Vegan/vegetarian

Σταφιδόψωμο με χαρουπάλευρο

Σταφιδόψωμο με χαρουπάλευρο

Ένα υγιεινό ψωμάκι για το πρωινό μας!

Το χαρουπάλευρο για πολλά χρόνια είχε ξεχαστεί και είχε φύγει από την κουζίνα μας και τη διατροφή μας. Τελευταία όμως έχει επανέλθει δυναμικά. Λίγο η επιστροφή στις ρίζες, λίγο η αναζήτηση υγιεινότερων επιλογών στη διατροφή μας, λίγο η χρήση του από διάσημους σεφ, το υλικό αυτό  ξαναμπήκε στη ζωή μας και στο τραπέζι μας.
Σταφιδόψωμο με χαρουπάλευρο
 Όπως έχω ξαναγράψει, ενώ το χαρουπόμελο –ή πετιμέζι χαρουπιού όπως θα έπρεπε να λέγεται σωστότερα (την εύστοχη επισήμανση την έκανε η Λίλα στο σχετικό post όπου έγινε ολόκληρη συζήτηση)– το φτιάχνω πια εύκολα μόνη μου, το χαρουπάλευρο δεν έχω δοκιμάσει να το φτιάξω ακόμη. Ίσως φταίει και το γεγονός ότι βρίσκω πολύ εύκολα καλής ποιότητας χαρουπάλευρο.
Σταφιδόψωμο με χαρουπάλευρο
Το χαρουπάλευρο  μεταμορφώνει τα  αρτοσκευάσματα. Ψωμί, κέικ, κουλουράκια και παξιμαδάκια αποκτούν άλλη νοστιμιά ,παλιοκαιρίσια γεύση και ιδιαίτερη γλύκα και άρωμα. Οι παλιότερες νοικοκυρές λένε να μη παραλείπουμε την κανέλα στα γλυκά με χαρουπάλευρο γιατί του ταιριάζει πολύ και ενισχύει το άρωμά του. Ελαττώνουμε όμως τη ζάχαρη γιατί το χαρουπάλευρο είναι ήδη γλυκό αλεύρι.
Στην παρακάτω συνταγή κατέληξα μετά από 2-3 δοκιμές, όσον αφορά την ποσότητα της ζάχαρης και του χαρουπάλευρου. Μας άρεσε  και θα το επαναλάβουμε. Αντικαθιστά ένα καθημερινό κέικ στον καφέ ή στο πρωινό και όπως και να το κάνουμε είναι πολύ υγιεινό! Όπως μας λένε οι ειδικοί το χαρούπι και τα παράγωγά του ανήκουν  μάλλον στα σούπερ τρόφιμα!
Σταφιδόψωμο με χαρουπάλευρο

Παρατηρήσεις

1)Η κούπα που χρησιμοποιώ στις μετρήσεις μου είναι η κλασική πυρέξ δοσομετρική κούπα που φαίνεται στη φωτογραφία με το χαρουπάλευρο. Αυτό, και προς απάντηση πολλών φίλων που με ρωτάνε κατά καιρούς. Υποθέτω ότι οποιαδήποτε δοσομετρική κούπα κι αν έχουμε θα είναι ίδιες οι διαβαθμίσεις της (περίπου 250ml).

2)Το ανέβασμα της ζύμης μπορεί να γίνει και στο φούρνο: Αφού τον ανάψουμε στους 50 βαθμούς κλείνουμε
το θερμοστάτη και μετά από  5 λεπτά (να κατεβεί λίγο η θερμοκρασία του) βάζουμε το μπολ με τη ζύμη μας σκεπασμένο. Έτσι περιορίζουμε το χρόνο ανεβάσματος.

3)Τα ψωμάκια μας καταναλώθηκαν σε τρεις μέρες (αυτοσυγκρατηθήκαμε με προσπάθεια) και ήταν το ίδιο νόστιμα και την τελευταία. Πιθανόν να αντέχουν περισσότερες.

4)Το χαρουπάλευρο πρέπει να το κοσκινίσουμε για να μη σβολιάσει.Το περνάμε από το σουρωτήρι αλλά με ήρεμες κινήσεις γιατί είναι δυνατόν να πασπαλίσει όλη την κουζίνα μας! Είναι ελαφρύ σαν σκόνη!

5)Με αυτή την ποσότητα της ζάχαρης τα ψωμάκια μου ήταν κανονικά γλυκά. Επιδέχεται βέβαια αυξομειώσεις και αυτοσχεδιασμούς. Άλλωστε η συνταγή αυτή, αυτοσχεδιασμός ήταν!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο