Τάρτα με απάκι και κρητική γραβιέρα

Πικάντικα υλικά , εύκολη και γρήγορη λιχουδιά!

Τα χριστουγεννιάτικα καλούδια έχουν από τώρα  κατακλύσει την αγορά. Κι όπως η νηστεία έχει
περιοριστεί πια  για τους περισσότερους
στην τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα  έχουν ήδη τη θέση τους στο τραπέζι μας. Για
το απάκι σας έχω ξαναμιλήσει.  
 
 
Είναι σχετικά άπαχο καπνιστό χοιρινό,
μαριναρισμένο σε ξύδι και 
αρωματισμένο  με πιπεροκύμινο.
Νοστιμίζει  ομελέτες, σαλάτες και όσπρια
και δεν ξέρω πολλούς που να το δοκίμασαν και να μη τους άρεσε. Η ομελέτα με απάκι είναι ιδανικός τρόπος για να το δοκιμάσετε, αλλά σε όποια συνταγή κι αν το έχω χρησιμοποιήσει δίνει άριστα αποτελέσματα.
 
 
 
Τώρα πια κυκλοφορεί από πολλές εταιρείες που
το φτιάχνουν με τον παραδοσιακό τρόπο , το έχουν τυποποιήσει ,  και  το
διακινούν σε κρητικά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα (δεν γνωρίζω αν εξάγεται).
Αναζητείστε το γιατί είναι πραγματική λιχουδιά για το χριστουγεννιάτικο
τραπέζι.
 
 
Η τάρτα της σημερινής συνταγής προέκυψε από αυτοσχεδιασμό  αλλά θα καθιερωθεί γιατί άρεσε! Μπορείτε να
χρησιμοποιήσετε όποια συνταγή για ζύμη θέλετε. Εγώ αυτή τη φορά έφτιαξα μισή δόση εύκολο φύλλο (μισή δόση γιατί η τάρτα είναι ξεσκέπαστη) . Έχουμε και λέμε
λοιπόν:
 
Υλικά:
 
½ δόση ζύμη για εύκολο  φύλλο (ή ότι ζύμη για τάρτα κάνουμε συνήθως)
1 κούπα  απάκι κομμένο  σε κυβάκια (200 γραμμάρια περίπου)
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κούπα ώριμη κρητική γραβιέρα σε κυβάκια
1 κούπα φέτα σε κυβάκια
1 κούπα μανιτάρια σε φετάκια (φρέσκα ή του κουτιού)
2 αυγά
2 μεγάλες κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
Λίγο πιπέρι
Μια μέτρια κόκκινη και μια μέτρια πράσινη πιπεριά κομμένες
σε καρεδάκια
 
Επί το έργον:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. 
 
 
Κόβουμε τα υλικά της γέμισης σε κυβάκια. 
 
 
Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να
κάψει 
 
 
και ροδίζουμε τα κυβάκια από το απάκι.
 
 
Απλώνουμε τη ζύμη (η δική μου αυτής
της συνταγής απλώνεται με το χέρι)  σε
πυρίμαχο σκεύος, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε και τοιχώματα. Πάνω στη ζύμη στρώνουμε με τη σειρά: 
 
 
τα κυβάκια από τα τυριά,
τα κυβάκια από το απάκι  και τα
μανιτάρια. 
 
 
Χτυπάμε στο multi τα αυγά με το γιαούρτι και προσθέτουμε στο χυλό το πιπέρι .
 
 
 Περιχύνουμε την τάρτα μας με το χυλό (με τη βοήθεια ενός κουταλιού για να μην
πέσει στη μια μεριά). Σκορπάμε  τα
καρεδάκια από τις πιπεριές στην επιφάνεια.
 
 
Ψήνουμε την τάρτα στους 180 βαθμούς
, σε προθερμασμένο φούρνο, στην πρώτη σχάρα από κάτω, για μια περίπου ώρα. Το
τελευταίο δεκάλεπτο την ανεβάζουμε στην μεσαία σχάρα για να γκρατιναριστεί η
επιφάνεια.
 
 
 Είναι πολύ νόστιμη ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
 
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Δεν έβαλα καθόλου αλάτι γιατί και το απάκι μου ήταν
πικάντικο και η γραβιέρα μου αρκετά ώριμη οπότε δεν χρειαζόταν.
 
2)Την επόμενη φορά θα σωτάρω ροδέλες κρεμμυδιού στο τηγάνι
που θα ροδίσω το απάκι , θα τις σβήσω με κάποιο κρασί και θα τις σκορπίσω στην
τάρτα μου γιατί  πιστεύω ότι θα
ταιριάξουν.
 
3)Χτύπησα τα αυγά με ανθόγαλο που είχα τυχαία στο ψυγείο,
αλλά πιστεύω ότι το ίδιο νόστιμη θα γίνεται η κρούστα και με καλό πλήρες
στραγγιστό γιαούρτι. Με ένα κεσεδάκι θα έχουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε
και για το φύλλο και για την γέμιση.
 
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email