Βυσσινάδα από… βύσσινα!

Και όχι από σιρόπι γλυκού του κουταλιού…
 
 
Όταν έγραψα τη συνταγή για το γλυκό βύσσινο, σημείωσα στον υπότιτλο της ανάρτησης  ότι φτιάχνουμε ταυτόχρονα και βυσσινάδα με τον εύκολο τρόπο. Άφησα δηλαδή κάποιο  υπονοούμενο για άλλο τρόπο, πιο σύνθετο.
 
 
Η αλήθεια είναι  ότι καλύτερη βυσσινάδα γίνεται  από πολτό βύσσινου. Πιο φρουτένια, λιγότερο γλυκιά, πιο γευστική κατά τη γνώμη μου. 
 
 
Τώρα που τα βύσσινα είναι στο
τέλος τους, και οι χυμοί τους  έχουν
γλυκάνει και αυξηθεί είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να τη φτιάξουμε. Το  ξεκουκούκιασμα  του βύσσινου για
βυσσινάδα δεν απαιτεί  καμιά
επιδεξιότητα και το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι το δέσιμο του σιροπιού. Αν δέσει υπερβολικά δεν θα πέφτει από το μπουκάλι! 
 
 
Φυσικά κι έτσι κι αλλιώς,  το σιρόπι που παρασκευάζουμε είτε ταυτόχρονα με το γλυκό είτε κατευθείαν από τα βύσσινα, έχει και άλλες χρήσεις: γαρνίρει υπέροχα παγωτά, κρέμες και φρουτοσαλάτες και δίνει χρώμα όπου κι αν
προστεθεί!
 
 
Υλικά:
 
Βύσσινα
Ζάχαρη
Χυμός λεμονιού
Δοσολογία: Για κάθε κούπα πολτού βύσσινου, 1 κούπα ζάχαρη, 1
κουταλάκι χυμό λεμονιού
 
Επί το έργον:
 
 
Πλένουμε τα βύσσινα (αφού βγάλουμε τα κοτσάνια τους) και βγάζουμε τα κουκούτσια τους  ανοίγοντάς τα με ένα μαχαιράκι (δεν κάνουμε τη
διαδικασία με τη φουρκέτα που όσο και να είναι θέλει πιο πολύ κόπο και χρόνο). 
 
 
Καλό είναι να τα ανοίγουμε πάνω από μια λεκανίτσα για να μη χαθούν και οι χυμοί
τους. 
 
 
Αλέθουμε τα ξεκουκουτσιασμένα βύσσινα στο μπλέντερ ή στο multi ώστε
να γίνουν πολτός. Μετράμε με μια κούπα τον πολτό και τον βάζουμε σε ένα μπολ.  
 
 
Όσες κούπες ήταν ο πολτός μας, τόσες κούπες
ζάχαρη θα χρειαστούμε. Τη μετράμε και  από τη μετρημένη ζάχαρη παίρνουμε λίγη και
πασπαλίζουμε τον πολτό μας. Αφήνουμε το μείγμα  για 8 με 10 ώρες στο ψυγείο και μετά το
περνούμε από σήτα, αδειάζοντάς το σε κατσαρόλα.  
 
 
Πιέζουμε με ένα κουτάλι ώστε να περάσει όσο το
δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα από τη σήτα και να μείνουν μόνο τα φλούδια των
βύσσινων. Ξεπλένουμε και με λίγο νερό τα υπολείμματα (π. χ. 2 κουταλιές για κάθε
κούπα πολτού αρκεί). Προσθέτουμε στο
σουρωμένο πολτό την υπόλοιπη ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε υψηλή
θερμοκρασία. 
 
 
Ανακατεύουμε στην αρχή 1-2 φορές να λιώσει η ζάχαρη. Αφαιρούμε με
ένα κουτάλι τους αφρούς που δημιουργούνται παίρνοντάς τους από τα πλάγια της κατσαρόλας.
Βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι μας. Προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις.
 
 
Αν έχουμε θερμόμετρο σιροπιού
φροντίζουμε να φτάσει στους 105 βαθμούς η θερμοκρασία του αλλιώς στάζουμε
σταγόνες σε κρύο πιατάκι. Αν το σιρόπι είναι δεμένο δεν σκορπάνε και αν κρυώσουν λίγο  έχουν υφή λίγο πιο αραιή από του μελιού.
 

Εδώ σταγόνες σε διάφορες φάσεις τους βρασμού.

Σταγόνες και αφροί….
Από το
δεμένο πια σιρόπι , είναι η πάνω αριστερά σταγόνα και η 
δεύτερη από δεξιά στην κάτω μεριά της φωτογραφίας. 
 
 
Όταν είναι έτοιμη η
βυσσινάδα μας , αφήνουμε να σταματήσει ο βρασμός, περιμένουμε κανένα δεκάλεπτο
και την φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα σωλήνες με στενό στόμιο.  Δεν χρειάζονται ψυγείο πριν ανοιχθούν .
 
 
Σερβίρουμε τη βυσσινάδα μας  αραιωμένη με
νερό . Για κάθε μέρος σιροπιού χρειαζόμαστε 3 ή 4 μέρη νερού.
 
Παρατήρηση:
 
Ο χρόνος βρασμού μέχρι να δέσει το σιρόπι ποικίλλει ανάλογα
με την περιεκτικότητα του φρούτου σε ζάχαρα. Το δικό μου πήρε περίπου 25 λεπτά.
 
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες  του τελευταίου τριημέρου και …
 

 

Καλή εβδομάδα σε όλους!
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email