Κουλουράκια… γάλακτος

Τα χουδετσανά!
 
 
Δεν θα σταματήσω ποτέ να λέω ότι για να γνωρίσει ένας επισκέπτης
καλά την Κρήτη δεν πρέπει να σταθεί στα παράλια. Δεν λέω, και στο Κρητικό και
στο Λιβυκό, και στην Ανατολή και στη Δύση, η Κρήτη έχει μερικές από τις πιο
όμορφες παραλίες της Ελλάδας. Αλλά χάνει σημαντικά πράγματα από το νησί όποιος
δεν σταματήσει στα χωριά της ενδοχώρας. Αξίζουν την επίσκεψή σας αν κατεβείτε
στην Κρήτη. 
 
 
Πηγή:http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2011/03/blog-post_541.html
 
 
Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι στην Κρήτη
μπορεί να βρει κανείς μέρη απ’ όλο τον κόσμο. Κι αν δεν σας πείθω εγώ δείτε το  βίντεο -σαν ταινία μικρού μήκους είναι-  του Theo Papadoulakis…
 

 

Ένα τέτοιο χωριό είναι και το Χουδέτσι. Νότια του Ηρακλείου,
σε μια περιοχή πλούσια σε βλάστηση , το Χουδέτσι είναι ένα από τα πιο όμορφα
και καθαρά χωριά μας.  Καθαρό όμορφο
χωριό , τόπος παραγωγής  ίσως των
καλύτερων επιτραπέζιων σταφυλιών  της Κρήτης.
 

 
Πηγή:http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2011/03/blog-post_541.html
 
Δεν είναι τυχαίο που το επέλεξε ο Ross Daly, ο γνωστός κρητικοϊρλανδός
 μουσικός για να στήσει το Μουσικό Εργαστήρι του, το Λαβύρινθο.  Τη νιώθεις την αρμονία στον αέρα του.
 
Πηγή:http://kritotopos.blogspot.gr/p/blog-page_4436.html

Εκτός από το
Εργαστήρι (που λειτουργεί και σαν μουσείο μουσικών οργάνων απ’ όλο τον κόσμο) και
την πανέμορφη φύση της περιοχής,  ο
επισκέπτης έχει να δει και το Σιναΐτικο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας
 που πολλοί το χρονολογούν από τον 11ο
αιώνα.  

 
Πηγή: 

http://www.cretangastronomy.gr/%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%b1/blog-pos-26/

 
Αφήστε που θα δοκιμάσει και την πολύ καλή κρητική κουζίνα  της κυρίας
Ειρήνης στην Ταβέρνα του Ρούσσου στην πλατεία του χωριού.  
Αν κατεβείτε δε τον Αύγουστο, θα βρεθείτε και
στο φεστιβάλ που διοργανώνεται εκεί, και που κάθε χρόνο γίνεται και πιο πλούσιο…
 
 
Από το Χουδέτσι λοιπόν τα σημερινά μου κουλουράκια. Τα έχω
βρει με τον χαρακτηρισμό  «χουδετσανά κουλουράκια»
σε τουλάχιστον 3 τετράδια από αυτά που μου έχουν δώσει κατά καιρούς φίλες μου
και φίλες της μάνας μου, ή απλώς με τη σημείωση «Χουδέτσι». 
 
 
Οι χουδετσανές φημίζονται για τη νοικοκυροσύνη τους . Ποιος ξέρει ποια χωριανή μου έφερε τη
συνταγή  από κει και τώρα όλες εδώ (όσες έχουμε τη συνταγή) τα λέμε χουδετσανά αυτά τα κουλουράκια!  Ψάχνοντας και το δικό μου τετράδιο, έτσι τα έχω καταχωρήσει (προφανώς αντιγράφοντας τη συνταγή από παλιό τετράδιο της οικογένειας). 
 
 
Είναι νόστιμα κουλουράκια  με ελαιόλαδο,
αλλά όχι νηστίσιμα αφού περιέχουν γάλα και αυγά. Τα υλικά τους υπάρχουν πάντα
στο σπίτι , κι όπως δεν θέλουν αλουσιά, κανέλα βρασμένη και άλλα
προαπαιτούμενα, γίνονται στη στιγμή!  Άλλοτε
τα αρωματίζω με ξύσμα λεμονιού όπως λέει η αρχική συνταγή και άλλοτε με ξύσμα
πορτοκαλιού.
 
Υλικά:
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα γάλα
2 αυγά
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (από ένα μεγάλο λεμόνι ή
πορτοκάλι)
30 γραμμάρια αμμωνία (ένα φακελάκι)
2-3 σωληνάκια βανίλιας
Λίγο αλάτι
Περίπου 7-7,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-1,5  κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι για το τύλιγμα
 
Επί το έργον:
 
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο, τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε
με το χέρι ή με το μίξερ χειρός να αναμειχθούν καλά . 
 
 
Προσθέτουμε το γάλα μέσα
στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία  ,
το ξύσμα του εσπεριδοειδούς και  τις βανίλιες
και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλάτι στο αλεύρι και το προσθέτουμε κι αυτό στο
μείγμα μας σταδιακά, ως ότου έχουμε μια μαλακή ζύμη. 
 
 
Αυτό θα πει η λέξη «αγνιά»
που φαίνεται στη συνταγή. Καλύτερα να κολλά ελαφρά στα ακροδάκτυλα (στρώνει όταν ξεκουραστεί) παρά να γίνει σκληρή. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι μας κανένα 15λεπτο (αν εξακολουθεί να κολλά, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι).  
 
 
Καθαρίζουμε και πλένουμε σε σουρωτήρι το σουσάμι και το αδειάζουμε σε
βαμβακερή ή λινή πετσέτα. Το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και το ανακατεύουμε. Πλάθουμε
κορδονάκια κυλινδρικά   και τα τυλίγουμε
στο σουσάμι. 
 
 
Τα κλείνουμε σε κουλουράκια ή τα αφήνουμε όπως είναι ,
καμπυλώνοντάς τα ελαφρά όταν τα ακουμπήσουμε στο ταψί. 
 
 
Φουσκώνουν αρκετά οπότε
τα τοποθετούμε σχετικά αραιά. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (μεσαία σχάρα-προθερμασμένος
φούρνος) για 25-30 λεπτά , ανάλογα πόσο τραγανά μας αρέσουν. 
 
 
Γίνονται περίπου 4
ταψάκια της κουζίνας και διατηρούνται για αρκετές μέρες. Συνοδεύουν  τον καφέ μας και τα καλοκαιρινά αναψυκτικά.

 

Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να ελαττώσουμε τη ζάχαρη λίγο (να βάλουμε  1,5 ως 1,75 κούπες).
 
2)Μετά από το πρώτο ταψάκι 
ο φούρνος έχει πυρώσει αρκετά και έτσι ο χρόνος ψησίματος μπορεί να
είναι λιγότερος για τα επόμενα.
 
3)Η μητέρα μου βάζει πολλές φορές –ιδίως το χειμώνα- κανέλλα
για να τα αρωματίσει και τους ταιριάζει εξίσου με τα άλλα αρώματα.4)Επισημαίνω ότι η κούπα μου είναι η συνηθισμένη δοσομετρική κούπα των 250ml.
 
Χρόνια Πολλά στους ουκ ολίγους εορτάζοντες των ημερών : Πέτρους
και Πετρίνες (να σε χαιρόμαστε κοριτσάκι) , Παύλους και Πωλίνες, Απόστολους και
Αποστολίες, Ανάργυρους και Αργυρούλες, Κοσμάδες και Δαμιανούς!
 
Καλό μήνα !
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email