Αλμυρά

Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!

Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!

Πιπεριές για διατήρηση και για …πρόφταση!

Λαχταριστή πιπερόπιτα με πολύ εύκολο φύλλο όπως θα δείτε, αλλά και διατήρηση στην κατάψυξη, για σάλτσες, ομελλέτες και ό,τι άλλο χρειάζεται πιπεριές!

Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!

Ακόμη στη λαϊκή  μας κυκλοφορούν υπαίθρια  λαχανικά. Εδώ που τα λέμε, ο καιρός είναι σχεδόν ανοιξιάτικος ακόμη, αν εξαιρέσουμε μια δυο μπόρες την βδομάδα που πέρασε.  Επειδή λοιπόν τα υπαίθρια ακόμη και
κατεψυγμένα είναι πιο νόστιμα από εκείνα του θερμοκηπίου, όσο προλαβαίνουμε ας ενισχύσουμε
τις προμήθειές μας!
Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!
Ειδικά τις πιπεριές, τις καταψύχω  όταν περισσεύουν κι όχι μόνο για να τις διατηρήσω
για το χειμώνα. Έχουν πολλές χρήσεις και νοστιμίζουν σάλτσες και πίτες και
πίτσες. Δεν είναι λοιπόν κακή ιδέα να τις έχουμε έτοιμες για χρήση ακόμη κι αν
δεν σκοπεύουμε να τις  διατηρήσουμε όλο
το χειμώνα.
Τις φυλάσσω σε κομματάκια διαφόρων μεγεθών και σχημάτων , κάποιες
φορές και ολόκληρες.
Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!

Αρκεί να τις πλύνομε, να τις αφήσουμε να στραγγίξουν ή να
τις  σκουπίσουμε ελαφρά με λίγο χαρτί
κουζίνας και να τις κόψουμε πρώτα σε λωρίδες πλάτoυς 1 cm και μετά σε καρεδάκια. Μετά  τις βάζουμε
σε σακουλάκια κατάψυξης και τις καταψύχουμε. Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορούμε να τις ζεμετίσουμε για 1-2 λεπτά σε νερό που βράζει.

Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!

Εγώ μετρώ με κούπες  τα καρεδάκια πιπεριάς και έτσι έχω σακούλες με
μία ή με δύο κούπες για σάλτσα ζυμαρικών ή πιπερόπιτα αντίστοιχα. Εκείνες που
βάζω σε πίτσες (συνήθως πράσινες και με πιο λεπτή σάρκα είναι πιο κατάλληλες) τις
κόβω μακρόστενες .

Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!

Αν έχουμε χώρο στην κατάψυξη είναι καλύτερα να τις παγώσουμε
γι; 1-2 ώρες απλωμένες σε ένα δίσκο και μετά να τις μαζέψουμε σε σακουλάκι.
Έτσι ακόμη και κατεψυγμένες ξεχωρίζουν οπότε  μπορούμε να τις φυλάξουμε σε ένα σκεύος μαζεμένες να  παίρνουμε όσες χρειαζόμαστε.

Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!

Παρόλο που σπάνια φτιάχνω κλασικά γεμιστά το χειμώνα (δεν μας
αρέσουν τα εκτός εποχής φαγητά) καταψύχω και ολόκληρες πιπεριές  (λίγες γιατί πιάνουν αρκετό χώρο) όταν μου περισσεύουν.

Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!

Αφού τις πλύνομε, τις ανοίγουμε όπως για τα γεμιστά και αφαιρούμε τους σπόρους. Τις στεγνώνουμε, τις παγώνουμε για μια δυο ώρες  σε δίσκο για να μη παραμορφωθούν και μετά τις βάζουμε  σε
σακουλάκια και ξανά στην κατάψυξη.

Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!
Ας έρθουμε τώρα στην πιπερόπιτα. Η δική μου συνταγή είναι
εμπλουτισμένη με μανιτάρια  και φυσικά
κρητικά τυριά ( η φέτα βέβαια αντικαθιστά τέλεια την ξινομυζήθρα).

Υλικά :

Μια δόση εύκολο φύλλο για πίτες ή φύλλο με γάλα 
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 κούπες καρεδάκια από πιπεριές διαφόρων χρωμάτων
1 κούπα άσπρα μανιτάρια κομμένα σε φέτες (φρέσκα ή κατεψυγμένα
ή κονσέρβα)
2 κούπες ξινομυζήθρα ή τρίμματα φέτας
½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 αυγό ή 1/2 κούπα γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
Αλάτι
Πιπέρι

Επί το έργον:

Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!
Φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο και την  αφήνουμε να ξεκουραστεί . Ετοιμάζουμε τη
γέμιση:
Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα καρεδάκια πιπεριάς και αφού τα ανακατέψουμε να λαδωθούν  , χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία .
Αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και μαγειρεύουμε μέχρι να τα απορροφήσουν.
Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!
Αν βάλουμε φρέσκα μανιτάρια τα προσθέτουμε κι
αυτά λίγο μετά τις πιπεριές. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει
ελαφρά η γέμισή μας (κανένα δεκάλεπτο τώρα το χειμώνα).
Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!
Προσθέτουμε τον μαϊντανό,
τα τυριά και το πιπέρι και αλάτι με προσοχή ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα
τυριά μας. Αν τα μανιτάρια μας είναι κονσέρβα τα βάζουμε κι αυτά τώρα.
Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη (το ένα ας είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο) και
ανοίγουμε σε φύλλο το μεγαλύτερο. Το απλώνουμε σε πυρέξ ή ταψί . Στρώνουμε τη
γέμιση και την σκεπάζουμε με το φύλλο που θα ανοίξουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!
Ψήνουμε
τη πίτα για 1 ώρα περίπου (ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια)  στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα. Αν
χρειαστεί την σκεπάζουμε με χαρτί  ψησίματος
μετά το πρώτο μισάωρο.
Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!
Αφήνουμε να σταθεί κανένα τέταρτο και τη σερβίρουμε
ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!

Παρατηρήσεις:

1)Στη γέμιση ταιριάζει πολύ και κάποιο καπνιστό αλλαντικό, δοκιμάστε τη με κρητικό απάκι!
2)Μπορούμε βέβαια να αυξομειώσουμε λίγο την ποσότητα του τυριού και φυσικά να χρησιμοποιήσουμε ό,τι τυρί μας περισσεύει…
3)Η πίτα μπορεί να γίνει και με έτοιμο φύλλο για πίτες ή με
οποιοδήποτε σπιτικό φύλλο της επιλογής μας.
Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!

 

4)Προτιμώ πολύχρωμες πιπεριές γι αυτή την πίτα γιατί είναι
πολύ ωραίες έτσι όπως φαίνονται στα κομμάτια της πίτας. Έχουν και κάπως πιο
ήπια γεύση από τις πράσινες.

Καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο