Vegan/vegetarian

Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée

Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée

Σαμπλεδάκια που λιώνουν στο στόμα σε πολλές εκδοχές: απλά , διπλά, με μαρμελάδα , με σοκολάτα, με τρούφα, με κροκάν!

Η ζύμη sablée   είναι γαλλικής προέλευσης. Έχει όμως εισχωρήσει στις κουζίνες και τις ζαχαροπλαστικές σχολές  όλου του κόσμου. Βουτυράτη και τριφτή είναι ιδανική βάση για τάρτες και δίνει υπέροχα μπισκότα.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Στην Ελλάδα την πήραμε, διατηρήσαμε τα βασικά της υλικά αλλά διαφοροποιήσαμε τον τρόπο παρασκευής της εντελώς. Η κλασική γαλλική παρασκευή της θέλει το βούτυρο παγωμένο, και περιορίζει το χρόνο ζυμώματος στον αναγκαίο για να ενσωματωθούν
απλώς τα υλικά. Δείτε εδώ μια πολύ καλή παρουσίασή της. Στην ελληνική version το βούτυρο χτυπιέται κι αφρατεύει με τη ζάχαρη και τ’ αυγά. Αλλάζει δηλαδή εντελώς η παρασκευή της ζύμης , ίσως από επιρροή της παρόμοιας σμυρναίικης συνταγής.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Δώσαμε λοιπόν δικό μας τρόπο παρασκευής  και δικό μας όνομα στα νόστιμα αυτά μπισκοτάκια. Σαμπλέδες και σαμπλεδάκια
λοιπόν,  και υποθέτω όλοι έχουμε από μια συνταγή τους στα τετράδιά μας.
Είναι πολύ νόστιμα και μπορούν να καταναλωθούν σκέτα, να ενωθούν ανά δύο με μαρμελάδα , να βουτηχτούν σε σοκολάτα , να καλυφθούν με ζαχαρόπαστα . Μεταμορφώνονται ευέλικτα για κάθε περίσταση! Χριστουγεννιάτικα, πασχαλινά, παιδικά, ενηλίκων, ερωτευμένων και μη (για να είμαστε και επίκαιροι…), και γενικώς οι σαμπλέδες είναι παντός καιρού και γούστου.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Η σημερινή συνταγή δεν είναι η δική μου. Μου την έδωσε νέα, ανερχόμενη  και πολλά υποσχόμενη μαγείρισσα και νοικοκυρά. Την έχει από τη μαμά της και είναι σκέτος πειρασμός. Παρόλο που τα υλικά όπως ανέφερα είναι πάνω κάτω τα ίδια, οι αναλογίες είναι εκείνες
που κάνουν τη διαφορά!
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη βανίλια για πρόσθετο άρωμα στη ζύμη μας.

2)H ζύμη αυτή, ακόμη και μ’ αυτόν τον τρόπο παρασκευής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βάση τάρτας.

3)Όπως έγραψα , τα σαμπλεδάκια είναι ευπρόσδεκτα σε κάθε εποχή σε κάθε γιορτή. Αλλάζοντας το σχήμα τους γίνονται επίκαιρα και συμβατά με κάθε γεγονός. Όσοι λοιπόν επιμένουν να θεωρούν γιορτή την αυριανή μέρα, ας τα φτιάξουν σαν καρδούλες και ας τα βουτήξουν σε λιωμένη σοκολάτα, ή ας τα ενώσουν με κόκκινη λαμπερή μαρμελάδα φράουλα ή βύσσινο. Όποιος τα δοκιμάσει είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνει ασυγκίνητος αλλά το κακό είναι ότι δεν θα μείνει μόνο σε ένα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο