Vegan/vegetarian

Αγνιόπιτες αλλιώς

Αγνιόπιτες αλλιώς

Ή αγνόπιτες αν προτιμάτε!

Αγνιόπιτες αλλιώς
Οι αγνιόπιτες είναι μυζηθρόπιτες τηγανιού. Συνηθίζονται στην ανατολική Κρήτη και τις αγαπάμε με ξινή ή γλυκιά μυζήθρα και με μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι. Τελευταία τις συναντώ σε διαδικτυακές και έντυπες συλλογές συνταγών ως αγνόπιτες, όνομα που επ’ ουδενί παραδεχτήκανε οι πιο ηλικιωμένες από τις γειτόνισσές μου, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες πίτες οφείλουν το όνομά τους στην πολύ αγνιά ζύμη τους. Αγνιά λέμε στην Κρήτη την πολύ μαλακή ζύμη και οι συγκεκριμένες στην πιο παραδοσιακή τους εκδοχή θέλουν όχι απλά μαλακό αλλά σχεδόν κολλώδες ζυμάρι.
Αγνιόπιτες αλλιώς

Αυτό το πιο παραδοσιακό ζυμάρι είχε εντελώς απλά υλικά: νεράκι, λίγη ρακή, λίγο αλάτι και αλεύρι σταρένιο. Η γιαγιά μου έφτιαχνε με τέτοιο ζυμάρι τις αγνιόπιτές της και με μια φοβερή επιδεξιότητα που γέμιζε το τηγάνι πριν κοκκινίσει καν η πρώτη που έπεφτε στο λάδι. Υποθέτω ότι ήταν η εύκολη λύση για τις νοικοκυρές που δεν είχαν χρόνο να ανοίξουν φύλλο και ήθελαν να ετοιμάσουν μυζηθρόπιτες στα γρήγορα. Οι μυζηθρόπιτες στην Κρήτη μαζί με ένα καλό βραστάρι (ρόφημα), πολλές φορές αποτελούσαν δείπνο. Αφήστε που αν έχεις μυζήθρα, οι αγνιόπιτες είναι ένα πανεύκολο κέρασμα της στιγμής που γίνεται ανάρπαστο.

Σε μια άλλη εκδοχή τους οι αγνιόπιτες φτιάχνονται με ζυμάρι μαγιάς, που περιέχει γάλα ή χυμό πορτοκαλιού, πάντα πολύ μαλακό. Η μάνα μου –πιστή στον τρόπο που της έφτιαχνε η μάνα της- αντικαθιστά τη μαγιά με λίγο μπέικιν και δεν κάνει ανεβατή ζύμη. Η ουσιαστική διαφορά τους από τις νεράτες μυζηθρόπιτες (άλλες πίτες της ανατολικής Κρήτης χωρίς άνοιγμα φύλλου που είναι στα “προσεχώς”…) είναι ότι αυτές εδώ τηγανίζονται σε αρκετό ελαιόλαδο και διαμορφώνονται εκτός τηγανιού.

Αγνιόπιτες αλλιώς
Ήδη στο blog υπάρχουν αγνιόπιτες και με τις δύο παραλλαγές φύλλου. Έτσι η σημερινή ανάρτηση έχει να κάνει κυρίως με την παραλλαγή στη γέμιση . Για να πω την αλήθεια η παραλλαγή προέκυψε από …τεμπελιά ! Δεν ήθελα να βάλω στη μέση πλαστήρια και ξυλίκια (πλάστες) και χρησιμοποίησα τα υπόλοιπα από τα χόρτα των καλιτσουνιών της προηγούμενης συνταγής ανακατεμένα με ξινομυζήθρα . Οι χορτο-αγνιόπιτες αποτέλεσαν μια εύκολη και γρήγορη απάντηση στο «τι θα φάμε το βράδυ;» επειδή τα χόρτα ήταν ήδη τσιγαρισμένα και έτοιμα. Αυτή τη φορά έφτιαξα ζύμη με μαγιά, ελαφρά παραλλαγμένη από εκείνη της συνταγής με μαγιά που έχω ήδη στο blog. Φυσικά πάντα μπορούμε να φτιάξουμε ζυμάρι για αγνιόπιτες χωρίς μαγιά.
Αγνιόπιτες αλλιώς

Παρατηρήσεις

1)Αν τα χόρτα μας  δεν είναι έτοιμα, αρχίζουμε την διαδικασία απ΄ αυτά γιατί πρέπει να κρυώσουν εντελώς.

2)Αν χρησιμοποιήσουμε σκέτο σπανάκι ψιλοκόβουμε και λίγο άνηθο ή μαϊντανό για μυρωδιά. Συνηθίζω και κρατώ λίγο από το τσιγαρισμένο σπανάκι όταν φτιάχνω σπανακόρυζο (πριν βάλω το ρύζι) για να έχω για τα διάφορα πιτάκια μου έτοιμο υλικό.

3)Η επεξεργασία της ζύμης, ακόμη κι όταν δεν περιέχει μαγιά, γίνεται πιο εύκολα μετά από το ξεκούρασμα.

Καλό μήνα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο