Αλμυρά

Τάρτα με απάκι και κρητική γραβιέρα

Τάρτα με απάκι και κρητική γραβιέρα

Πικάντικα υλικά , εύκολη και γρήγορη λιχουδιά!

Τα χριστουγεννιάτικα καλούδια έχουν από τώρα  κατακλύσει την αγορά. Κι όπως η νηστεία έχει περιοριστεί πια  για τους περισσότερους
στην τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα  έχουν ήδη τη θέση τους στο τραπέζι μας. Για το απάκι σας έχω ξαναμιλήσει.
Τάρτα με απάκι και κρητική γραβιέρα
Είναι σχετικά άπαχο καπνιστό χοιρινό, μαριναρισμένο σε ξύδι και αρωματισμένο  με πιπεροκύμινο. Νοστιμίζει  ομελέτες, σαλάτες και όσπρια και δεν ξέρω πολλούς που να το δοκίμασαν και να μη τους άρεσε. Η ομελέτα με απάκι είναι ιδανικός τρόπος για να το δοκιμάσετε, αλλά σε όποια συνταγή κι αν το έχω χρησιμοποιήσει δίνει άριστα αποτελέσματα.
Τάρτα με απάκι και κρητική γραβιέρα
Τώρα πια κυκλοφορεί από πολλές εταιρείες που το φτιάχνουν με τον παραδοσιακό τρόπο , το έχουν τυποποιήσει ,  και  το διακινούν σε κρητικά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα (δεν γνωρίζω αν εξάγεται). Αναζητείστε το γιατί είναι πραγματική λιχουδιά για το χριστουγεννιάτικο
τραπέζι.
Η τάρτα της σημερινής συνταγής προέκυψε από αυτοσχεδιασμό  αλλά θα καθιερωθεί γιατί άρεσε! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια συνταγή για ζύμη θέλετε. Εγώ αυτή τη φορά έφτιαξα μισή δόση εύκολο φύλλο (μισή δόση γιατί η τάρτα είναι ξεσκέπαστη) . Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Παρατηρήσεις

1)Δεν έβαλα καθόλου αλάτι γιατί και το απάκι μου ήταν πικάντικο και η γραβιέρα μου αρκετά ώριμη οπότε δεν χρειαζόταν.

2)Την επόμενη φορά θα σωτάρω ροδέλες κρεμμυδιού στο τηγάνιπου θα ροδίσω το απάκι , θα τις σβήσω με κάποιο κρασί και θα τις σκορπίσω στην τάρτα μου γιατί  πιστεύω ότι θα ταιριάξουν.

3)Χτύπησα τα αυγά με ανθόγαλο που είχα τυχαία στο ψυγείο, αλλά πιστεύω ότι το ίδιο νόστιμη θα γίνεται η κρούστα και με καλό πλήρες στραγγιστό γιαούρτι. Με ένα κεσεδάκι θα έχουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε και για το φύλλο και για την γέμιση.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο