Vegan/vegetarian

Κέικ καρότου χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ! (VIDEO)

Κέικ καρότου χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ! (VIDEO)

Κέικ καρότου αλλιώς… Αλά κρητικά θα λέγαμε!

Και λέω αλά κρητικά, γιατί η λιπαρή ουσία είναι ελαιόλαδο και οι σταφίδες που προστίθενται του δίνουν μια πιο …κρητική χροιά!
Παρόλο που τα κέικ καρότου έχουν μακράν ευρωπαϊκή ιστορία και η προέλευσή τους ανάγεται στις πουτίγκες καρότου του μεσαίωνα, στη χώρα μας μετρούν λίγες μόνο δεκαετίες.
Κέικ καρότου χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ! (VIDEO)
Αν και η  χώρα καταγωγής τους δεν είναι ξεκάθαρα γνωστή, τα σύγχρονα κέικ καρότου λέγεται ότι προέρχονται από τη Βρετανία   όπου το  καρότο χρησιμοποιήθηκε σαν υποκατάστατο ή συμπλήρωμα της (ακριβής) γλυκαντικής ουσίας  κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου . Από κει πήγαν  στην Αμερική όπου έγιναν μόδα τη δεκαετία του 1960,  και μετά –όπως κάθε τι αμερικάνικο-  κατέκτησαν τον κόσμο.
Κέικ καρότου χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ! (VIDEO)
Ίσως στη χώρα μας  οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες να προέρχονταν από άλλες πηγές (πετιμέζι, χαρούπια κλπ)  και έτσι δεν είχε επινοηθεί κάτι παρόμοιο. Στην Κρήτη μάλιστα ίσως κάποιες εποχές να θεωρούνταν ακριβά τα καρότα,  γιατί μαθαίνω ιστορίες όπου οι γονείς έφερναν στα παιδιά από τη Χώρα (το Ηράκλειο) παστενάγλες αντί σοκολάτες!
Παστενάγλες  λέγανε τα καρότα στην κρητική διάλεκτο όπως έχω ξαναγράψει…  Είναι σαφής η προέλευση της λέξης από το ιταλικό pastinaca. Τις τελευταίες δεκαετίες τα καροτοκέικ  έχουν καθιερωθεί και στη χώρα μας. Καθόλου άδικα αφού και νόστιμα και υγιεινά είναι, και στο πνεύμα της μεσογειακής διατροφής  τα περισσότερα.
Κέικ καρότου χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ! (VIDEO)
Συνταγές για κέικ καρότου; Αμέτρητες! Παραλλαγές; Εκατομμύρια! Στο τετράδιό μου καμιά δεκαριά: με αυγά, με βούτυρο , με
κρέμα τυριού, με καρύδα, με ξηρούς καρπούς , με κόντιτα, σε διάφορες αναλογίες και ποσότητες.  Η εκδοχή που γράφω εδώ
είναι από τις πιο υγιεινές ,  χωρίς βούτυρο, χωρίς αυγά αλλά και χωρίς  καμία έκπτωση στη νοστιμιά. Άλλωστε λίγα κέικ καρότου δεν είναι νόστιμα. Η υγρασία που εξασφαλίζει η πρώτη ύλη, τους δίνει τόσο ωραία υφή που αρέσουν στους περισσότερους.
Επί πλέον τούτο εδώ είναι πανεύκολο και  δεν χρειάζεται μίξερ.
Κέικ καρότου χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ! (VIDEO)
update 2020: Το γαρνίρισμα στις νέες φωτογραφίες είναι γλυκό καρότο αλλά ταιριάζει οποιοδήποτε γλυκό με καροτί ή πορτοκαλί χρώμα. Επίσης μπορούμε να το καλύψουμε με κρέμα τυριού αν δεν νηστεύουμε. Η συνταγή εδώ (όπως και η συνταγή για ένα ακόμη  κέικ καρότου με άλλα αρώματα).
Κέικ καρότου χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ! (VIDEO)

Παρατηρήσεις

1)Επειδή αυτή η εκδοχή του κέικ είναι νηστίσιμη, δεν το σκεπάζω με κρέμα τυριού όπως κάνουμε συνήθως  στα κέικ καρότου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν του ταιριάζει. Αν δεν βάλω κρέμα τυριού προτιμώ την 24 νούμερο φόρμα για να έχει κάποιο ύψος.

2)Μπορούμε να βάλουμε μόνο λευκή ή μόνο σκούρα ζάχαρη.

3)Ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες για κέικ: δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν από τα 40 λεπτά (τότε σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος αν χρειάζεται) , και ψήνουμε στην πρώτη σχάρα από την κάτω μεριά. Δείτε τις γενικές οδηγίες για ψήσιμο κέικ. 

4)Πληροφορίες για τα carrotcakes πήρα από τα sites:

http://www.carrotmuseum.co.uk/carrotcake.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Carrot_cake

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο