Vegan/vegetarian

Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη

Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη

Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα με ή χωρίς φύλλο !

Μετά από τις υπέροχες χορτόπιτες του χειμώνα και της άνοιξης, σειρά έχουν οι υπέροχες πίτες λαχανικών του καλοκαιριού. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι όταν αρχίζουν να χάνονται τα αγριόχορτα, αρχίζει η εποχή της αφθονίας των καλλιεργημένων λαχανικών και χορταρικών. Θα μου πείτε ότι βρίσκουμε πια όλο το χρόνο απ’ όλα!
Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη
Ε, εγώ είμαι ακόμη του “κάθε πράμα στον καιρό του”.  Ειδικά τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν άλλη νοστιμιά στην εποχή τους. Βρήκα λοιπόν ωραιότατα κολοκυθάκια «μόνο με απύρι» όπως έγραφε η ταμπελίτσα τους στη λαϊκή . Απύρι λέμε στην Κρήτη το θειάφι . Οι
γεωργοί το χρησιμοποιούν και στις μέρες μας για την καταπολέμηση επιβλαβών  εντόμων και θεωρείται ακίνδυνο.  Φυσικά και πάλι πλένουμε καλά τα απυριασμένα λαχανικά.
Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη
Διάλεξα κάμποσα μεγαλούτσικα κολοκυθάκια για τα αγαπημένα μας γεμιστά κολοκύθια  με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο και το
εσωτερικό τους το χρησιμοποίησα για τη γέμιση της σημερινής κολοκυθόπιτας. Το διαφορετικό σ’ αυτήν την κολοκυθόπιτα είναι ότι αντί αλεύρι στη γέμιση χρησιμοποιείται ρύζι και πατάτα. Το κοινό με την άλλη μου κολοκυθόπιτα -που μάλλον αρέσει πολύ αφού είναι η πρώτη σε επισκεψιμότητα συνταγή μου- ,  είναι πως πρέπει πάλι να μείνουν για 2-3 ώρες τα τρίμματα του κολοκυθιού (ελαφρά
αλατισμένα)  για να φύγουν τα πολλά υγρά τους.
Το μείγμα και σ’ αυτήν εδώ μπορεί να μπει κατευθείαν στο ταψί, χωρίς φύλλο ή με φύλλο της επιλογής μας, έτοιμο ή σπιτικό. Εγώ αυτή τη φορά έφτιαξα ένα απλό ζυμάρι  με νερό και ελαιόλαδο και το χώρισα σε 3-4 μικρά φυλλαράκια . Τα άπλωσα στο ταψί μου λαδώνοντάς τα ένα ένα. Έτσι ο κόθρος της πίτας έγινε τραγανός και εύθρυπτος. Πολύ καλή επιλογή είναι το εύκολο φύλλο γιαουρτιού και σίγουρα έχει λιγότερο κόπο.
Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη

Υλικά:

Για το φύλλο:
3 κούπες αλεύρι (και λίγο ακόμη)
½ κουταλάκι αλάτι
1 κούπα νερό
½ κούπα ελαιόλαδο (και 1-2 κουταλιές για το άλειμμα των φύλλων)
1 κουταλιά σούπας ρακή
Για τη γέμιση:
2-2,5 κούπες  κολοκύθι
τριμμένο, ελαφρά αλατισμένο και στραγγισμένο
1 μέτρια πατάτα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
Μισό μάτσο μαϊντανό (να έχουμε  περίπου μισή κούπα  ψιλοκομμένο μαϊντανό, χωρίς κοτσανάκια
¾ κούπας ρύζι καρολίνα ή γλασσέ
1-1,5  κούπα
ξινομυζήθρα ή φέτα
½  κούπας ελαιόλαδο
 
Για την επικάλυψη:
2 μεγάλα ή 3 μικρά αυγά
Ελάχιστο αλάτι
2-3 κουταλιές γάλα
2-3 κουταλιές σουσάμι

Επί το έργον:

Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη
Τρίβουμε από νωρίς τα κολοκύθια στον τρίφτη της ντομάτας και τα αλατίζουμε ελαφρά. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν 2-3 σε στραγγιστήρι. Αν θέλουμε με φύλλο την πίτα μας ετοιμάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε κι αυτό να ξεκουραστεί: Βάζουμε τις
3 κούπες αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε τα υγρά υλικά.

Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη

Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι ώστε να έχουμε ένα απαλό και εύπλαστο ζυμάρι που να μη κολλά στα χέρια.

Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη

Πιέζουμε τα τρίμματα του κολοκυθιού να βγάλουν και τα τελευταία υγρά και τρίβουμε πάνω τους με τον τρίφτη της ντομάτας το κρεμμύδι και την πατάτα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη

Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και το βάζουμε κι αυτό στο μείγμα , καθώς και το τυρί και το πιπέρι. Αλάτι μπορεί να
μη χρειάζεται άλλο αν το τυρί μας είναι αλμυρό (είχαμε αλατίσει ελαφρά και τα κολοκύθια). Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι όλα τα υλικά ώστε το μείγμα να έχει παντού την ίδια σύσταση.

Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη

Ανοίγουμε το φύλλο και το απλώνουμε σε ένα καλολαδωμένο πυρέξ, να περισσεύει από τα πλάγια. Αν κάνουμε πολλά φυλλαράκια (έκανα 4)  τα αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ένα. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από το φύλλο και τη στρώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και λίγο αλατοπίπερο και περιχύνουμε τη γέμιση.
Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη
Γυρίζουμε τα περισσεύματα του φύλλου σαν κόθρο .
Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη
Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος, αντιστάσεις) για 1  ώρα και   10 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρά και την κόβουμε.
Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη
Είναι πολύ νόστιμη χλιαρή αλλά  και  σε θερμοκρασία δωματίου.
Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη

Παρατηρήσεις:

1)Όπως προανέφερα, χρησιμοποίησα το εσωτερικό των κολοκυθιών που γέμισα με κιμά. Εννοείται ότι μπορούμε να τρίψουμε ολόκληρα κολοκύθια. Χρειάζονται 5-6 κολοκύθια σχετικά μεγάλα.
2)Για πιο πλούσια  γεύση μπορούμε να αυξήσουμε λίγο την ποσότητα της ξινομυζήθρας ή να προσθέσουμε και κάποιο κίτρινο τυρί όπως γραβιέρα ή κεφαλοτύρι , με αντίτιμο βέβαια την επιβάρυνση σε λιπαρά και θερμίδες…
3)Μπορούμε να βάλουμε 1 μόνο αυγό στην επικάλυψη αντικαθιστώντας το γάλα και τα υπόλοιπα αυγά με 1 κεσεδάκι γιαούρτι. Η κρούστα είναι το ίδιο νόστιμη.
4)Η λέξη απύρι κατά μια εκδοχή προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων από + πυρ . Η ετυμολογία δικαιολογείται μιας και το θειάφι είναι κατάλοιπο της ηφαιστειακής τέφρας. Το έχω δει όμως και ως απίρι, οπότε δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είναι η παραπάνω γραφή.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο