταλιές (βλ. στις οδηγίες)
1,5 κούπα ζάχαρη
3 μεγάλα ροδάκινα (650 γραμμάρια ακαθάριστα)
½ κούπα γάλα
1 κουταλιά ποτό (ρακή ή λικέρ της επιλογής μας)
4 αυγά
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
Επί το έργον:
Κέικ ροδάκινο
Καθαρίζουμε τα ροδάκινα και αλέθουμε το 1,5 στο multi να
γίνει πολτός και το υπόλοιπο 1,5 το κόβουμε σε καρεδάκια.
Κέικ ροδάκινο
Βάζουμε στην  κούπα το βούτυρο και συμπληρώνουμε με
ελαιόλαδο ώστε να έχουμε 1 κούπα λιπαρής ουσίας.
Κέικ ροδάκινο
Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε το ελαιόλαδο
με το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά
Κέικ ροδάκινο
και τα χτυπάμε (κατάλληλο είναι και το
μίξερ του χεριού)  3-4 λεπτά   να
γίνει ένας ομοιογενής χυλός.
Κέικ ροδάκινο
Προσθέτουμε το γάλα με το ποτό, τον πολτό του
ροδάκινου
Κέικ ροδάκινο
και τα κομματάκια του ροδάκινου αφού τα πασπαλίσουμε με 1-2 κουταλιές
αλεύρι (την ώρα που θα τα προσθέσουμε, όχι πιο πριν γιατί λασπώνουν).
Κέικ ροδάκινο
Ανακατεύουμε με  χέρι πια. Στο
υπόλοιπο αλεύρι  ανακατεύουμε τη σόδα και
το προσθέτουμε στο μείγμα μας.
Κέικ ροδάκινο
Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε 2
μακρόστενες φόρμες  ή σε μια κλασική
στρογγυλή.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους
175 βαθμούς φούρνο για 65-70 λεπτά ή μέχρι η λάμα ενός μαχαιριού που θα
βυθίσουμε να βγαίνει  καθαρή. Αφήνουμε
για 10 λεπτά στις φόρμες και αναποδογυρίζουμε.
Κέικ ροδάκινο
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε τα κέικ μας
με άχνη όταν κρυώσουν και σερβίρουμε.
Κέικ ροδάκινο
Παρατηρήσεις:
1)Ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα ροδάκινά μας,
προσθέτουμε λίγη ακόμη ζάχαρη. Εγώ έβαλα δύο κουταλιές της σούπας επί πλέον .
2)Τα κέικ με φρέσκα φρούτα θέλουν λίγο παραπάνω  χρόνο ψήσιμο γι αυτό παρόλο που τα έβαλα σε
μικρές φόρμες  μου πήρε 65 λεπτά να
ψηθούν. Επίσης πρόσθεσα τη σόδα για να ενισχύσω λίγο τη φαρίνα.
3)Τα κέικ ήταν μάλλον καλύτερα την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα. Ίσως
θέλουν αυτό το χρόνο για να «ωριμάσουν».
4)Όπως σε όλα τα κέικ, δεν ανοίγουμε το φούρνο ούτε
δοκιμάζουμε με το μαχαίρι πριν τα 45 λεπτά . Αν χρειαστεί σκεπάζουμε με χαρτί
ψησίματος  από εκείνη την ώρα και μετά.
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα από αύριο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο