Γιαχνιστά χόρτα με καπνιστό κρέας (απάκι, καπνιστή μπριζόλα ή σύγλινα)

Απάκι ή καπνιστή μπριζόλα ή σύγλινο με μυρωδιές!

Ένα από τα καλύτερα πιάτα που μπορούμε να φτιάξουμε με τα προϊόντα των χοιροσφαγίων είναι τα συνδυάσουμε με γιαχνερά χόρτα που έτσι κι αλλιώς τώρα είναι η εποχή τους. Ο συνδυασμός είναι απίστευτος! Τα μυρωδάτα γιαχνερά χόρτα δένουν τέλεια τόσο με το νωπό χοιρινό κρέας, όσο και με τα καπνιστά παράγωγά του.

Το πλεονέκτημα αυτής της εκδοχής είναι ότι το φαγητό αυτό θέλει πολύ λιγότερο χρόνο από το αντίστοιχο με νωπό κρέας. Και για όσους αγαπούν την μυρωδιά και τη γεύση του καπνιστού, αυτό το πιάτο είναι μάλλον καλύτερο! Υπάρχουν βέβαια στο site και οι συνταγές με νωπό κρέας, και ως «χοιρινό με γιαχνερά και ντομάτα» και ως «χοιρινό με γιαχνερά αυγολέμονο»

 
 
Λίγες οι βροχές φέτος στα μέρη μας κι ο κόσμος έχει
απογοητευτεί . Φοβούνται πώς ούτε του χρόνου  θα έχουμε βεντέμα… Και τα χόρτα μέχρι τώρα ήταν λιγοστά. Ξεραΐλα είχε πέσει στα χωράφια.  Ευλογία
είναι η βροχή . Να, δυο τρεις μέρες έβρεξε καλά και γέμισε η εξοχή μας χόρτα.
   
 
 Από τώρα και μετά μέχρι αργά την
Άνοιξη , περπατώντας στις γειτονιές μας όλο και κάπου θα μυρίζει μάραθο ή
καυκαλήθρες κι άλλα γιαχνερά.
 
 
Τα συνδυάζουμε με ό,τι φανταστείτε! Κρέας , ψάρια, θαλασσινά, χοχλιούς,
αλλά και με πατάτες αγκινάρες ή κουνουπίδι.  Και φτιάχνουμε πίτες , πιτάκια τηγανιού.
 
 
 Όσο
πιο μεγάλη η ποικιλία, όσο πιο πολλά τα είδη που θα ανακατέψουμε τόσο καλύτερο
γίνεται το φαγητό ή η πίτα. Η μαστοριά όμως είναι να ξέρει κάποιος πόσα θα
βάλει από κάθε είδος ώστε οι γεύσεις να είναι ισορροπημένες και να συνδυάζονται
χωρίς να καλύπτει η μια την άλλη.Έχω να το λέω πως σαν τις χορτόπιτες της μάνας μου δεν θα φτιάξω ποτέ…
 
 
 
 
Η δική μου ποικιλία αυτή τη φορά είχε: μάραθα,
αγριοπρασάκια, λαψανίδες, αγριολάπαθα, καυκαλήθρες, αρχατζίκους, γαλατσίδες,  και από ήμερα 5-6 ρίζες σπανάκι ,  5-6 φύλλα γούλα (σέσκουλα), και  ξερό κρεμμύδι. 
 
 
Είπα να τα φτιάξω σκέτα , με
μια πατάτα αλλά την τελευταία στιγμή είδα στο ψυγείο μου 2-3 φέτες απάκι ήταν
δεν ήταν 300 γραμμάρια. Το φαγητό που προέκυψε ήταν υπέροχο! ΟΙ γεύσεις έδεσαν
θαυμάσια και θα επαναληφθεί σύντομα…
 

Υλικά:

1 κιλό άγρια χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια, κλπ)
5-6 αγριοπρασάκια ή 3-4 ήμερα πράσα
1 μικρό μάτσο μάραθα (κατά προτίμηση άγρια)
Και αν μας βρίσκονται , λίγα φύλλα γούλα (σέσκουλα) και λίγες
ρίζες σπανάκι
¾ κούπας ελαιόλαδο
1,5 κούπα πολτό ντομάτας  και 1 κουταλιά πελτέ (ή ένα κουτάκι κονκασέ)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι  σε καρεδάκια
Αλατοπίπερο
Περίπου 300 γραμμάρια απάκι ή καπνιστή μπριτζόλα ή άλλο
καπνιστό κρέας της επιλογής μας.
 

Επί το έργον:

 
Καθαρίζουμε τα χόρτα από μαραμένα φύλλα και σκληρά κοτσάνια  και τα αφήνουμε για λίγο  σε μια λεκάνη με νερό . 
 
 
Κάνουμε το ίδιο με τα
πρασάκια , τα μάραθα και τα υπόλοιπα χορταρικά. Μαραίνουμε το κρεμμύδι με το
λάδι  και προσθέτουμε τα μάραθα και λίγο
νερό. Αφήνουμε να βράσουν τουλάχιστον για 20 λεπτά. 
 
 
Τα άγρια μάραθα αργούν να
βράσουν. Αν είναι καλλιεργημένα , ίσως χρειάζονται λιγότερο. Προσθέτουμε τα πράσα
κομμένα σε ραβδάκια, τα γούλα και το σπανάκι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, να
κατεβούν. 
 
 
Αφήνουμε να βράσουν κανένα τέταρτο,
και προσθέτουμε την ντομάτα. 
 
 
 
Πρέπει   να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν και αν
χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι πότε πότε. 
 
Όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε το
καπνιστό κρέας κομμένο σε μπουκιές . Ανακατεύουμε ελαφρά , αφήνουμε να βράσουν
όλα μαζί για λίγο ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και αποσύρουμε από το μάτι. 
 
 
Μετά
από 10 λεπτά σερβίρουμε.
 
 

Παρατηρήσεις:

1)Το απάκι θέλει ελάχιστο ψήσιμο, όπως και η καπνιστή
μπριτζόλα και τα σύγλινα.  Αν χρησιμοποιηθεί
άλλο είδος κρέατος  πρέπει να το
χειριστούμε αναλόγως. Συνήθως τα καπνιστά κρέατα είναι ψημένα.
 
2)Μπορούμε να μη βάλουμε ντομάτα και να αφήσουμε το φαγητό μας
να απορροφήσει όλα τα υγρά του και να το σερβίρουμε με το λαδάκι του και
λεμόνι.
 
3)Το πιάτο σηκώνει και πατατούλα. Θα την προσθέσουμε με τα
χόρτα, πριν από την ντομάτα.
 
4)Τα είδη των χόρτων που θα βάλουμε είναι προσωπική επιλογή
αλλά ας είναι διάφορα…
 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email