Αλμυρά

Μενούζα: το ατομικό κοκορετσάκι

Μενούζα: το ατομικό κοκορετσάκι

Η κρητική εκδοχή του κοκορετσιού !

Τις τελευταίες δεκαετίες και στην Κρήτη έχει καθιερωθεί το σουβλιστό αρνί και το “πανωμερίτικο” κοκορέτσι στη μεγάλη σούβλα. Είναι μεζές παρέας και έτσι βολεύει η μεγάλη ποσότητα ιδιαίτερα το Πάσχα που μαζεύονται πολλοί  στα τραπέζια μας. Είχαμε όμως  και
στην Κρήτη τα κοκορετσάκια μας, τις μενούζες.  Μικρά ατομικά κοκορετσάκια με εντελώς ανάλογο τρόπο παρασκευής με το κλασικό κοκορέτσι και τα ίδια υλικά. Το μέγεθός τους , τους δίνει το πλεονέκτημα να μπορούν να ψηθούν και στο φούρνο της
κουζίνας κι έτσι μπορούμε να τα φτιάχνουμε  ακόμη κι αν δεν διαθέτουμε αυλή και σούβλα. Είναι ωραίος μεζές και προσφέρεται για οινοποσίες…
Μενούζα: το ατομικό κοκορετσάκι
Η  ονομασία μενούζα δεν παραπέμπει ετυμολογικά σε άλλη κρητική λέξη. Με ένα μικρό ψάξιμο στο internet βρήκα ότι υπάρχει  η λέξη menuza στα ισπανικά και σημαίνει μικρός, λεπτός. Μπορεί  βέβαια ο συσχετισμός να είναι τυχαίος … Μενούζες έφτιαχναν στην Κρήτη σε κάθε περίπτωση που απαιτούσε σφάξιμο πολλών ζώων. Σύμφωνα με τους Ν. και Μ. Ψιλάκη , με τα εντόσθια από τα σφάγια που ετοίμαζαν για  γάμους , και πανηγύρια (όχι μόνο το Πάσχα δηλαδή) ετοίμαζαν τις μενούζες (η αναφορά γίνεται στο βιβλίο τους Κρητική Κουζίνα).
Μενούζα: το ατομικό κοκορετσάκι
Εγώ έφτιαξα μία όλη κι όλη, με τα περισσεύματα από τα εντόσθια που χρησιμοποίησα για τους   τζιγεροσαρμάδες  της  Στέλλας Σπανού.
Κράτησα και λίγα από τα εντεράκια της μαγειρίτσας και νάτην η μενούζα μου. Σε κάθε περίπτωση είναι πιο εύκολο να τις φτιάξουμε απ’ ότι το κοκορέτσι. Εξάλλου δεν είναι πάντα πολυάριθμες οι παρέες…

Παρατηρήσεις

1)Αν έχουμε σκεύος  σε κατάλληλο μέγεθος ώστε να στηρίζονται οι μενούζες στα τοιχώματά του και να στάζουν τα υγρά τους στον πάτο, προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό για να ψήσουμε τις μενούζες μας.

2) Μπορούμε να κάνουμε πολύ μικρές (ατομικές) ή λίγο μεγαλύτερες μενούζες. Θα προσαρμόσουμε ανάλογα το μέγεθος που θα κόψουμε τα εντόσθια.

3)Εννοείται ότι μπορούμε να ψήσουμε τις μενούζες μας στα κάρβουνα, πάνω σε σχάρα. Από τώρα και μετά που ανοίγει ο καιρός και αρχίζουν οι εξορμήσεις, είναι μια καλή ιδέα για μεζεδάκι…

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες των ημερών. Να τους χαιρόμαστε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο