Μαρμελάδα μανταρίνι

Αρωματική , εύκολη μαρμελάδα εποχής!

 
 
Όπως έλεγα σε προηγούμενη ανάρτηση το πεσκέσι με τα
εσπεριδοειδή ήταν «βασιλικό». Έτσι εκτός από το κέικ που ήδη έχει φτιαχτεί και
για δεύτερη φορά, μια ποσότητα μανταρινιών χρησιμοποιήθηκε για μαρμελάδα
μανταρίνι. 
 
 
Οι μαρμελάδες εσπεριδοειδών είναι από τις πιο αγαπημένες μου. Μου
αρέσει και το χρώμα τους και η γεύση τους και η ανεπαίσθητη πικράδα που αφήνουν
στο τέλος (αν τους το επιτρέψουμε…). Χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα ολόκληρα τα
φρούτα , φλούδα και σάρκα, και μετρώ τις ποσότητες με όγκους και όχι με βάρος ,
αφενός για ευκολία κι αφετέρου γιατί μπορεί οι ποσότητες των φρούτων που θα
χρησιμοποιήσω να είναι εντελώς τυχαίες, δηλαδή δεν φτιάχνω πάντα 1 κιλό, 2 κιλά, κ.ο.κ. , αλλά όσα έχω!  
 
 
Σε γενικές γραμμές ξεπικρίζω τις φλούδες 
με βράσιμο 2-3 φορές και τις αλέθω λίγο ή πολύ ανάλογα αν θέλω βελούδινο
ή λίγο πιο τραχύ αποτέλεσμα. Επίσης βγάζω όσες περισσότερες άσπρες μεμβράνες μπορώ από
τη σάρκα του φρούτου πριν  ή μετά το
βράσιμό του. Δεν μου έχει τύχει να αποτύχει μαρμελάδα εσπεριδοειδούς  ποτέ, ούτε να βγει πικρή ή  αραιή ή πολύ πυκνή. Δεν μου έχει τύχει επίσης
να περισσέψει κάποια χρονιά τέτοια μαρμελάδα! Θα την χρησιμοποιήσω
οπωσδήποτε  κάπου. Σε μπισκότα, σε κέικ,
σε πορτοκαλόπιτες ή μανταρινόπιτες αφού όπως θα έχετε δει βάζω στο μείγμα της
πορτοκαλόπιτας και μαρμελάδα!
 
 
 
Ας δούμε λοιπόν την εύκολη συνταγή μου για μαρμελάδα μανταρίνι:

 

Υλικά:

Μανταρίνια
Ζάχαρη (η ποσότητα παρακάτω)
Νερό (για κάθε 10 μανταρίνια , ½ κούπα)
Χυμός λεμονιού  (για
κάθε 10 μανταρίνια 2-3 κουταλιές σούπας)
 

Επί το έργον:

 
 
Πλένουμε πολύ καλά τα μανταρίνια.
 
 
Τα καθαρίζουμε και
παίρνουμε τις φλούδες τους. Τις βάζουμε σε κρύο νερό που να τις σκεπάζει και
τις βράζουμε για 5 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός). 
 
 
Αδειάζουμε
το νερό και επαναλαμβάνουμε το ξεπίκρισμα άλλες δυο φορές. Δοκιμάζουμε μια
ακρούλα αν έχει ξεπικρίσει και επαναλαμβάνουμε αν είναι ακόμη πικρή. Τις στραγγίζουμε
σε σουρωτήρι. 
 
 
Κόβουμε εγκάρσια τη σάρκα των μανταρινιών και αφαιρούμε τα
κουκούτσια, φροντίζοντας να μη χάσουμε το χυμό τους (τον συγκεντρώνουμε σε
μπολ). Με ψαλίδι κόβουμε και όση μπορούμε από τη λευκή μεμβράνη (αλλιώς το
αφήνουμε μετά το βράσιμο αυτό). 
 
 
Βάζουμε φλούδες και σάρκα με το χυμό των
μανταρινιών και  το νερό (½ κούπα νερό ανά
10 μανταρίνια) να βράσουν. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία
ώστε να σιγοβράζουν. Αυτά θα κατεβάσουν υγρό κι άλλα υγρά.
 
 
Όταν μαλακώσουν
αρκετά (περίπου σε κανένα εικοσάλεπτο ως μισάωρο) αποσύρουμε από το μάτι . Σ’
αυτή τη φάση βγάζουμε κάποιες μεμβράνες ακόμη  με ένα πιρούνι. 
 
Αλέθουμε αμέσως αν έχουμε ραβδομπλέντερ
ή αφήνουμε να γίνει χλιαρό το μείγμα μας και το αλέθουμε στο multi. Κάνουμε όσο λεία θέλουμε τη
μαρμελάδα μας, αλέθοντας ανάλογα. Μετράμε τον πολτό με μια κούπα  και προσθέτουμε ΄3/4 του όγκου του ζάχαρη .Δηλαδή για 4 μέρη πολτού, 3 μέρη ζάχαρη. Ξαναβράζουμε τη μαρμελάδα μας
με ξεσκέπαστη κατσαρόλα και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. 
 
 
Αφήνουμε να βράζει μέχρι να δέσει .Ανακατεύουμε συχνά. Ιδίως προς το τέλος, θέλει συνεχές ανακάτεμα. Δοκιμάζουμε το δέσιμο όπως περιγράφεται
εδώ (ή με ένα θερμόμετρο για μαρμελάδες, μέχρι να φτάσει στους 103-105 βαθμούς).
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού , ανακατεύουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε
από το μάτι. 
 
 
Αφήνουμε να σταματήσει ο βρασμός και σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν. Διατηρούμε εκτός
ψυγείου τη μαρμελάδα μας πριν ανοίξουμε
τα βάζα. Μετά τη βάζουμε στο ψυγείο.
 
 

Παρατηρήσεις:

 
1)Το ξεπίκρισμα είναι αναγκαίο στα εσπεριδοειδή. Δεν
γλυκαίνουν με τη ζάχαρη, αλλά με το νερό! Αντί να τα βράσουμε μπορούμε να τα
γλυκάνουμε σε κρύο νερό αλλάζοντάς το κάθε 2-3 ώρες για ένα ολόκληρο
εικοσιτετράωρο.
 
2)Το δέσιμο μπορεί να γίνει σε δυο φάσεις. Να την αφήσουμε
δηλαδή μισοβρασμένη και να τη δέσουμε  την επόμενη μέρα.
 
3)Στις μαρμελάδες εσπεριδοειδών δεν βάζω άλλο άρωμα γιατί
είναι ιδιαίτερα αρωματικές «από δικού τους».
 
4)Μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα της ζάχαρης ως 1:1. Δηλαδή ίσες κούπες ζάχαρης και πολτού (ιδιαίτερα αν τα φρούτα είναι ξινά). Η ζάχαρη μετριάζει την ξινίλα αλλά ΟΧΙ την πικρίλα!
 
5)Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε τη μαρμελάδα με κλημεντίνες. Με τα μανταρίνια είναι όμως πιο αρωματική κατά τη γνώμη μου.  

Καλή επιτυχία!

  

Print Friendly, PDF & Email