Βασιλόπιτα γλύκισμα!

Αφράτη βασιλόπιτα-κέικ με υπέροχη υφή και γεύση!
 
 
Παρόλο που οι περισσότεροι έχουμε κόψει ήδη τη βασιλόπιτα
την παραμονή της πρωτοχρονιάς στα σπίτια μας, ανοίγω τις αναρτήσεις του 2014 με
μια νέα συνταγή για βασιλόπιτα (την 3η !) γιατί γνωρίζω ότι θα
κόψουμε κι άλλες πολλές μέχρι το …Φλεβάρη. Αυτό δεν κάνουμε κάθε χρόνο; Μέχρι
να αρχίσουμε τα αποκριάτικα, κόβουμε βασιλόπιτες! Στις δουλειές μας, σε
συλλόγους, σε παρέες, σε ετεροχρονισμένα ρεβεγιόν…
 
 
Το καλό είναι ότι ενώ η γεύση της είναι πλούσια –όπως φαίνεται
από τα υλικά της- η συνταγή είναι τόσο απλή που τη θυμόμαστε ακόμη κι αν δεν
την γράψουμε! Πραγματικά πλούσια γεύση, όπως εξάλλου πρέπει να είναι η γεύση αυτής
της ιδιαίτερης πίτας που κάνουμε μια φορά το χρόνο. Όπως είδα σε μια περιήγηση
στο διαδίκτυο οι παραδοσιακές βασιλόπιτες είναι πλούσιες πίτες  αν και διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Αλμυρές ή
γλυκές διαφέρουν από τις πίτες της καθημερινότητάς κάθε τόπου λόγω της ποικιλίας
των υλικών και κάποιες φορές λόγω του ιδιαίτερου τρόπου παρασκευής.
 
 
Ακόμη και όσοι επιμένουν στο κέικ της φαρίνας (ξέρετε, αυτό
που γράφουν όλα τα πακέτα αλεύρι -1 κούπα βούτυρο-2 ζάχαρη- 1 γάλα (ή χυμό) –
500γρ φαρίνα)  φροντίζουν να το
εμπλουτίζουν με κάποια πιο γιορτινά αρώματα, μαστίχα μαχλέπι ή μοσχοκάρυδο…
 
 
Εγώ θέλω κάτι πιο ιδιαίτερο για τις βασιλόπιτές μου. Κι αυτή εδώ η συνταγή είναι παλιά και κλασική. Στο παλιό οικογενειακό
τετράδιο δίνεται με 10-12 αυγά. Εγώ την κάνω με 5 και είναι αρκετά για 28άρι ταψάκι . Με απλά λόγια ο κανόνας είναι : όσο  βάρος
έχουν τα  αυγά, τόση η ζάχαρη, τόσο το
βούτυρο τόσο το αλεύρι… Και επί πλέον, φουσκωτικό, άρωμα, λίγο κονιάκ. Αυτά!
Άρα μπορούμε να επιλέξουμε να φτιάξουμε μικρή ή μεγάλη βασιλόπιτα. Τη συνηθίζω
όταν αποφασίζω να κάνω βασιλόπιτα χωρίς μαγιά , εναλλακτικά με  την «κρητική βασιλόπιτα» που είχα δώσει
πρόπερσι. 
 
 
 
Επειδή το βούτυρο είναι αναλογικά πολύ, τα τελευταία χρόνια
αντικαθιστώ ένα μέρος με ελαιόλαδο . Η αντικατάσταση όχι μόνο δεν μειώνει τη
νοστιμιά της, αλλά τη διατηρεί καλύτερα και την κάνει πιο εύγεστη! Ακόμη,  για να ελαττώσω  την ένταση του ντόπιου βουτύρου που λέει η
αρχική συνταγή και που στην περίπτωσή μας είναι αιγοπρόβειο, βάζω μισό μισό με
αγελαδινό. Έχουμε λοιπόν και λέμε:
 
Υλικά :
 
5 αυγά ζυγισμένα με το τσόφλι
Το βάρος τους σε αλεύρι
Το βάρος τους σε ζάχαρη
Το βάρος τους σε βούτυρο (ή 1/3 του βάρους σε ελαιόλαδο, 1/3
σε βούτυρο αιγοπρόβειο, 1/3 σε βούτυρο αγελαδινό)
Για κάθε 200 γραμμάρια αλεύρι 1 κουταλάκι του γλυκού (όχι
κοφτό)  μπέικιν
μία κουταλιά σούπας κονιάκ, 2 βανίλιες.
Για κάθε 5 αυγά, 1 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα και
χοντροκοπανισμένα,
και ξύσμα ενός λεμονιού και ενός πορτοκαλιού.
 
Επί το έργον:
 
 
 
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν, και τα
αλέθουμε με κοφτά χτυπήματα στο multi 
 
 
ώστε να έχουμε ανομοιόμορφα κομμάτια. Ζυγίζουμε τα αυγά και τα χωρίζουμε σε
κρόκους και ασπράδια. 
 
Επέλεξα τα βαρύτερα! 
Ζυγίζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας, σε χωριστά μπολ. 
 
 
Ανακατεύουμε στο
αλεύρι το μπέικιν και τα αμύγδαλα.  Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και τα
αφήνουμε στην άκρη. 
 
 
Χτυπάμε τα βούτυρα με το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη πολύ καλά,
 να αφρατέψουν, και προσθέτουμε ένα ένα τους κρόκους
συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε το κονιάκ , το ξύσμα  και τις βανίλιες 
 
 
και τέλος  ενσωματώνουμε 
τη μαρέγκα και το μείγμα αλεύρου  εναλλάξ
σε τρεις δόσεις. 
 
Αυτό το κάνουμε με μια σπάτουλα και με απαλές κινήσεις για να
μη ξεφουσκώσει το μείγμα μας. 
 
Πάλι τελευταία στιγμή θυμήθηκα το νόμισμα! 
Αδειάζουμε σε καλολαδωμένο και καλοαλευρωμένο ταψάκι
28 νούμερο το μείγμα. Ψήνουμε την πίτα μας    στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος),  στη μεσαία σχάρα,  για 60 λεπτά περίπου ( στα 55 λεπτά βυθίζουμε
μαχαίρι και αν η λάμα βγαίνει καθαρή βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, αλλιώς
συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-10 λεπτά ακόμη). 
 
 
Αφήνουμε για 10 λεπτά στο ταψάκι
και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Όταν κρυώσει εντελώς, τη διακοσμούμε όπως μας αρέσει.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Όπως και στα άλλα κέικ , δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν από
τα 45 λεπτά, και τότε αν χρειαστεί σκεπάζουμε την πίτα με χαρτί ψησίματος.
 
2)Αντί αμύγδαλο μπορούμε να βάλουμε σταγόνες σοκολάτας.
 
3)Αν βάλουμε μόνο βούτυρο, μάλλον είναι προτιμότερο να είναι
αγελαδινό για να μη βαρύνει πολύ η γεύση.
 
4)H μαρέγκα γίνεται σφικτή αν προσθέσουμε στα αυγά 1 κουταλάκι ζάχαρη (από τη ζυγισμένη της συνταγής) και 2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού ή ξύδι.
 
5)Η διακόσμηση στη δική μου έγινε με βανίλια (υποβρύχιο) που
χρωμάτισα με χρώματα ζαχαροπλαστικής και τη δούλεψα βουτώντας τη σε αχνοζάχαρη.
Μπορεί να γίνει με λιωμένη σοκολάτα.
 
Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία για όλο τον κόσμο και για
τον καθένα μας ξεχωριστά!

 

 

Print Friendly, PDF & Email