Αλμυρά

Γιαχνερά χόρτα με καπνιστό κρέας (απάκι, καπνιστή μπριζόλα ή σύγλινα)

Γιαχνερά χόρτα με καπνιστό κρέας (απάκι, καπνιστή μπριζόλα ή σύγλινα)

Απάκι ή καπνιστή μπριζόλα ή σύγλινο με μυρωδιές!

Ένα από τα καλύτερα πιάτα που μπορούμε να φτιάξουμε με τα προϊόντα των χοιροσφαγίων είναι τα συνδυάσουμε με γιαχνερά χόρτα που έτσι κι αλλιώς τώρα είναι η εποχή τους. Ο συνδυασμός είναι απίστευτος! Τα μυρωδάτα γιαχνερά χόρτα δένουν τέλεια τόσο με το νωπό χοιρινό κρέας, όσο και με τα καπνιστά παράγωγά του.

Γιαχνερά χόρτα με καπνιστό κρέας (απάκι, καπνιστή μπριζόλα ή σύγλινα)

Το πλεονέκτημα αυτής της εκδοχής είναι ότι το φαγητό αυτό θέλει πολύ λιγότερο χρόνο από το αντίστοιχο με νωπό κρέας. Και για όσους αγαπούν την μυρωδιά και τη γεύση του καπνιστού, αυτό το πιάτο είναι μάλλον καλύτερο! Υπάρχουν βέβαια στο site και οι συνταγές με νωπό κρέας, και ως “χοιρινό με γιαχνερά και ντομάτα” και ως “χοιρινό με γιαχνερά αυγολέμονο”.

Γιαχνερά χόρτα με καπνιστό κρέας (απάκι, καπνιστή μπριζόλα ή σύγλινα)
Λίγες οι βροχές φέτος στα μέρη μας κι ο κόσμος έχει απογοητευτεί . Φοβούνται πώς ούτε του χρόνου  θα έχουμε βεντέμα… Και τα χόρτα μέχρι τώρα ήταν λιγοστά. Ξεραΐλα είχε πέσει στα χωράφια.  Ευλογία είναι η βροχή . Να, δυο τρεις μέρες έβρεξε καλά και γέμισε η εξοχή μας χόρτα.
Από τώρα και μετά μέχρι αργά την Άνοιξη , περπατώντας στις γειτονιές μας όλο και κάπου θα μυρίζει μάραθο ή καυκαλήθρες κι άλλα γιαχνερά.
Γιαχνερά χόρτα με καπνιστό κρέας (απάκι, καπνιστή μπριζόλα ή σύγλινα)
Τα συνδυάζουμε με ό,τι φανταστείτε! Κρέας , ψάρια, θαλασσινά, χοχλιούς, αλλά και με πατάτες αγκινάρες ή κουνουπίδι.  Και φτιάχνουμε πίτες , πιτάκια τηγανιού.
Γιαχνερά χόρτα με καπνιστό κρέας (απάκι, καπνιστή μπριζόλα ή σύγλινα)
 Όσο πιο μεγάλη η ποικιλία, όσο πιο πολλά τα είδη που θα ανακατέψουμε τόσο καλύτερο γίνεται το φαγητό ή η πίτα. Η μαστοριά όμως είναι να ξέρει κάποιος πόσα θα βάλει από κάθε είδος ώστε οι γεύσεις να είναι ισορροπημένες και να συνδυάζονται χωρίς να καλύπτει η μια την άλλη.Έχω να το λέω πως σαν τις χορτόπιτες της μάνας μου δεν θα φτιάξω ποτέ…
Γιαχνερά χόρτα με καπνιστό κρέας (απάκι, καπνιστή μπριζόλα ή σύγλινα)
Η δική μου ποικιλία αυτή τη φορά είχε: μάραθα, αγριοπρασάκια, λαψανίδες, αγριολάπαθα, καυκαλήθρες, αρχατζίκους, γαλατσίδες,  και από ήμερα 5-6 ρίζες σπανάκι ,  5-6 φύλλα γούλα (σέσκουλα), και  ξερό κρεμμύδι.
Γιαχνερά χόρτα με καπνιστό κρέας (απάκι, καπνιστή μπριζόλα ή σύγλινα)
Είπα να τα φτιάξω σκέτα , με μια πατάτα αλλά την τελευταία στιγμή είδα στο ψυγείο μου 2-3 φέτες απάκι ήταν δεν ήταν 300 γραμμάρια. Το φαγητό είναι υπέροχο! Οι γεύσεις δένουν θαυμάσια.

Παρατηρήσεις

1)Το απάκι θέλει ελάχιστο ψήσιμο, όπως και η καπνιστή μπριτζόλα και τα σύγλινα.  Αν χρησιμοποιηθεί άλλο είδος κρέατος  πρέπει να το χειριστούμε αναλόγως. Συνήθως τα καπνιστά κρέατα είναι ψημένα.

2)Μπορούμε να μη βάλουμε ντομάτα και να αφήσουμε το φαγητό μας να απορροφήσει όλα τα υγρά του και να το σερβίρουμε με το λαδάκι του και λεμόνι.

3)Το πιάτο σηκώνει και πατατούλα. Θα την προσθέσουμε με τα χόρτα, πριν από την ντομάτα.

4)Τα είδη των χόρτων που θα βάλουμε είναι προσωπική επιλογή αλλά ας είναι διάφορα…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο