Καθημερινό φαγάκι εποχής!
Σε μια πρόσφατη ιντερνετική συζήτηση με μέλη της ομάδας ΤΟΠΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ (στο facebook), η κυρία Α.Α. πρότεινε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη σε μια κρητική (και όχι μόνο) συνταγή , μια προσθήκη που συνηθίζεται παραδοσιακά στην περιοχή της. Μας είπε να δέσουμε με ντελμπιέ το κλασικό κουνουπίδι γιαχνί.
Για το ντελμπιέ σας έχω μιλήσει και άλλη φορά. Είναι κλασικός τρόπος μαγειρέματος των ρεβυθιών , και άλλων οσπρίων (όπως τα μαυρομάτικα φασολάκια και τα μπίζα), ιδίως τον χειμώνα που δεν υπήρχαν ντομάτες. Δεν τα λέμε δηλαδή ρεβίθια με αλευρολέμονο αλλά ρεβύθια ντελμπιέ ή κατ’ άλλους ντερμπιέ.
Υλικά
1 μικρό κουνουπίδι
2-3 μεγάλα καρότα
5-6 κλαδιά σέλινο
1 ξερό κρεμμύδι
3 μέτριες πατάτες
¾ κούπας ελαιόλαδο
300-400 γραμμάρια πολτό ντομάτας (εγώ έβαλα από αυτή που έχω
διατηρήσει στην κατάψυξη, αλλά θα ταιριάζει και κονσέρβας, ή απλώς 2 κουταλιές
πελτές διαλυμένος σε νερό.
Αλάτι
Πιπέρι
Και για το ντελμπιέ,
½ κούπα χυμό λεμονιού (ή λίγο παραπάνω ανάλογα με το πόσο μας αρέσει η
ξινή γεύση στα φαγητά μας) και 2 κουταλιές αλεύρι.
Επί το έργον
Πλένουμε τα λαχανικά μας και τα κόβουμε: σε μπουκετάκια το κουνουπίδι , σε ροδέλες τα καρότα και σε φέτες τις πατάτες. Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια και προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά.
Τα φέρνουμε 2-3 γύρες στην κατσαρόλα, να τσιγαριστούν . Προσθέτουμε την ντομάτα και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία. Αλατίζουμε. Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγομαγειρεύεται μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι.
Όταν είναι έτοιμο, χτυπάμε το αλεύρι με το λεμόνι σε ένα πιάτο και με μια κουτάλα προσθέτουμε ζουμάκι από την κατσαρόλα όπως κάνουμε στο αυγολέμονο).Αδειάζουμε το αλευρολέμονο στο υπόλοιπο φαγητό περιμετρικά , κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά πάνω στο μάτι για να πάει παντού αλλά και για να μη πιάσει, και αφήνουμε μα πάρει μια δυο βράσεις.
Αποσύρουμε από το μάτι, αφήνουμε να μαρουβίσει και σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι.
Παρατηρήσεις
1)Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα το φαγητό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να μη διαλυθούν τα λαχανικά.
2)Επειδή βρέθηκε και μια σελινόριζα στο ψυγείο μου, την πρόσθεσα κομμένη σε φέτες μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά. Ταίριαξε θαυμάσια!
3)Την επόμενη φορά θα το φτιάξω και «λευκό». Θα παραλείψω την ντομάτα, και θα προσθέσω το αγαπημένο μου μάραθο. Υποθέτω ότι θα είναι πολύ νόστιμο κι έτσι γιατί το κουνουπίδι ταιριάζει πολύ με το λεμόνι ούτως ή άλλως, και το μάραθο είναι κατά τη γνώμη μου το μυρωδικό που του ταιριάζει περισσότερο απ’ όλα.
4)Ευχαριστώ την κυρία Α.Α. για τη συνταγή (παρεμπιπτόντως, ο συνδυασμός των αρχικών του ονόματός της δεν είναι καθόλου τυχαίος…).
Σαν παιδί αυτά τα λαχανικά ούτε τα πλησίαζα, έκανε μεγάλο αγώνα η μάνα μου, ανεπιτυχώς δυστυχώς για μένα. Τώρα τα λατρεύω! Μου αρέσει όταν τα βλέπω έτσι ζουμερά με σαλτσούλα για να βουτάς και λίγο ψωμάκι! Τέλειο χειμωνιάτικο φαγητό, το μόνο που λείπει είναι ο χειμώνας χαχα!
Μετέτρεψες το ταπεινό κουνουπιδάκι σε αληθινή γκουρμεδιά!
Υπέροχο πιάτο Βαγγελιώ μου, με πολύ νόστιμους συνδυασμούς λαχανικών, και η σελινόριζα που πρόσθεσες θα ταίριαξε υπέροχα!
Φιλιά!
Το αλευρολέμονο το χρησιμοποιώ συχνά για το δέσιμο σάλτσας.
Κουνουπίδι γιαχνί έχω χρόνια να κάνω αρέσει στο Θ. αλλά εμένα όχι ιδιαίτερα το προτιμώ με διαφορετικούς τρόπους.
Καλό βράδυ.
Το τερμπιέ….. όντως ειναι λεξη τουρκική…. έτσι το έλεγε η πεθερα μου που ηταν απο την παλιά Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας… το έκανε το κουνουπίδι γιαχνί.. με μια πατατούλα αλλα αυτό που έκανες είναι πολύ ωραιο … το έχω κανει και με μανιτάρια μέσα… γινεται εξαιρερικό…έχω κουνουπίδι και θα φτιαχτεί αυριο.. Βαγγελιώ μου… φιλακια…
Πρέπει να έγινε νοστιμότατο!!! Το αλευρολέμονο εγώ το χρησιμοποιώ κάποιες φορές για το αυγολέμονο!
Φιλάκια Βαγγελιώ και γεια στα χέρια σου!
Δοκιμαστε το,με ξινοχοντρο αντι για αλευρολεμονο,Ειναι εξισου υπεροχο.
[…] αυτή την αλευρόσαλτσα σε λαδερά (εδώ σε κουνουπίδι γιαχνί) και όσπρια (εδώ στα ρεβύθια) αλλά και στην […]
Καλησπέρα απο Σκοπελο εγω και γενικά εδω βάζουμε δαμάσκηνα ξινά και γλυκά του ταιριάζουν πολυ Σας ακολουθώ να ειστε καλα !!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που σας αρέσει η σελίδα και οι συνταγές.
Πωπω πόσο ωραία ιδέα αυτή με τα δαμάσκηνα!Βέβαια το νησί σας έχει τα καλύτερα δαμάσκηνα αλλά κάτι θα κάνω και με τα δικά μας ;-)! Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε! Ξερά ή φρέσκα δαμάσκηνα βάζετε;
Καλημέρα Βαγγελιώ μου, μόλις έφτιαξα το κουνουπίδι ντερμπιε. Θα το συνοδεύσω με τα ψητά μπιφτέκια. Ευτυχώς που τα παιδάκια μου το τρώνε όπως και να το φτιάξω. Καλο μεσημέρι. Ελένη Ζορμπά.
Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου που το δοκίμασες! Θα χαρώ να σας αρέσει!