Vegan/vegetarian

Κυδωνόπιτα: μια υπέροχη πίτα με κυδώνια

Κυδωνόπιτα: μια υπέροχη πίτα με κυδώνια

Με τα χρυσά μήλα του Οκτώβρη!

Έχετε ακούσει την παροιμία «όλοι ξανοίγουν το σεισμό κι ο μαραγκός γυναίκα»;  Την λένε άραγε –έστω με άλλα λόγια- σε άλλα μέρη της Ελλάδας; Εμείς εδώ στην Κρήτη τη λέμε όταν κάποιος ασχολείται με κάτι ασήμαντο ενώ συμβαίνουν πολύ σημαντικά πράγματα
γύρω του. «Ξανοίγω» σημαίνει κοιτάζω στην κρητική διάλεκτο . Η παροιμία λοιπόν σημαίνει ότι όλοι κοιτάζουν τι να κάνουν, ασχολούνται  τέλος πάντων με το σεισμό, και ο μαραγκός  έχει τα μάτια και το μυαλό του σε γυναίκα.
Κυδωνόπιτα: μια υπέροχη πίτα με κυδώνια
Ε,  αυτό έπαθα κι εγώ χθες. Την ώρα που έφτιαχνα την κυδωνόπιτά μου έγινε ο μεγάλος σεισμός που μας κούνησε για τα καλά. Όλοι
λοιπόν ασχολούνταν με το σεισμό κι εγώ με την κυδωνόπιτα…
Κυδωνόπιτα: μια υπέροχη πίτα με κυδώνια
Ευτυχώς ο σεισμός δεν είχε αδιόρθωτες συνέπειες, οπότε η κυδωνόπιτα ήρθε εντέλει να γλυκάνει ένα αγωνιώδες απόγευμα . Πάντα ένα γλυκό είναι παρηγορητικό, έτσι δεν είναι;
Η γέμιση γλυκισμάτων με φρούτα είναι πολύ συνηθισμένη στις κουζίνες όλου του κόσμου. Οι μηλόπιτες και τα μηλοπιτάκια  είναι το κορυφαίο παγκόσμιο παράδειγμα αλλά όχι το μοναδικό. Ροδακινόπιτες, κολοκυθόπιτες,  αχλαδόπιτες, είναι επίσης αγαπημένα γλυκίσματα Στην Κρήτη συνηθίζουμε πολύ τις γεμίσεις με ξερά φρούτα (σταφίδες , σύκα  και άλλα ) και ξηρούς καρπούς.  Διάσημα είναι τα σταφιδωτά και τα πατούδα  μας.
Κυδωνόπιτα: μια υπέροχη πίτα με κυδώνια
Η κυδωνόπιτα λοιπόν δεν είναι καμιά καινούρια ιδέα. Δεν ξέρω αν την έχετε φτιάξει ποτέ αλλά αξίζει να τη δοκιμάσετε. Στους δικούς μου αρέσει εξίσου με τη μηλόπιτα.
Κυδωνόπιτα: μια υπέροχη πίτα με κυδώνια
Αυτή την εποχή τα κυδώνια είναι άφθονα, έχουν «φάει» και τη βροχή που τα γλυκαίνει και τα κάνει αφράτα, και είναι ευκαιρία να τα
χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες εφαρμογές εκτός από τις κλασικές (Δείτε εδώ κι  εδώ κι εδώ κι εδώ κι εδώ).

Παρατηρήσεις

1)Λέω  στα υλικά 2-3 κυδώνια γιατί μπορεί να έχουμε απώλειες… Τα δικά μου , παρόλο που φαίνονται τροφαντά και  τέλεια, ήταν αράντιστα (πεσκέσι από καλό γείτονα) και  έτσι έχασα αρκετό από το εσωτερικό τους.

2)Το κυδώνι ταιριάζει με τα εσπεριδοειδή και γι αυτό συστήνω μαρμελάδα πορτοκαλιού ή άλλου εσπεριδοειδούς. Αν βάλουμε  μαρμελάδα κυδώνι δίνουμε το άρωμα του εσπεριδοειδούς  με λικέρ λεμόνι ή πορτοκάλι ή κουμ κουάτ. Η μαρμελάδα και το λικέρ δίνουν την απαραίτητη υγρασία για να ψηθούν  και να μελώσουν τα κυδώνια που είναι πιο στεγνά από άλλα φρούτα. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα στη γέμιση είναι πολτός κυδωνιού με κομματάκια φρούτου.

3) Μπορούμε να βάλουμε στη γέμιση ξηρούς καρπούς ή σταφίδες όπως στις μηλόπιτες . Εγώ δεν βάζω γιατί  δεν θέλω να επηρεάσουν το άρωμα των κυδωνιών που το θεωρώ πολύ ιδιαίτερο και  φίνο.

Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο