Συμπυκνωμένη γεύση!
Υλικά
Ντομάτες
Αλάτι ημίχοντρο (αυτό που λέμε ριζάτο)
Ελαιόλαδο
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τις ντομάτες. Αφαιρούμε το μέρος που υπήρχε το κοτσάνι και κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα (αν είναι μεγάλες) «οριζόντια» , ώστε να φαίνονται όλες οι κοιλότητες που περιέχουν τα σπόρια. Τις σφίγγουμε ελαφρά να φύγουν τα σπόρια και τα ζουμιά.
Όταν τελειώσουμε τις βάζουμε σε βαθειά λεκάνη και τις αλατίζουμε. Ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι για κάθε κιλό ντομάτας είναι αρκετό σ΄αυτή τη φάση. Ανακατεύουμε να πάει παντού , σκεπάζουμε με τούλι και αφήνουμε να «ψηθούν» με το αλάτι.
Σ’ αυτή τη φάση δεν είναι ανάγκη να τις βγάλουμε στον ήλιο. Πρέπει όμως να τις ανακατεύουμε 1-2 φορές κάθε μέρα . Σε 2-3
μέρες θα δούμε ότι τα φλούδια βγαίνουν σαν μεμβράνες από τη σάρκα και οι ντομάτες μας διαλύονται ( στις δικές μου συνέβη αυτό σε 48 ώρες περίπου, δηλαδή ξεκίνησα Σάββατο απόγευμα τη διαδικασία και τη Δευτέρα το βράδυ τις ζύμωσα). Αδειάζουμε όσο υγρό μπορούμε και τις «ζυμώνουμε» καλά .
Αφαιρούμε όλα τα φλούδια πολτοποιώντας τις ταυτόχρονα (η πολτοποίηση μπορεί να γίνει και με το multiμετά την αφαίρεση των φλουδιών). Αδειάζουμε τον πολτό που προέκυψε σε κάποιο σακούλι από τουλπάνι (παλιότερα τον έβαζαν σε καθαρά μαξιλάρια που είχαν γι αυτή τη δουλειά) . Aν θέλουμε συγκεντρώνουμε το ντοματόζουμο που προκύπτει σε ένα μπολ. Είναι λίγο αλμυρό αλλά είναι πολύ νόστιμο.
Αφήνουμε το πολτό να στραγγίξει για ένα βράδυ τα υγρά του κρεμώντας το τουλπάνι πάνω από το νεροχύτη ή πάνω από ένα μπολ.
Την επομένη απλώνουμε τον πελτέ σε ανοξείδωτο σκεύος ή σε πυρέξ (ο πολτός είναι πολύ όξινος) , τον σκεπάζουμε
με τούλι και τον βγάζουμε στον ήλιο. Δεν πρέπει να είναι πολύ παχύ το στρώμα του , για να εξατμιστούν τα υγρά του ευκολότερα. Πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλάτι ακόμη (δοκιμάζουμε λίγο, πρέπει να «τσιμπάει» το αλάτι) .
Αφήνουμε να λιαστεί για 3-4 μέρες ανάλογα με την ηλιοφάνεια, ώστε να αποκτήσει την υφή που γνωρίζουμε. Κάθε βράδυ παίρνουμε τον πελτέ μέσα στο σπίτι. Ενδιάμεσα τον ανακατεύουμε .
Όταν είναι πια έτοιμος τον φυλάσσουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βαζάκια και τον καλύπτουμε με ελαιόλαδο. Δεν χρειάζεται ψυγείο.
Παρατηρήσεις
1)Όταν ανοίξουμε τα βαζάκια με τον πελτέ και πάρουμε μια ποσότητα, συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο ώστε να καλυφθεί η επιφάνειά του ξανά. Τώρα θα τον διατηρήσουμε στο ψυγείο.
2)Ο πελτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνος του στο φαγητό αλλά και να συμπληρώσει ντομάτες που έχουμε διατηρήσει στην κατάψυξη και έχουν χάσει λίγο από το άρωμά τους.
3)Πάνω σε ζυμωτό ή σε φρυγανισμένο ψωμί ή σε μπουκιές παξιμαδιού , με ελάχιστο ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη (αν μας αρέσει) είναι ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό, ή -γιατί όχι- ένα σνακ! Έτσι εξάλλου το θυμόμαστε, σαν σνακ!
update 7-8-2014
Για να αφαιρέσουμε τα φλούδια μετά το “ψήσιμο” της ντομάτας με το αλάτι, μπορούμε να περάσουμε τον πολτό από τρυπητό. Γίνεται πιο λείος έτσι ο πελτές. Έχει βέβαια λίγο παραπάνω κόπο…
Ediposiako!!!
Bravo sou!!
De to eixa xanadei!!!
Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή… Να είσαι ευλογημένη.
Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή… Να είσαι ευλογημένη.
Υπέροχη ανάρτηση, μπράβο!
Την διαδικασία δεν την έχω δει, την έχω ακούσει όμως από την πεθερά μου, σχεδόν απαράλλαχτη, Κρητικιά γαρ! Την γεύση όμως αυτής της πάστας πάνω στο φρέσκο χωριάτικο ψωμάκι, ακόμα την θυμάμαι!
Καλή σου μέρα και ευχαριστούμε…
και η μαμα μου το συνηθιζει να αλοιφει ψωμι με τον πελτε.
πολυ ωραια αναρτηση, μπραβο.
ευχαριστουμε για συνταγη!!
Πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Ευχαριστούμε 🙂
Εξαιρετική ανάρτηση Βαγγελιώ!!!!
Το "βασίλειό μου" για ένα μικρό βαζάκι 😉
Φιλιά
Καλό Σαββατοκύριακο
Αυτές οι αναρτήσεις σου είναι πολύ χρήσιμες. Δοκίμασα την άλλη με τα κολοκυθάκια και ησύχασε το κεφάλι μου με τη συντήρησή τους!
Να είσαι καλά Vita! Καλό μεσημέρι!
Πολύ ωραία συνταγή , δεν ήξερα πως γίνεται ! Θα το κάνω
Καλό απόγευμα
Αυτές οι αλειμένες φετούλες ψωμιού με ξεσήκωσαν!
Τι ωραίο πράγμα έφτιαξες πάλι βρε Βαγγελιώ!
Οι οδηγίες σου αναλυτικές και πολύ περιεκτικές, κάνουν την όλη διαδικασία να μοιάζει παιχνιδάκι!
Φιλιά!
Μια χαρά. Υποθέτω ότι θα δίνει και ωραία γεύση στα φαγητά. Προφανώς καλύτερη από τους πελτέδες του εμπορίου.
Μου θύμισες τη μανούλα μου έτσι ακριβώς το έφτιαχνε, λες και βλέπω τώρα μπροστά μου αυτές τις εικόνες.
Πολλά φιλιά
Καλησπέρα Βαγγελιώ.. Θυμάμαι καλά ότι η μητέρα μου δεν τον στέγνωνε στον ήλιο, αλλα σε σκιερό αεριζόμενο χώρο- ένα βορινό παράθυρο που συνεχώς είχε ρεύμα. Μανόλης
Φτιάχνει η πεθερά μου κάθε χρόνο πελτέ στον ήλιο και μας δίνει κι εμάς, ζήλεψα όμως τη διαδικασία………….πάλι σε δουλειά θα με βάλεις!!!!
Εξαιρετικός ο πελτές σου, Βαγγελιώ μου! Τι να πιάσουν οι πελτέδες του εμπορίου μπροστά του… Μπράβο!!!
Φιλάκια!
Και εμείς κάνουμε πελτέ ντομάτας για όλο το χειμώνα! Μου άρεσε η συνταγή σου πάρα πολύ!
Τι ωραία πράγματα φτιάχνεις Βαγγελιώ μου
Αλλο πράγμα απο τον έτοιμο.
Φιλιά πολλά
Πάρα πολύ καλό ποστ! Κι εμείς αλείφαμε πελτέ πάνω στο ψωμί όταν ήμασταν μικροί! Θα κρατήσω τη συνταγλη για του χρόνου μάλλον! Ευχαριστούμε!
°º✿♫♫° ·.
Passei para uma visita e encontrei essa receita super interessante.
Beijinhos do Brasil. °º✿♫
¸.•°♡♡° ·.
kalimera itela na rotiso mono 1 koutalaki to gliko alati den ine ligo gia kate kilo ntomates
kalispera sas ego molis evala alati stin komenes ntomates ,i menan 2-3 meres muhlisan mipos prepi na itan ston psigio
Τις ανακατεύατε; Μήπως οι ντομάτες δεν ήταν γερές; Δεν μου έχει συμβεί πάντως.
το έκανα αλλά έχει πιάσει ένα στρώμα μούχλας και όταν ήταν στη λεκάνη πάλι φαινόταν φυσαλίδες μούχλας. τι να τον κάνω να τον πετάξω; τι έκανα λάθος; αλάτι είχα βάλει. ευχαριστώ
επειδή η ντομάτα βράζει στον ήλιο βγάζει στην επιφάνεια μια άσπρη μεμβράνη απλά θέλει ανακάτεμα, εμείς την φτιάχνουμε κάθε χρόνο και ο πατέρας μου κάθε μέρα την ανακατεύει με το χέρι του λιώνοντας τες ταυτόχρονα
καλησπέρα και καλό φθινόπωρο να έχουμε. Τα τελευταία χρόνια η γονείς μου φτιάχνουν λιαστό πελτέ ντομάτας, φέτος το υγρό που πήραμε το βράσαμε μισή μέρα την πρώτη φορά μαζί με λίγη ζάχαρη και την επόμενη μέρα το ξαναβράσαμε μαζί με λίγες πολτοποιημένες ντομάτες (ότι μας είχαν μένει, να μην πάνε χαμένες), το δοκίμασαμε στο φαγητό και ήταν ΤΕΛΕΙΟ απλά ξέρω ότι δεν θα προσθέσω έξτρα αλάτι και δεν θα βάλω πολύ πχ. ένα μπουκάλι σε κάθε μαγείρεμα, απλά προσθέτω λίγο. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, μπορώ κάπως να αποθηκεύσω την ντομάτα μου στο προτελευταίο στάδιο δηλ. πρίν τη βάλω στη μαξιλαροθήκη ?
Καλημέρα!υπεροχες οι συνταγες σας,η σελίδα σας ειναι η πρώτη που αναζητώ συνταγες!θα ήθελε να μου πείτε το εξής!εφτιαξα πελτέ και η πρώτη δόση πήγε μια χαρά!η δεύτερη έπαθε το έξης,οι ντομάτες σ έβγαλαν ασπριλες στη επιφάνεια κατι σαν μούχλα τι τις κάνω;