Vegan/vegetarian

Γίγαντες πλακί στον φούρνο: ο γρήγορος τρόπος (VIDEO)

Γίγαντες πλακί στον φούρνο: ο γρήγορος τρόπος (VIDEO)
Κλασικοί αλλά και με σύγλινο ή απάκι! 
Ακόμη κι εκείνοι που δεν είναι «των οσπρίων», δεν θα έλεγαν όχι σε ένα πιάτο καλομαγειρεμένους  γίγαντες. Μάλιστα είναι από τα όσπρια που τρώγονται χειμώνα-καλοκαίρι. Πόσες φορές δεν έχουμε απολαύσει με το καλοκαιρινό μας ουζάκι γίγαντες. Ακόμη και ουζερί  παραθαλάσσια περιλαμβάνουν το πιάτο στο μενού τους. Ίσως επειδή ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι πλακί στο φούρνο και όχι σούπα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πιάτο με σφικτή σάλτσα που μπορούμε να σερβίρουμε  ακόμη και με πιρούνι.
Γίγαντες πλακί στον φούρνο: ο γρήγορος τρόπος (VIDEO)
Απαραίτητα υλικά για κάθε  πλακί –άρα και για τους γίγαντες- είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο κι ο μαϊντανός (όχι το σέλινο) και το πιπέρι. Μπορούμε βέβαια να το κάνουμε λίγο πιο καυτερό με μια μικρή  καυτερή πιπερίτσα, αλλά αυτά για πιο τολμηρούς και για οικογένειες χωρίς παιδιά.  Πλακί  επίσης κάνουμε πολλά ψάρια και θαλασσινά . Η προσθήκη κάποιου ντόπιου αλλαντικού  «ανεβάζει» πολύ το πιάτο και του δίνει πρόσθετη νοστιμιά. Πολλές φορές τα όσπρια συνοδεύονται με αλλαντικά εντός ή εκτός της κατσαρόλας. Συνδυάζουμε  τους γίγαντες πολύ συχνά με  λουκάνικα.
Γίγαντες πλακί στον φούρνο: ο γρήγορος τρόπος (VIDEO)

Ιδανικά όμως είναι  δυο κρητικά αλλαντικά που απ’ ότι είδα στην πρόσφατη διαμονή μου στην Αθήνα κυκλοφορούν πλέον  και εκτός Κρήτης: το απάκι και τα σύγλινα  (και ΟΧΙ σύγκλινα, άσχετα τι λέει το λεξικό της google ), με καλύτερα τα σύγλινα. Εξάλλου είναι τόσο εύκολο να φτιάξουμε σύγλινα στο σπίτι   που μπορεί ο καθένας να το τολμήσει. Αξίζει τον κόπο γιατί νοστιμίζουν και αναβαθμίζουν πολλά πιάτα.

Γίγαντες πλακί στον φούρνο: ο γρήγορος τρόπος (VIDEO)
Ο τρόπος που φτιάχνω χρόνια τώρα τους γίγαντες είναι …ενδιάμεσος. Ούτε εντελώς στο φούρνο, ούτε μόνο  στην κατσαρόλα.  Ένα μεγάλο μέρος του μαγειρέματος γίνεται στην κατσαρόλα (και στην χύτρα ταχύτητας, αν έχουμε) και το δέσιμο των υλικών γίνεται στο φούρνο. Αυτό το τέλειωμα του δίνει τη νοστιμιά των φαγητών του  φούρνου, ενώ η προεργασία στην κατσαρόλα εξασφαλίζει οικονομία χρόνου (και όχι μόνο!).

Παρατηρήσεις

1)Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε την σάλτσα στο φούρνο και να προσθέσουμε τους ήδη βρασμένους γίγαντες. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, αλλά στο φούρνο.

2)Στη χύτρα ταχύτητας οι καλόψητοι (βραστεροί) γίγαντες που έχουν μπει αποβραδίς σε νερό χρειάζονται περίπου μισή ώρα , το πολύ 40 λεπτά.  Αν βράζουμε ταυτόχρονα και τη σάλτσα, το φαγητό μας θέλει άλλη μισή ώρα στο φούρνο, οπότε ο συνολικός χρόνος  δεν είναι πολύς για πιάτο οσπρίων. Το θέμα είναι να θυμηθούμε να βάλουμε τους γίγαντες στο νερό,και να είναι νέας εσοδείας και όχι προπέρσινοι…

3)Προτιμώ αυτό το πιάτο χωρίς άλλα λαχανικά (καρότα ή πιπεριές) . Η μεγαλύτερη ποσότητα κρεμμυδιών και ο μαϊντανός  αρκούν. Επίσης οι ποσότητες του αλλαντικού δεν πρέπει να είναι υπερβολικές. Θέλουμε φασόλια με αλλαντικό και όχι αλλαντικό με φασόλια!

4)Η πιο κατάλληλη σαλάτα γι αυτό το πιάτο είναι λάχανο –καρότο
κατά τη γνώμη μου. Αν δεν βάλουμε αλλαντικό , ιδανική συνοδεία του πιάτου  είναι κάποιο παστό ψάρι.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο