Vegan/vegetarian

Καλοκαιρινά ζυμαρικά φούρνου, εύκολα και οικονομικά

Καλοκαιρινά ζυμαρικά φούρνου, εύκολα και οικονομικά

Με ξινομυζήθρα (ή φέτα) σε light ή σε κανονική έκδοση!

Όχι, δεν είναι η συνηθισμένη μακαρονάδα φούρνου με τα κίτρινα τυριά , τα αλλαντικά , τις κρέμες γάλακτος. Αυτή εμείς στο σπίτι μας την αφήσαμε πίσω, στη δεκαετία του 1980!

Καλοκαιρινά ζυμαρικά φούρνου, εύκολα και οικονομικά

Τούτη εδώ είναι ελαφριά και καλοκαιρινή και τα λιπαρά της είναι «ελαστικά» , κατά συνείδηση του τρώγοντα…  Δεν λέω ότι δεν μας αρέσει και η κλασική εκδοχή των full fat ζυμαρικών φούρνου , αλλά παραείναι βαρύ πιάτο πια για τις διατροφικές μας συνήθειες. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις πια,  και ποτέ το καλοκαίρι…

Καλοκαιρινά ζυμαρικά φούρνου, εύκολα και οικονομικά
Άλλωστε τα δικά μας τυριά δένουν τόσο πολύ με την ντομάτα του πιάτου, που δεν υπάρχει λόγος να το βαρύνουμε με κάτι πιο λιπαρό… Εγώ χρησιμοποιώ ξινομυζήθρα αλλά και η φέτα σε τρίμματα ταιριάζει πολύ σ’ αυτή τη συνταγή.
Καλοκαιρινά ζυμαρικά φούρνου, εύκολα και οικονομικά
Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλη ποσότητα τυριού ίδιου ή διαφορετικού είδους, αν δεν φοβόμαστε τα λιπαρά και τις θερμίδες. Καλή επιλογή είναι ένας καλός ξερός κρητικός αθότυρος χοντροτριμμένος.
Καλοκαιρινά ζυμαρικά φούρνου, εύκολα και οικονομικά
Εμείς είχαμε τον καλύτερο –από μικροπαραγωγό-και η γεύση του ήταν απίστευτη!

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να προσθέσουμε ελιές ψιλοκομμένες ή κάπαρη που έχουμε ξεπλύνει για να μην είναι έντονη η μυρωδιά του ξυδιού (αν είναι διατηρημένη σε ξύδι). Εγώ το αποφεύγω γιατί η κυρίαρχη γεύση σ’ αυτό το πιάτο θέλω να είναι της ντομάτας. Η σάλτσα μπαίνει μέσα στα ζυμαρικά και γίνονται πεντανόστιμα.

2)Το σκόρδο δεν το τσιγαρίζω, ούτε το καθαρίζω σ’ αυτή τη συνταγή. Το πατάω ελαφρά με τη λάμα ενός μαχαιριού ίσα να σπάσει και το προσθέτω στη σάλτσα. Έτσι η μυρωδιά  είναι πιο ελαφριά.

3)Καλό είναι το νερό που θα προσθέτουμε –αν χρειαστεί-  κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να είναι ζεστό για να μη σταματά ο βρασμός. Βράζω στο βραστήρα 1-2 κούπες και προσθέτω ζεστό όποτε χρειάζεται.

4)Αν τα υγρά είναι αρκετά, και το ταψί στην πρώτη σκάλα του φούρνου από κάτω, δεν θα χρειαστεί σκέπασμα. Αν όμως βλέπουμε ότι πάνε να αρπάξουν σκεπάζουμε το φαγητό  με ένα αλουμινόχαρτο.

 

 

 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο