Αλμυρά

Κοκκινιστό κουνέλι

Κοκκινιστό κουνέλι

Αγαπημένο παραδοσιακό κρητικό πιάτο!

Το κουνέλι είναι αγαπημένο κρέας των απανταχού κρητικών. Απ’ ότι ξέρω στην Κρήτη καταναλώνουμε τα περισσότερα κουνέλια από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας. Είναι νόστιμο και υγιεινό κρέας  που περιέχει άριστης ποιότητας πρωτεΐνη και ελάχιστα λιπαρά (μόνο 8%!).
Κοκκινιστό κουνέλι
Στην κρητική διατροφή είχε πρωτεύοντα ρόλο και έτσι εώ το μαγειρεύουμε με πολλούς τρόπους και το συνδυάζουμε με διάφορα υλικά. Το συναντάμε πολύ συχνότερα από το μοσχάρι στην κρητική κουζίνα ίσως επειδή κάθε κρητικός της επαρχίας που «ήθελε νάχει το κάθε του πράμα» είχε όχι μόνο κοτέτσι αλλά και κουνελώνα.
Κοκκινιστό κουνέλι
Αυτά βέβαια σε παλιότερες εποχές. Τώρα δύσκολα βρίσκεις κουνέλι από σπίτι. Είναι βλέπετε και δύσκολη η εκτροφή τους. Βρωμίζουν εύκολα και θέλουν συχνό καθάρισμα , μυρίζουν άσχημα αν μείνουν ακαθάριστα έστω και για λίγο, προσβάλλονται συχνά από διάφορες αρρώστιες αν δεν είναι μερακλής ο εκτροφέας, και γενικά θέλουν το χρόνο τους. Αφήστε που ματιάζονται εύκολα όπως λένε οι ειδήμονες!!!
Δυστυχώς οι συνθήκες καθαριότητας και εκτροφής επηρεάζουν πολύ την ποιότητα του κρέατός τους και έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή μας. Ευτυχώς γίνεται πλέον συστηματική και οργανωμένη εκτροφή σε κουνελοτροφεία κι έτσι δεν στερούνται τον αγαπημένο τους μεζέ όσοι το προτιμούν.
Κοκκινιστό κουνέλι
Όπως έχω ξαναγράψει για μένα ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος του κουνελιού είναι στο τηγάνι, αλλά όταν θέλω να γίνει φαγάκι κι όχι μεζές το φτιάχνω κοκκινιστό ή στιφάδο ή στο φούρνο. Σήμερα έγινε κοκκινιστό και δεν αφήσαμε κοκαλάκι! Το κοκκινιστό κουνέλι στην Κρήτη το φτιάχνουμε απλά, χωρίς υπερβολή στα μυρωδικά. Θέλει όμως το κρασάκι του και το σιγοβράσιμό του για να μελώσει και να νοστιμίσει…
Κοκκινιστό κουνέλι
 

Παρατηρήσεις

1)Το κουνέλι είναι νοστιμότερο αν σιτέψει λίγο πριν μαγειρευτεί. Αντί σιτέματος, μπορούμε να το βάλουμε για 2-3 μέρες στην κατάψυξη ,και να το ξεπαγώσουμε φυσιολογικά (όχι με ζεστό νερό ή στα μικροκύματα) . Το μαρινάρισμα στο ξιδόνερο το θεωρώ απαραίτητο για να νοστιμίσει .

2)Σήμερα το έσβησα με μαυροδάφνη και μπορώ να πω ότι ήταν πολύ επιτυχημένη επιλογή!

3)Κόβουμε το κουνέλι με μαχαίρι στις κλειδώσεις  του κι όχι με μπαλτά  ώστε να μη γεμίσει κοκαλάκια το φαγητό μας.

4)Μπορούμε να προσθέσουμε “μια ιδέα” κανέλα, αλλά εμείς προτιμούμε το μπαχάρι..

Καλή βδομάδα και καλό μήνα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο