Vegan/vegetarian

Κέικ γιαουρτιού 1-2-3-4

Κέικ γιαουρτιού 1-2-3-4

Μια συνταγή τόσο απλή που δεν ξεχνιέται!

Εύκολο κέικ για δυο λόγους: αφενός  έχει απλά και συνηθισμένα υλικά και αφετέρου  η συνταγή του είναι τόσο απλή που δεν ξεχνιέται. Μια φορά τη διαβάζεις , βάζεις λίγο και τη λογική και δεν την ξεχνάς ποτέ!
Ο κώδικας 1-2-3-4 απομνημονεύεται εύκολα και φυσικά δεν πιστεύω ότι κάποιος θα θεωρήσει ότι το 4 αντιστοιχεί στη ζάχαρη και το 1 στο αλεύρι!

Κέικ γιαουρτιού 1-2-3-4
Όπως στα περισσότερα κέικ μου, η λιπαρή ουσία είναι το ελαιόλαδο. Δική μου επέμβαση σε παλιά συνταγή. Η μέτρηση των υλικών γινόταν με κεσέδες γιαουρτιού και είναι τόσο παλιά η συνταγή που φαντάζομαι ότι ο κεσές αφορά ποσότητα 250 γραμμαρίων.
Κέικ γιαουρτιού 1-2-3-4
Κάποιοι θα πρέπει να θυμούνται τις παλιές συσκευασίες γιαουρτιού στα άσπρα πλαστικά κεσεδάκια που κυκλοφορούσαν στα γαλατάδικα πριν οι μεγάλες εταιρείες τυποποιήσουν το γιαούρτι. Για να ακριβολογώ, η συνταγή ήταν 1-2-3-4-5 (1 βούτυρο, 2 ζάχαρη, 3 αλεύρι, 4 κ.γ. μπέικιν , 5 αυγά) αλλά την έχω μετατρέψει εδώ και χρόνια σε 1-2-3-4 όπως θα δείτε παρακάτω.
Όπως όλα τα κέικ με ελαιόλαδο, κι αυτό διατηρείται ΄νωπό περισσότερες μέρες  από τα κέικ βουτύρου και δεν στεγνώνει καθόλου.
Κέικ γιαουρτιού 1-2-3-4
Το αρώματα  που του ταιριάζουν είναι  κατά τη γνώμη μου εκείνα της βανίλιας και του ξύσματος λεμονιού. Και λέω λεμονιού, γιατί έχουμε συχνότερα λεμόνια  στο σπίτι μας από περγαμόντα . Αν παρ’ ελπίδα έχουμε κρατήσει ξύσμα περγαμόντου το κέικ γίνεται εξαιρετικό. Σε μας αρέσει τόσο πολύ, που αν δεν έχω ξύσμα  χρησιμοποιώ εσάνς περγαμόντου.
Κέικ γιαουρτιού 1-2-3-4
Σίγουρα αυτό το κέικ είναι πιο απλό και λιγότερο γλυκό από την κλασική σιροπιαστή γιαουρτόπιτα!

Παρατηρήσεις

1)Όπως πάντα δεν ανοίγουμε το φούρνο το πρώτο 45λεπτο . Μπορεί μετά από αυτό το χρόνο να χρειαστει να σκεπάσουμε το κέικ μας με χαρτί ψησίματος. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας μια λάμα μαχαριού στο κέικ στα 55 λεπτά. Αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο αλλιώς το αφήνουμε λίγο ακόμη.

2)Προτιμούμε για τα κέικ ελαιολάδου ελαφρά ελαιόλαδα με μικρή οξύτητα.

3)Για να λαδώσουμε μια φόρμα, ψεκάζουμε με σπρέι λαδιού, πασπαλίζουμε με αλεύρι , τη γυρνάμε να αλευρωθεί  παντού και την τινάζουμε αναποδογυρίζοντάς τη να φύγει το περίσσιο. Αν δεν έχουμε σπρέι λαδιού απλώνουμε με χαρτοπετσέτα ελαιόλαδο να πάει παντού και μετά πασπαλίζουμε με αλεύρι. Φυσικά μπορούμε να επιλέξουμε μια καλή  φόρμα  σιλικόνης και να γλυτώσουμε όλα τα παραπάνω!

Καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο