Αλμυρά

Γαρίδες στο γκριλ

Γαρίδες στο γκριλ
Μεζές στα γρήγορα…
Γαρίδες στο γκριλ

Έπιασαν για τα καλά οι ζέστες και οι βεγγέρες στις βεράντες «εκ των ων ουκ άνευ» του ελληνικού καλοκαιριού.  Ουζάκι και βεγγέρα. Όσο άγχος κι αν έχουμε οι καλοκαιρινές βραδιές το μαλακώνουν.

Γαρίδες στο γκριλ

Οι γαρίδες μπορούν να γίνουν με χίλιους τρόπους , κι αυτός είναι από τους ευκολότερους και πιο γρήγορους. Εγώ δεν τις καθαρίζω για μου φαίνεται ότι παραστεγνώνουν στο ψήσιμο καθαρισμένες. Τα κελύφη και τα εντεράκια ας τα βγάλουν οι …καταναλωτές! Τις πλένω καλά καλά και στο τελευταίο ξέβγαλμα προσθέτω μια ιδέα λεμόνι. Αν δεν τις ψήσω αμέσως τις αφήνω να περιμένουν
περιχύνοντάς τις με χυμό λεμονιού και ελάχιστο ελαιόλαδο.

Οι ψητές γαρίδες είναι νόστιμες αν δεν στεγνώσουν γι αυτό ανάλογα με το μέγεθός τους χρειάζονται 5-7 λεπτά από τη μια πλευρά και 3 -5 από την άλλη. Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο συμπλήρωμα στο σερβίρισμά τους είναι το απλό λαδολέμονο με φρεσκοστιμμένο λεμόνι και καλής ποιότητας ελαιόλαδο.

Υλικά:

Γαρίδες
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
Ελάχιστο αλάτι
Ξύσμα ενός λεμονιού
Προαιρετικά , λίγη μουστάρδα καλής ποιότητας

Επί το έργον:

Ανάβουμε το γκριλ.
Γαρίδες στο γκριλ
Πλένουμε πολύ καλά τις γαρίδες και τις στρώνουμε
σε μια στρώση σε ελαφρά λαδωμένο ρηχό ταψάκι.
Γαρίδες στο γκριλ
Τις αλείφουμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο (σωτήριο το σπρέι λαδιού σ’ αυτές τις περιπτώσεις). Τις βάζουμε στο γκριλ στην πάνω σχάρα ώστε να είναι  5-6 πόντους κάτω από το γκριλ.
Γαρίδες στο γκριλ
Τις αφήνουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να  μυρίσουν αλλά να μη ξεραθούν. Τις γυρίζουμε
και από την άλλη πλευρά. Τώρα θα χρειαστούν 2-3 λεπτά λιγότερα.
Γαρίδες στο γκριλ
Ωστόσο βάζουμε σε ένα βαζάκι –σέικερ που κλείνει καλά, ελαιόλαδο με λεμόνι σε αναλογία 2:1 (ή λίγο παραπάνω λεμόνι), ελάχιστο αλάτι και το ξύσμα λεμονιού, και τη μουστάρδα αν βάλουμε.
Γαρίδες στο γκριλ

Τα χτυπάμε καλά να γίνουν σαν γαλάκτωμα και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Σερβίρουμε τις γαρίδες ζεστές, περιχυμένες με το λαδολέμονο.

Γαρίδες στο γκριλ

Παρατηρήσεις:

1)Προτιμάμε μέτριες ή μεγάλες γαρίδες  για αυτή τη συνταγή γιατί δε θέλουμε να στεγνώσουν. Οι πιο μεγάλες καλό είναι να μαριναριστούν για καμιά ωρίτσα σε χυμό λεμονιού (λίγο) και λίγο ελαιόλαδο. Προσέχουμε επίσης το χρόνο ψησίματος.
2)Μπορούμε να αρωματίσουμε το λαδολέμονο με ρίγανη ή τριμμένη
ξερή λουΐζα (λεμονόχορτο) ή με ότι άλλο μυρωδικό μας αρέσει. Επίσης μπορούμε να
προσθέσουμε ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα μαϊντανού στο σερβίρισμα .
3) Το εντεράκι βγαίνει και χωρίς να βγάλουμε το κέλυφος από τις γαρίδες. Με μια οδοντογλυφίδα, εκεί που τελειώνει το κέλυφος του κεφαλιού.

Καλά να είστε, καλά να περάσετε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο