Κοκκινιστό συκώτι με πατάτες στην κατσαρόλα

Παραδοσιακό, νόστιμο, οικονομικό, εύκολο!
 
 
Ένα παραδοσιακό σπιτικό φαγητό για σήμερα,  από τα αγαπημένα μας. Το πιάτο αυτό το
φτιάχνουμε στην Κρήτη με οποιοδήποτε συκώτι , και πιο συχνά με αρνίσιο ή
κατσικίσιο.Το ίδιο νόστιμο -ίσως και καλύτερο- είναι με μοσχαρίσιο. Είναι πολύ οικονομικό, αφού το συκώτι είναι από τα πιο φτηνά
παράγωγα του κρέατος, και πολύ θρεπτικό .
 
 
Οι πατάτες παίρνουν γεύση από το συκώτι και η μελωμένη
σάλτσα με μπόλικο πιπεράκι είναι ό,τι πρέπει για βούτηγμα αν έχουμε περιθώριο
κατανάλωσης παραπάνω θερμίδων. Ακόμη και το χειμώνα που οι ντομάτες δεν
προσφέρονται για κοκκινιστά, το φτιάχνουμε με σπιτική σάλτσα ντομάτας ή  με κονσέρβα ή ακόμη και με σκέτο πελτέ
 
Σε  μερικούς μάλιστα αρέσει περισσότερο
με πελτέ. Η αλήθεια είναι ότι του πηγαίνει του συκωτιού ο πελτές. Το «γλυκαίνει»
, αν κι αυτό μπορεί να γίνει και αλλιώς όπως θα δείτε…
 
Υλικά:
 
750 -1000 γραμμάρια συκώτι (αυτή τη φορά έβαλα  μοσχαρίσιο)
4-5 μέτριες πατάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 πιάτο τριμμένη ντομάτα, ή 1κούπα  σπιτική   σάλτσα , ή 1 κουτί κονκασέ ή 2-3 γεμάτες
κουταλιές πελτέ
Αλάτι
Πιπέρι
1/3 κούπας κρασί
 
Επί το έργον:
 
 
Κόβουμε το συκώτι σε μερίδες αφού του αφαιρέσουμε τη
μεμβράνη και το ξεπλένουμε. 
 
Τσιγαρίζουμε ελαφρά το λάδι με το κρεμμύδι κομμένο
σε καρεδάκια  και προσθέτουμε το συκώτι.
Γυρνάμε να αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές  και να πιει τα υγρά του , και σβήνουμε με το
κρασί. Δεν αλατίζουμε τώρα. Προσθέτουμε λίγο νερό και μόλις πάρει βράση
χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να
σιγοβράζει για μισή ώρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό. 
 
 
Μετά από το
πρώτο μισάωρο ρίχνουμε στην κατσαρόλα  αρκετό νερό ώστε να αποφύγουμε αν είναι
δυνατόν την προσθήκη του κατά τη 
διάρκεια του μαγειρέματος και τις πατάτες κομμένες σε μέτριες φέτες. 
 
 
Από
πάνω προσθέτουμε  την ντομάτα ή τον πελτέ
διαλυμένο σε μισή κούπα νερό. Αλατίζουμε  και αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν
οι πατάτες πολύ καλά και να μελώσει η σάλτσα. 
 
 
Δεν ανακατεύουμε, αλλά κινούμε
πέρα δώθε την κατσαρόλα. Πρέπει οι πατάτες να είναι μαλακές αλλά να μη
διαλυθούν (αν και σε κάποιους αρέσουν και λυωμένες…).  Φυσικά, αν χρειάζεται κι άλλο νερό το φαγητό μας
προσθέτουμε λίγο ζεστό κατά προτίμηση. Όταν ετοιμαστεί, αφήνουμε να μαρουβίσει  και σερβίρουμε με μπόλικο πιπεράκι.
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Αν χρησιμοποιήσουμε σπιτική σάλτσα ή πελτέ  που συνήθως έχουν αλάτι προσέχουμε πόσο θα
βάλουμε στην κατσαρόλα.
 
2)Αντί για κρασί μπορούμε να σβήσουμε το συκώτι με βαλσάμικο
ξύδι. Πηγαίνει πολύ με το συκώτι. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά
πετιμέζι και λίγο κοινό ξύδι.  Έτσι το
πιάτο γίνεται πολύ ιδιαίτερο.Καλημέρα!

 

 

Print Friendly, PDF & Email