Αγκιναροκούκια με ντομάτα

Οι χοχλιοί είναι προαιρετικοί!
 
 
Ίσως η τελευταία φορά που μαγείρεψα αγκιναροκούκια για
φέτος. Τα κουκιά έχουν σχεδόν όλα μεστώσει και μόνο οι καρποί τους είναι
αξιοποιήσιμοι πια. Αυτά εδώ όμως ήταν τα περισσότερα αναπάντεχα τρυφερά και έτσι
ήταν άδικο να πάνε χαμένα και τα πράσινα περιβλήματα των καρπών. 
 
 
Αγκινάρες
βρίσκουμε κατεψυγμένες όλο το χρόνο αλλά ο συνδυασμός με κουκιά είναι καθαρά
ανοιξιάτικος. Τα αγκιναροκούκια γίνονται βέβαια θαυμάσια με αλευρολέμονο ήαλεύρι με ξύδι, αλλά και  η παραλλαγή με
ντομάτα είναι εξίσου νόστιμο και ομοίως παραδοσιακό πιάτο. 
 
 
Μερικοί μάλιστα τα προτιμούν έτσι και το χειμώνα βάζουν ντομάτα από κονσέρβα ή σπιτική σάλτσα ή απλώς πελτέ διαλυμένο σε νερό.   Είχα και
λίγα μάραθα και συμπλήρωσα το αποχαιρετιστήριο φαγητό της Άνοιξης. Τα μάραθα
μπορούν να αντικατασταθούν από άνηθο  αν
δεν μας βρίσκονται. Και τα δικά μου καλλιεργημένα ήταν…
 
 
Επίσης με το φαγητό αυτό ταιριάζουν οι χοχλιοί, γυρευτοί από
τώρα και μετά. Νόστιμοι , χοντροί  ή/ και
λιανοί  χοχλιοί που έχουν πέσει στην
καλοκαιρινή νάρκη τους  και δεν
χρειάζονται σάκασμα. Αυτή βέβαια η προσθήκη στο φαγητό αφορά τους λάτρεις του
είδους … Οι υπόλοιποι μπορούν να τους παραλείψουν.
 
 
Υλικά:
 
750-1000 gr χλωροκούκια αμέστωτα (με τρυφερό
περίβλημα)
7-8 αγκινάρες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια (αν έχουμε, αλλιώς 1 ακόμη μέτριο
ξερό κρεμμύδι)
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 μάτσο μάραθο ή άνηθο
3 μέτριες ντομάτες τριμμένες (να δώσουν περίπου 400 ml πολτό) ή ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ
Αλάτι
1 κύβο λαχανικών
1 κούπα λεμόνι και 1 κουταλιά αλεύρι για το καθάρισμα των
αγκινάρων
Προαιρετικά, 2-3 πατάτες 
και 2 χούφτες χοχλιούς !
 
Επί το έργον:
 
 
Καθαρίζουμε τα κουκιά όπως τα φασολάκια. 
 
 
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες (αναλυτικά εδώ) και τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό ,  λεμόνι και αλεύρι. 
Αν βάλουμε χοχλιούς, τους προετοιμάζουμε
όπως περιγράφεται στη σχετική ανάρτηση.  
 
Καθαρίζουμε  το μάραθο ή το άνηθο και κρατάμε μόνο τα τρυφερά πράσινα
φυλλαράκια. 
 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Το τσιγαρίσουμε λίγο να μαραθεί και προσθέτουμε τους χοχλιούς. Τους φέρνουμε
μια δυο βόλτες να τσιγαριστούν για 5 λεπτά και με ένα κουτάλι τους βγάζουμε, αποφεύγοντας όσο
γίνεται να βγάλουμε κρεμμύδι. Έτσι τώρα έχουμε στην κατσαρόλα μας μόνο
ελαιόλαδο και κρεμμύδι. Ό,τι δηλαδή θα έχει και όποιος δεν βάλει χοχλιούς! 
 
 
Προσθέτουμε τα μάραθα και λίγο νεράκι και αφήνουμε να βράζουν για κανένα
δεκάλεπτο. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα κουκιά, τις αγκινάρες , και τον κύβο ,
λίγο αλάτι και λίγο νεράκι . 
 
 
Αφήνουμε να βράσουν για λίγη ώρα και να χαμηλώσουν
στην κατσαρόλα ( σε μέτρια θερμοκρασία, να μην εξατμιστεί γρήγορα το νερό και μας
«πιάσει»  το φαγητό, και προσθέτουμε την
τριμμένη ντομάτα. Μαγειρεύουμε  μέχρι να
μαλακώσουν όλα τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα . 
 
 
Αν βάλουμε χοχλιούς τους προσθέτουμε ξανά στην κατσαρόλα 10-15 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος . Αφήνουμε το φαγητό μας να
μαρουβίσει και σερβίρουμε. 
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Έφτιαξα το φαγητό στη χύτρα ταχύτητας γι αυτό δεν φαίνεται
η σταδιακή προσθήκη των λαχανικών. Τα έβαλα σχεδόν ταυτόχρονα και την έκλεισα
για 20 λεπτά. Το τελείωμα του φαγητού (που περιλαμβάνει και την επαναφορά των
χοχλιών στην κατσαρόλα) το έκανα  με
ανοικτή τη χύτρα. Μειώθηκε αρκετά ο χρόνος προετοιμασίας και δεν έχασε νοστιμιά.
 
2)Αν βάλουμε άνηθο τον προσθέτουμε μετά από όλα τα υπόλοιπα
λαχανικά στην κατσαρόλα μας . Το μάραθο όπως έχω ξαναπεί μπορεί να είναι
χορταράκι αλλά τον θέλει τον χρόνο του, γι αυτό μπαίνει πάντα πριν απ’ όλα στο
τσικάλι μας!
 
3)Θεωρώ ότι αυτό το φαγητό είναι από εκείνα που νοστιμίζουν πιο πολύ από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ! 
 

Μετά από μια νύχτα με καταιγίδες και αστραπόβροντα εγώ τώρα τι να ευχηθώ; Καλό φθινόπωρο; Τι καιρός!
Καλημέρα σας! 

 

Print Friendly, PDF & Email