Vegan/vegetarian

Λικέρ φραγκόσυκο

Λικέρ φραγκόσυκο

Ένα λικέρ με υπέροχο χρώμα!

Στη συνέχεια των αναρτήσεων με θέμα «διατηρώ γεύσεις,  αρώματα και χρώματα του καλοκαιριού», το σημερινό λικέρ καλύπτει και τα τρία ζητούμενα! Έχει τόσο εκπληκτικό χρώμα , άρωμα και γεύση που πραγματικά αξίζει να φτιάξουμε μια μικρή έστω ποσότητα.

 

Λικέρ φραγκόσυκο

Για να πω την αλήθεια μικρή ποσότητα έφτιαξα κι εγώ γιατί τα φραγκόσυκα είναι από τα φρούτα στα οποία δεν μπορώ να αντισταθώ όσα κι αν έχω…

Λικέρ φραγκόσυκο
Η συνταγή είναι μηλέικη. Μου την έδωσε η κ. Αλέκα μαζί με μια δυο άλλες, παραδοσιακές  του νησιού.Την ευχαριστώ και από δω.  Όλα τα νησιά μας, η νότια Πελοπόννησος και φυσικά η Κρήτη έχουν άφθονες φραγκοσυκιές !

Τελευταία μάλιστα γίνεται συστηματική καλλιέργεια με στόχο την εξαγωγή του φρούτου και απ’ ότι έχω μάθει οι τιμές για αυτό το προϊόν είναι καλές. Μακάρι να στηριχτεί η προσπάθεια των ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί και να μη πάει χαμένη όπως τόσες και τόσες άλλες!

Λικέρ φραγκόσυκο

Ανθεκτικό στην υγρασία φυτό, χωρίς πολλές απαιτήσεις περιποίησης, δίνει τον σχεδόν εξωτικό καρπό του αλλά απαιτεί
προσοχή στην προσέγγισή του! Όσοι δεν προσέξουν τόσο στη συγκομιδή όσο και στο καθάρισμα των φραγκόσυκων το πληρώνουν…

Λικέρ φραγκόσυκο

Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης συνταγής σε σχέση με αυτήν που έκανα παλιότερα, είναι ότι δεν θέλει ούτε ζυγίσματα, ούτε πολλά μετρήματα, ούτε βρασίματα ούτε σιρόπια. Τα υλικά μετριούνται με όγκους  που υπολογίζονται σε σχέση με το βάζο  που θα χρησιμοποιήσουμε!

Λικέρ φραγκόσυκο

Το λικέρ που προκύπτει είναι σχετικά δυνατό αφού το αλκοόλ δεν αραιώνεται με νερό. Είναι όμως πολύ γευστικό και έχει υπέροχο χρώμα που φαίνεται ακόμη  και στις δικές μου άτεχνες και εντελώς ερασιτεχνικές φωτογραφίες .

 

Λικέρ φραγκόσυκο
Παίρνουμε λοιπόν ένα βάζο οποιουδήποτε μεγέθους και αρχίζουμε τους υπολογισμούς!

Παρατηρήσεις

1)Όπως είπα, έφτιαξα μικρή ποσότητα δηλαδή το βάζο μου ήταν των 750ml , απ’ αυτά που χρησιμοποιούμε συνήθως  για τα γλυκά του κουταλιού.  Έτσι χρησιμοποίησα 1 ξυλάκι κανέλας μήκους 5 cm. Από αυτές τις ποσότητες πήρα δυο μπουκαλάκια
λικέρ των  200ml και 300ml , δηλαδή μισό λίτρο λικέρ.

2)Αν θέλουμε το λικέρ μας πιο ελαφρύ κάνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι , το προσθέτουμε στο λικέρ μας και αφήνουμε στα μπουκάλια να ωριμάσει  για 5-6 μέρες ακόμη πριν το σερβίρουμε. Για μισό λίτρο λικέρ, προτείνω 1 κούπα νερό με ½ κούπα ζάχαρη και
βράσιμο 5 λεπτά. Μπορούμε εξάλλου να «ελαφρύνουμε» το λικέρ μας αν το σερβίρουμε με παγάκια.

3)Το χρώμα του είναι τόσο υπέροχο που υποθέτω ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χρωματίσει κοκτέιλ άλλων ποτών.

Καλό απόγευμα
Κυριακής και καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο